När ska man åka till veterinär?

Jag fick nyligen en fråga via mail från en läsare som misstänkte att hennes häst kanske var halt.

Läsaren undrade hur JAG hade ”upptäckt” Kreons bakbenshälta och berättade en del om sin egen hästs ridbeteende som i alla fall jag tolkade KUNDE bero på en hälta.

Summan av kardemumman blev att läsaren har bokat en tid för hältutredning och det ska bli intressant att se vad denna ger.

För MIN erfarenhet är att man väldigt sällan inbillar sig hältor och även om det HAR hänt, till och med mig vid ett tillfälle faktiskt, så menar jag ändå att det, åter igen enligt min erfarenhet, är väldigt ovanligt att hästägare åker till klinik med vad de tror är en halt häst som efter undersökning visar sig vara frisk som en nötkärna.

JAG tycker att man ska lita på sin magkänsla, förvisso gärna i kombination med att man rådfrågar någon hästkunnig person (helst sin tränare kanske) om man är osäker men om inte annat för sin sinnesfrid kolla upp hästen.

Jag har hört otaliga historier om hur folk pressat sina hästar över både hinder på tävling och annat och i efterhand fått konstaterat att hästen, då den ”varit dum” i själva verket haft en allvarlig skada och det kan ju inte kännas  så bra för samvetet om man väntat jättelänge med att kolla upp sådant tänker jag.

Nu är jag väl medveten om att en veterinärundersökning/ ett klinikbesök inte är gratis- långt därifrån, men kanske får man ändå ”offra” någon tusenlapp för att vara på den säkra sidan?

Så fungerar jag i alla fall- jag hatar att leva i ovisshet och kanske till och med förvärra en pågående skada genom att rida och att ställa av hästen i flera veckor i hopp om att vad det nu än är ska läka ut av sig själv är inte heller min melodi. Dessutom läker tex ledinflammationer inte ut av enbart vila i några veckor- då får man nog låta hästen stå i flera månader.

Som ett sidospår måste jag kommentera något som jag också har varit med om flera gånger då en hästägare tycker att något känns konstigt med hästen och det är att man då väljer att ta ut någon form av fysioterapeut/ kotknackare/massör.

Denne hittar då ”något” som behandlas 1-3 ggr à ca en tusenlapp per gång, hästägaren upplever FÖR STUNDEN att hästen känns bra/ bättre men kort därefter så är det samma känsla av att något inte står rätt till i alla fall och så får man ÄNDÅ åka till veterinär.

Det enda man har gjort som jag ser det är att man har ”slösat” de pengar man kunde använt till självrisken på en ”behandling” som ändå inte hjälpt utan bara fördröjt hästens möjlighet att få adekvat hjälp av en mångårigt utbildad yrkesmänniska.

Och nej, jag fördömer inte fysioterapeuter/ kotknackare/ massörer som GRUPP, det finns de som är mycket duktiga och har ägnat lång tid åt att utbilda sig på olika vis men dels gäller detta inte ALLA och dels så är min åsikt att man BÖRJAR med ett veterinärbesök och först därefter eventuellt KOMPLETTERAR med annat.

7 kommentarer Skriv kommentar

  1. Rie

    Med gammelpållans dotter fick jag en svag känsla att det var något konstigt. Inget jag kunde sätta fingret på och ingenting som märktes gångartsmässigt heller. Men hon som tidigare glatt högg efter bettet inför ridtur visade längre ingen lust att fara ut med matte mer.
    Till slut så kollade jag med distriktsveteinären…..och sedan en annan distriktare,,, och (jag tror faktiskt också)en tredje. De hittade ingenting. En sade att hästen är helt frisk. Känner man sig fånig eller …?
    Ca ett år efter att jag fick min känsla så blev hon lite halt.
    En veterinär trodde på en rejäl vrickning men eftersom hon aldrig blev bra så for vi till slut iväg och röntgade henne. Att det dröjt berodde bla på att jag gruvade mig då jag visste att det kunde bli lite cirkus med henne då hon bla var mycket spruträdd…… Och att bli sprutad-och därmed röntgad-var heller ingenting hon ville vara med om. Vi fick avbryta. Efter ett tag gjorde vi ett nytt försök på annan klinik och en rejälare dos – coctail- men hon blev bara lite lätt sömnig. Men i alla fall så pass att vi kunde röntga.
    Ringkota visade det sig…..så min känsla var rätt i alla fall. Hade ju gärna haft fel…..

    Svara
  2. Titti

    Jag anser också att det är bättre att ta reda på vad som är fel med hästen om den känns konstig så fort som möjligt. Jag kan vänta ut en ”konstig känsla” eller en häst som ser ojämn ut max en vecka. Sedan vill jag åka till veterinär för att sedan därefter kunna vidta det åtgärder som behövs, behandling, vila, fysioterapeut mm.

    Jag har god erfarenhet av alternativa behandlingar men först vill jag ha en koll av en veterinär. Jag har väldigt svårt att förstå varför man ska gå andra hållet. Alternativa behandlingsformer kan man använda på friska hästar som en del i friskvård för hästens välbefinnande, inte som ersättning för veterinäbehandling!/ Titti

    Svara
  3. Mandasliv

    Jag blir nästan lite arg på folk som inte åker iväg till veterinären först. Förlåt mig där! Men för mig är de viktigt att först uppsöka veterinärerna när man vet att nått är fel och inte ta ut en kotknackare, massör osv. Jag praktiserade under 3 år i ett stort proffstall med travhästar. Vi hade böjpover varje vecka på iaf ett fler tal hästar, mest bara för att checka av läget så allt stod rätt till.
    Sen kan man ta ut massör osv för lite underhållning av muskulaturen när de tränar och tävlar hårt. Men veterinären först!

    Svara
    • jannike

      Jag har också väldigt svårt för folk som inte tar tag i diffusa hältor utan drar sig ett helt år och hellre tar ut hovslagaren som säger sig vara ”utbildad böjprovare” för att utesluta hältan. Har en häst haft diffusa hältor i ett års tid ÅK IN! Nä min blir iaf kollad om han skulle ändra humör osv, dock hälta från ena dagen till den andra avvaktar jag en vecka, försvinner den då inte helt blir det klinik.

      Svara
  4. rackemarie

    Rider man hästen så gott som dagligen får man lita mer på sin egen magkänsla än tränaren till och med. Har en bekant som åkte med sin häst på diffus känsla. Då har inte ens hennes två tränare lagt märke till något. Nu står hästen i sjukhage, sprutad i kotleden. Håller tummarna att den blir bra!

    Svara
  5. Cia

    Åkte till klinik med min prins för en månad sedan. Inte halt,men lite kort i steget v fram. Hade redan beställt röntgen av hals och nacke då han har en del”konstigheter”för sig. Kom hem med en häst behandlad i tre kotor och ett knä…Röntgen visade pålagring och pågående inflammation i nackbandsfästet. Nu behandlad för andra gången i benen och med stötvågor i nacken.-och nej,jag tror inte någon annan än en veterinär med röntgen hade hittat hans problem i nacken!

    Svara
  6. Prick

    Tycker man ska kontakta veterinär när man misstänker, tror eller vet att något är fel.

    Kanske man nödvändigtvis inte behöver ÅKA dit, vi har tex tillgång till vettar med mobil utrustning såsom röntgen och ultraljud mm. Dock är det lättare att få snabb tid om man tar sig till kliniken.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>