Nyponpulver- kan det va´nåt?

När jag besökte ”min” veterinär härom dagen föreslog han att jag kunde prova att ge Kreon nyponpulver eller närmare bestämt LitoVet.

Pulvret ska ”öka rörligheten i hästens leder”- låter det inte som vad alla ryttare vill höra som jag sa lite ironiserande till veterinären :).

Nåväl….att fodra med detta tillskott kostar inte ens 400:–/ månad vid normal dosering så jag tänkte ge det en chans- allt för att försöka hålla det jäkla knät på gott humör :).

Men vad säger läsekretsen?

Vad är era erfarenheter, om ni har några?

Noll effekt, bra eller ”svårt att avgöra”?

Själv betraktar jag mig som ”sunt skeptisk” men låter mig gärna överbevisas.

litovet

16 kommentarer Skriv kommentar

  1. Corre

    Jag har bara hört gott om nypon har dock aldrig provat själv. Glöm inte att det är 96 h karens på nypon! 🙂 // Corre

    Svara
    • Birgitta

      http://www.hippovitae.se/?artnr=30015&gclid=CMjFwKbvsLcCFaF2cAodkm8AnA

      Som synes påstår Litovet-tillverkaren att det handlar om REKOMMENDERAD karens på 96 timmar.

      Jag har otroligt svårt att tro att medlet skulle säljas i så stora mängder och på kliniker och rekommenderas av veterinärer om man kunde bli fälld för doping.

      Nu ska ju Kreon inte tävla på ett tag oavsett men jag ska ändå ta ett nytt snack med min veterinär i frågan. Han är VÄL medveten om att Kreon vanligtvis tävlar regelbundet.

      Svara
  2. Sandra A W

    När det är karens så har det väl bevisad effekt? Vi har gett min ena det men sen så skulle jag tävla så uppehåll hann aldrig märka nåt. Får se sen.

    Svara
  3. Hedwiginnan

    Jag har gett litovet till Hedwig i perioder. Eventuellt blev hon lite piggare/tittig av det men jag kan inte svära på att det berodde på nyponpulvret eller om det berodde på nått annat eller om jag helt enkelt inbillade mig det.
    Däremot äter min man litomove (samma fast för människor) och har mindre ont i leder samt är piggare av det. Han är väldigt skeptisk mot allt sånt i vanliga fall men skillnande var markant tydligen. Han har slutat äta i perioder men tyckte då att han blev tröttare och stelare i kroppen.

    Här kan man läsa om karensen.
    http://www.hippovitae.se/?artnr=30015&gclid=CKqMl4XPsLcCFcJ2cAodg30ATw

    Svara
  4. Mandasliv

    Bara hört och läst gott om nypon till häst. Där i mot gulokosamin som är också nått för lederna har jag läst att de bara är ungefär som att kasta pengarna i sjön. De fanns forskning på att hästen inte ens kunde ta upp de i kroppen när de fick de oralt! Prova kan man alltid göra men sen om man märker nån skillnad är ju annat:) Dock är nypon bra mycket billigare än glukosamin. Så hade absolut provat de är sugen på att prova de till ponny skrället i vinter 🙂

    Svara
    • Birgitta

      Det jag har hört och läst är att det finns en uppsjö av olika märken i alla fall och att vi som konsumenter troligen inte alltid har klart för oss vilka doser/ koncentrationer som krävs för att det ens ska vara möjligt att få en eventuell effekt så då kan ju ett billigare preparat kanske egentligen vara HELT verkningslöst.

      Svara
  5. Dagge

    Jag har spenderat många sköna kronor på Litovet eftersom min häst har ätit det varje dag sedan typ 2009 :-D. Han kraschade i ett framknä och var i princip konvalescent hela 2008 (och egentligen på väg att tas bort pga dålig prognos). Men han repade sig och har ätit Litovet sedan dess. Jag vet allvarligt talat inte om de ger någon effekt men jag vågar inte sluta nu efter så många fungerande år. Jag vet dock att det har en fantastisk effekt på människor som har problem med leder etc. Har ”tvingat” flera i min bekantskapskrets att testa Litomove och i princip alla har känt en positiv skillnad och någon har till och med tackat mig på sina bara knän för att de fått en helt ny smärtfri vardag att leva i :-D. Så jag inbillar mig att det har effekt även på min pålle!

    Svara
    • Birgitta

      Det låter väldigt intressant. Just att människor faktiskt UPPLEVER effekt känns ju liiite mer seriöst eller vad jag ska säga (att de sedan kanske INBILLAR sig….tja…) för hästar kan ju tyvärr inte alls säga sin mening i frågan. Och vi som ryttare kan ju, som Hedwiginnan skrev inbilla oss. Man vill ju så gärna tro…

      Svara
      • Dagge

        Precis. Jag har tagit lite som mission att så fort jag hör någon i min omgivning som klagar över permanentont i någon led så övertalar jag dem att testa Litomove. Inte vilket pulver som helst utan just Litomove för att kunna jämföra. Brukar dra en story om att min häst äter det och att eftersom hästar inte kan prata så kan väl personen testa och så kan jag samtidigt få lite bättre underlag att bedöma om potentiellt kan fungera eller ej för min häst 😀

        Svara
        • Birgitta

          Fast nu skriver du om Litomove och innan om Litovet? Vad är skillnaden?

          Vad gäller att rekommendera saker som ett mission gör jag samma sak med Esberitox. Jag brukade förr bli dunderförkyld 2-3 gånger om året och då vara sjuk i typ 3 veckor med rejält näsflöde och näsdroppar till förbannelse.

          Sedan jag började med Esberitox (det gäller att börja äta tabletterna så fort man känner de första förkylningstecknen) så är mina förkylningar otroligt mycket mildare och jag blir inte alls förkyld lika ofta. En revolution för mig som verkligen inte är något ”natur-kosts”-troende :).

          Svara
          • Dagge

            Haha .. jag knaprar också Esberitox :-D. Har dock inget mission kopplat till det :-D.

            Litomove och Litovet är samma pulver – när det marknadsförs till människor heter det Litomove och till häst (och hund??) heter det Litovet.

  6. Eva i Lux

    Har inte själv provat, men Timotej Andersson gör mycket reklam för nypon.

    Svara
  7. Bodil Celander

    Åt det ett tag, men inte tillräckligt länge för att jag ska kunna uttala mig om det. Salli gillade det inte, men jag har hört mkt bra om det från kompisar som har galopphästar och några lite äldre hundar.

    Svara
  8. Malin

    Funderar själv på att börja ge min häst Litovet. Någon som vet var det finns att köpa i Malmö/Lund regionen? Billigare på nätet kanske?
    Mvh Malin

    Svara
  9. Madeleine

    Min förra häst som hade lite problem med lederna gav jag Litovet. Märkte ingen skillnad.
    Min man har provat Litomov, ingen förbättring där heller.
    Har hört att deras studie på hästar rör ett fåtal travare i Danmark.
    Men tron kan välta berg.
    Däremot lovprisar jag Esbetitox och Kanjang när familjen är förkylda.

    Svara
  10. rackemarie

    Undrar om veterinärer/kliniker får provision på preparat de försöker sälja till oss 😉 Har inte testat nyponpreparat, men blev intresserad nu. Speciellt till mig!

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>