Dagens (samvets)fråga

Scenario:

Du är väldigt förkyld och sjukanmäler dig från jobbet på grund av detta.

Hur resonerar du kring stallbesök samma dag:

* Jag skulle ändå kunna tänka mig att åka och rida- hästen behöver sin motion.

* Jag skulle kunna åka ut till stallet och fixa med mockning och foder men inte rida.

* Jag skulle absolut stanna hemma från stallet också.

20 kommentarer Skriv kommentar

  1. Åsa T

    Jag skulle kanske åka till stallet för mockning och fodring.. Men jag har en riktigt bra medryttare som förmodligen skulle tagit hand om hästen om jag var risig. OM jag själv åkt för mockning och fodring hade jag inte haft dåligt samvete för det…

    Svara
  2. Åsa T

    Måste lägga till…
    Jag skulle inte haft dåligt samvete eftersom vissa saker måste jag göra trots att jag är sjuk. Jämnför att sköta hästen med att sköta hunden, det måste man ju göra trots att man är sjuk och det är inget en arbetsgivare skulle ifrågasätta? Eller?

    Svara
  3. Trasselkvast

    Om jag kunde slippa stallet skulle jag göra det. Men det är skillnad på att åka till jobb och sitta på kontor och sprida smitta, och att åka till stallet för att det är din skyldighet att göra det i alla väder.

    Svara
  4. Anna-Kajsa

    Här måste ju stallskötseln göras, sjuk eller ej. Maken och jag avlastar givetvis varandra om den ena är sjuk. När jag var ensam med stallet var jag ju tvungen att lösa det på ett eller annat sätt. Beroende på hur sjuk jag var tiggde jag hjälp av grannar – som jag själv givetvis hjälper när de behöver hjälp. Men ofta blir man ju tvungen att släpa sig ut och ta någon fodring eller utsläpp/insläpp oavsett. Om jag är ”lite förkyld” sjukskriver jag mig inte, och då rider jag förstås också. Om jag är hemma för att jag är sjuk, så lär jag inte fixa att rida heller.

    Svara
  5. Prick

    Hittar inget bra alternativ men stallet hade inte blivit lidande av en förkylning! Inte låter du din hund stanna inne eller inte få mat för att du är förkyld? Skillnad om man är sjuk ”på riktigt”, typ brutit benet, då hade man ju fått be om hjälp :). Som tur är har vi bra samarbete mellan stallen så skiter det sig finns det alltid hjälpsamma människor som ställer upp. Men en förkylning – nä självklart får hästarna mat/vatten och kommer ut/in.

    Svara
  6. Lena B

    Det beror på hur sjuk jag är, men kan jag stå på benen så åker jag till stallet och mockar och troligtvis får hästen gå på skrittbandet under tiden. Mår jag riktigt dåligt så ber jag någon kompis i stallet om hjälp med stalljobbet. Kan jag inte jobba så är jag ju såpass dålig att jag knappast kan rida heller.

    Svara
  7. sofia

    Har jag möjlighet att helt avstå från stallet så gör jag det.

    I annat fall får jag åka/gå ner till stallet och göra det mödvändiga men INTE rida. Orkar man rida/motioner sin häst då är man inte sjuk enligt mig!!

    Är man sjuk så är man sjuk och ligger hemma så långt det är möjligt!

    Svara
  8. Eva i Lux

    Om jag är så pass sjuk att jag sjukanmäler mig, håller jag mig hemma. JAG skulle få väldigt dåligt samvete om jag åkte till stallet eller begav mig ut över huvudtaget. Har ju dessutom full service i stallet och mina hästar avlider inte om de endast går ute en dag och dankar.

    Svara
  9. Emelie

    Är jag tillräckligt frisk för att åka till stallet så sjukanmäler jag mig nog inte från jobbet….

    Svara
  10. rackemarie

    Jag åker till stallet och fixar det nödvändiga om jag kan stå på benen utan att ha dåligt samvete. Rider gör jag inte. Möjligtvis att jag släpper hästen i ridhuset en stund eller longerar. Skulle jag vara riktigt, riktigt sjuk med hög feber kanske jag skulle be om hjälp. Har ju dottern också som kan ge en hjälpande hand så länge vi inte är sjuka samtidigt. Det har hänt att jag stått och mockat med lunginflammation och 40 graders feber. Tyckte jag var lite yr när jag körde hem och febertermometern bekräftade känslan. Inget att rekommendera.

    Svara
  11. Annelie Magnuson

    en icke-fråga för mig. Om jag är så sjuk att jag är hemma från jobbet så orkar jag inte rida. Att man åker ut och mockar och fixar mat ändå är väl inget konstigt… det är som att min dotter inte skulle få mat eller blöjan bytt när jag är sjuk. ”Nä – mamma är sjuk, så du får ingen middag”. Man har ju ett ansvar som man får se till att upprätthålla på något sätt.

    Svara
  12. Anna Andersson

    Håller med Annelie, är jag så sjuk så att jag inte jobbar, då har jag ingen tanke på att rida. Mocka och fixa mat skulle jag göra, men det tror jag aldrig har hänt att jag behövt, de gånger det varit aktuellt. Stallägaren och jag samarbetar.

    Svara
  13. Petra

    Får jag inte hjälp med stallet så måste jag ju fixa det ändå. Rider gör jag inte om jag är sjukskriven, möjligen dagen innan jag går till jobbet igen, det är ju ett ganska bra kvitto på hur man mår…

    Svara
  14. Madeleine

    Jag hade inte ridit. Då hade jag fått dåligt samvete. Om jag inte hittat någon som kan hjälpa mig med stallfixet hade jag gjort detta utan dåligt samvete.

    Svara
  15. Betty

    Har jag sjukanmält mig, så är det så. Då är jag också sjuk. Jag tar inte hundarna på en långpromenad en sådan dag. Då får de gå ut lösa ett par gånger och sen när jag fått febern eller vad det är som stökar i schack så går vi en kort promenad så alla tre får sträcka på benen.
    I stallet så gör jag det minsta jag kan, för när jag väl blir sjuk så är jag i princip döende 😛
    Rida är en omöjlighet för mig när jag är sjuk, så är det bara.
    Men mat och vatten och mina plikter måste bli utförda oavsett.
    kram!

    Svara
  16. Frida

    Mockar och gör det nödvändiga, hästen måste ju tas om hand oavsett. Rida avstår jag. Oftast tycker jag att jag blir frisk fortare om man får vara i stallet lite. Sen att det går dubbelt så långsamt är en annan sak…

    Svara
  17. Rie

    Om inte sambon kan ta hästarna så släpar jag mig ut. Har man stallet 20-30 meter från sovrummet så….
    Skulle det vara helt omöjligt så får jag väl be våra hästgrannar att ta det nödvändigaste.
    Om de inte skulle hinna mocka så lär hästarna överleva ändå, att en gång i livet ha omockat.
    Nu är det sällan jag är mer än normalt förkyld ,om ens det, så ovanstående scenario lär inte inträffa ofta.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>