Ännu mer om farliga Facebook

I förra veckan såg jag att flera av mina vänner hade delat en status på Facebook där man ville varna för en man som påstods åka omkring med kanyler i sin bil- en ny potentiell hästplågare typ. Inte nog med att man varnade för mannen- man skrev dessutom ut registreringsnumret på hans bil och påstod att han redan var polisanmäld.

Jag skakade på huvudet och tänkte i mitt stilla sinne att inte ens någon så korkad som en hästplågare skulle fortsätta att åka runt i sin bil efter polisanmälan för att plåga hästar och tyckte också att det var obehagligt att ”folket” tagit sig friheten att genom ett lätt identifierbart registreringsnummer stämpla en kanske oskyldig människa på ett så stort socialt medium som Facebook.

Och tänk vad rätt jag hade.

Läser idag följande på Facebook från ”hästplågaren”:

”Jag har de senaste dagarna blivit felaktigt uthängd som misstänkt hästplågare i Genarps trakten, med min bils registreringsnummer på Facebook och på bloggar. Anledningen var att 2 ryttare såg sprutor i min bil (jag jobbar som biolog och använder sprutor för att ta prover på fåglar). I stället för att fråga mig valde dessa personer att polisanmäla (vilket självklart är helt ok) och sedan dela mitt reg. nummer på FB – detta spreds sen snabbt. Så tänk gärna en extra gång innan ni sprider och delar personlig information på nätet. Information sprids vansinnigt snabbt på Facebook och är sen i princip omöjlig att stoppa. Detta kan skapa mycket stora problem för den som blir felaktigt uthängd. Jag förstår självklart att man vill skydda sina djur, men första steget när man ser något misstänkt borde vara att helt enkelt fråga…

Sprid gärna denna info till Ryttare ni känner runt Genarp/Björnstorp

Mvh
Johan”

Jag säger som ”Johan”:  tänk efter en gång till innan ni sprider allt möjligt vidare. Ska vi alla börja hänga ut folk som vi tror är kriminella på olika vis lär det inte sluta väl….

10 kommentarer Skriv kommentar

  1. Linda Ferne

    Hej! Samma sak hände med de ”farliga” italienska männen lite längre upp i landet! Hängdes ut som möjliga hästtjuvar för att de fotograferade i deras tycke mycket vackra hästar..Fick tom en artikel i en tidning där de fick rentvå sig offentligt.. Nog sjutton får vi vara uppmärksamma men detta börjar urarta. Håller helt med dig Birgitta att man MÅSTE tänka innan man lägger ut sådana här grejor på nätet..! Kan ställa till med rejäla problem för den oskyldigt drabbade individen..! Mvh Linda

    Svara
    • Birgitta

      Ja, just eftersom sådant här urartar så lätt och snabbt MÅSTE man vara försiktig.

      Jag tänker mig scenariot att jag själv stannade för att fotografera några hästar, fick mitt registreringsnummer utlagt på Facebook och därefter kanske både bilen sönderslagen och huset nerklottrat.

      Ja, skratta ni men jag har hört talas om konstigare och värre saker än så- det finns alltid folk som agerar först och tänker sedan och en del som älskar att hänga på det mesta bara för att få utlopp för sina aggressioner och önskan att synas.

      Svara
  2. Linda Ferne

    På tal om att fotografera .. Får man ta bilder på okändas hästar o sen lägga ut dom utan tillstånd? Jag hade nog reagerat om bilder på Fabbe eller Rubin hade dykt upp i ett okänt sammanhang eller någons hemsida typ..

    Svara
    • Birgitta

      Jag GISSAR att man får göra det då djuret i sig inte kan känna sig ”kränkt” av att hamna på tex nätet men jag VET inte.

      Vi får fråga läsarna om de vet!

      Svara
      • Anna-Kajsa

        Ja, du får fotografera andras hästar och lägga ut bilder på internet. Det är även lagligt att lägga ut bilder på andra människor så länge uppgifterna inte är kränkande. Det är fotografen som är upphovsman och äger upphovsrätten till bilden. En bild räknas visserligen som personuppgift, men enligt PUL, personuppgiftslagen, är det bara förbjudet att lägga ut personuppgifter som är katalogiserade och därmed sökbara. Detta gäller förstås inte hästar utan bara människor. Att lägga ut eller att dela en bild på en person och hävda att den är misstänkt för brott är en kränkande uppgift och alltså olagligt.

        Svara
  3. MandaS. Med travhästen i hjärtat

    Du får ju fota på ridtävlingar, travbanor osv och lägga upp utan problem! Men vet inte hur de är i hagar .. Dock så handlar de om nån Lag bara för de kommer jag inte ihåg!
    Nej vart fundersam när jag läste den på ridtravar forumet på FB har jag för att jag såg den. Tänkte att de lätt lite väl otroligt att en hästplågare åker runt med kanyler helt öppet .. Nja bläddrade förbi den och tänkte inte mer på de!

    Svara
  4. Paula

    På tal om detta, sett på senare tid olika statusar där man varnar för män i skåpbilar etc. som försökt röva bort småflickor. Borde det inte bli ramaskri och faktiskt stå i tidningarna om detta var sant? Delas hejvilt mellan föräldrar…

    Svara
  5. G

    Det är vansinne och påminner skrämmande mkt om dåtidens lynchmobbar. Sitter många idioter bakom tangentborden.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>