Måndag- halt häst igen!

Ska allt möjligt elände fortsätta att förfölja mig i år?!?!?

Tydligen!

Jag känner nästan att jag ”borde” sätta mig ner och storgråta men ärligt talat orkar jag inte ens att gråta- jag känner bara en stor uppgivenhet.

Dagens pass på gräsbanan började hur bra som helst-utan några konstigheter alls.

När jag hade ridit i kanske 30 minuter började Kreon plötsligt att galoppera jättekonstigt i höger galopp, han liksom stampade av väldigt hårt i marken med frambenen, kom i korsgalopp flera gånger (vilket aldrig någonsin inträffar annars) och det kändes liksom helt hårt och styvt bakom sadeln.

Det tragiska var att han bortsett från detta konstiga stampande var spikrak i kroppen, gick i en perfekt form, var lätt i handen och i en härlig uppförsbacke.

När jag inte fick honom att galoppera normalt under flera varv (vänstergaloppen var däremot som den brukar) hoppade jag av för jag ville se galoppen från marken.

Gick och hämtade en longeringslina och det var då jag verkligen förstod att något var allvarligt fel- det gick över huvud taget inte att få hästen i höger galopp. Antingen fattade han förvänd eller korsgalopp trots väldigt många försök.

I traven såg han klart halt ut (liksom svajig i bakkärran) och jag är tämligen övertygad om att det är det högra bakknät som spökar igen.

Jag har som tur är redan en veterinärtid på torsdag- det var då det var meningen att veterinären skulle bekräfta att Kreon är helt ok igen, även efter igångsättningen som ju pågått i flera veckor.

Nu misstänker i alla fall JAG att Kreons problem är mer än en knäledsinflammation- att han blev ohalt efter bara 14 dagar men nu inte ens klarar av att galoppera gör att jag tror att inflammationen bara var symptomet på något annat.

Det som också är lite intressant är att den konstiga galopp Kreon hade idag har uppträtt vid ett enda tidigare tillfälle och det var under en av de sista eller den sista (minns faktiskt inte) träningen för Christina innan han blev halt.

Då galopperade han också på detta stötiga vis i kanske 1 varv runt ridhuset för att sedan åter röra sig normalt så då tänkte jag att han trampat fel eller något eftersom det gick över mer eller mindre direkt.

Ja, ja…det är inte lönt att spekulera vidare innan veterinären har fått titta på honom- bara att ställa in sig på en förstörd hästsommar där jag får ägna semestern åt annat än att rida i alla fall.

Helvetes djävla skit rent ut sagt!

40 kommentarer Skriv kommentar

  1. JohannaB

    Neeeej…. 🙁
    Håller ändå tummarna för att ditt känsliga djur bara slagit på sig eller ngt annat trivialt…

    Svara
    • Birgitta

      Tror ABSOLUT inte att han slagit sig eller dylikt. Han må vara känslig i skallen men har varit en riktig hårding när jag ridit.

      Både i höstas och sist han var halt hade han 2 gradig böjprovsreaktion men visade inget när jag sprang med honom och longerade.

      Svara
    • Birgitta

      Jag vill att han ska titthålsundersökas men tror inte försäkringsbolaget tar den kostnaden förrän han blivit halt fler gånger.

      Kommer att diskutera detta med veterinären i alla fall då röntgen inte visat något tidigare.

      Svara
  2. Bodil

    Nej vad trist!! Hoppas att det är lätt åtgärdat, men förstår dig om du misströstar…

    Svara
  3. Prick

    Vilket skit. Bra att du ändå har vet-tid bokat. Fast förstår du säkert ville åka i idag.

    Svara
  4. Emma L

    Usch så trist! Hur ”noggrannt” kollades han sist? Problem med bakknän kan ju ibland orsakas av problem i ryggen. Håller både tummar och tår för att din fina häst blir bra igen!

    Svara
    • Birgitta

      Han är röntgad ua i knät.
      Hade en knäledsgalla sist han var halt- den var borta vid återbesöket.
      Ryggen tror jag inte är problemet då jag dels klämt på den tusen gånger sedan jag köpte honom och han aldrig visat någon reaktion och dels är kollad 2 ggr av duktig fysioterapeut som inte hittade något.
      Jag GISSAR på lös benbit eller något annat som det i så fall behövs titthålskirurgi för att upptäcka. Han gick ju omkull på asfalt förra våren och skrapade båda knäna- kanske fick han en skada då som nu börjar ge problem?

      Svara
        • Birgitta

          Ja, det är han (köpt av en veterinär så allting har skötts exemplariskt). Men han var ju också totalt ”oförbrukad” vid köpet- lika lite riden som en unghäst.

          Svara
  5. Cristel

    Jag förstår din reaktion helt! Håller tummarna för att ni hittar orsaken så du får bukt med detta nu!

    Svara
  6. Lindha

    Alltså, när ska våra problem sluta egentligen? W är inte helt hundra heller, bogen spökar nog än..ska rida på lite så får vi se :/

    Lider verkligen med dig, och hoppas såklart på det bästa! Håller alla mina tummar på ert nästa vet.besök!
    Styrke kramar ifrån mig.

    Svara
  7. Johanna

    Nej, fy fan rent utsagt.

    Usch vad jag är trött på halta hästar med ont. Varför fungerar det inte? Vad är det som gått fel? Vi har 3 halta hästar i stallet inkl min egen. En med hovledsproblem – utdömd, en med artros i framkota – troligen utdömd då exteriören inte är vad den borde. Min halt på alla fyra- gissar att problemet kommer från bakdelen…återbesök om några dagar. Det här kändes bara för mycket. Jag är dessutom livrädd för halskotor och nervproblem.

    Förlåt…detta gjorde ju inte någon gladare men jag känner mig frustrerad också.

    Hoppas nu det inte är så farligt Birgitta och att de lyckas hitta problemen. Förstår hur ledsen och uppgiven du känner dig.

    Håller tummarna för dig med!

    Svara
    • Birgitta

      Vi har också halta hästar i mitt lilla stall och på anläggningen och även om det är urtrist så känns det ändå som en ”tröst” att man inte är ensam om detta annars skulle jag väl snart undra vad jag gör för fel.

      Svara
      • Johanna

        Ja, men jag tänkte mer på avel och hållbarhet generellt. Känns snart som att hästar inte håller att rida på….. Tror varken du eller jag gjort något fel…inte medvetet iaf 🙂

        Svara
  8. Lina S

    Usch vad tråkigt 🙁 Nu får det räcka med tråkigheter för din skulle tycker jag! Tur i oturen med en redan inbokad veterinärtid!

    Svara
  9. CeciliaL

    Usch vad trist, håller tummarna för att det är något lättfixat. 🙁

    Svara
    • Birgitta

      När jag var hos veterinären sist frågade jag vad man kunde göra om Kreon fick upprepade problem med knät och hur fort man skulle vilja döma ut honom (vilket jag VERKLIGEN inte vill).

      Veterinären sa att man om hästen upprepade gånger inte svarar på behandling kan gå in med titthålskirurgi och försöka hitta skador som inte syns på röntgen.

      Kreon har ju hittills svarat bra på behandling ändå så jag är rädd att försäkringsbolaget vill att vi ska prova FLER behandlingar innan de beviljar titthålskirurgin som kostar tusentals kronor.

      Och jag vill inte ”vänta och se” och riskera att leden förstörs mer och mer (vilket absolut är en risk) medan tiden går.

      Så det är dessa tankar som oroar mig mest- att jag inte ska få igenom de undersökningar som jag vill.

      Svara
  10. Anngelica

    Fy va tråkigt för dig och din häst 🙁 Håller tummarna för något som är enkelt att behandla och som läker av snabbt!!

    Svara
  11. Corre

    Har ni gjort ultraljud på knäet? Vi gjorde det på Searching och det var då vi såg skadan på menisken. Och hon blev opererade 3 dagar senare. Tyvärr har det inte gått som vi vill och nu blir jag hästlös i denna eller nästa vecka :(. Men nu slipper hon ha ont längre. Jag hoppas verkligen ni hittar ett lätt fixat problem med Kreon. // Corre

    Svara
    • Birgitta

      Nej, inget ultraljud- bara röntgen.

      Ska diskutera andra alternativ på torsdag (ultraljud, titthål).

      Mailar dig strax med tusen frågor.

      Svara
  12. Hedwiginnan

    Usch och fy fan vad jävla skittrist!! Ta upp frågan om Irap på torsdag. Vi har en häst hos oss som inte blev bra med traditionell behandling men i princip frisk på en gång med Irap o har varit bra i 1.5 år nu. Nackdel är att försäkringsbolagen inte ersätter om man inte har sveland. Kostar 6000:- inalles o då ingår tre behandlingar. Hoppas verkligen att ni ska få ordning på eländet!

    Svara
    • Birgitta

      Tack för tipset- jag ska ta upp allt jag kan komma på.

      Jag är verkligen tveksam till om Kreon ”bara” har en ledinflammation- har aldrig varit med om att dessa återkommit inom några veckor och tror helt ärligt att det är något annat som ligger bakom och som man måste använda ultraljud/titthål/ ny röntgen för att upptäcka.

      Svara
      • Hedwiginnan

        Ja lika bra att kolla allt som går. Tycker verkligen synd om dig nu. Både hunden o hästen

        Svara
      • Dagge

        Vad gäller IRAP och titthålsoperation ….. Min häst svarade inte på vanliga behandlingar i framknät 2008 och fick IRAP som han svarade jättebra på. Vi fick ut fem eller sex ”ampuller”/behandlingar av hans blod … jag tror det är olika från häst till häst hur många det blir. Han behandlades först på traditionellt sätt två gånger (eller var det tre???) innan det blev titthålsoperation – då hittades ett ligament i framknät som var helt av :-/. Riktigt dålig prognos var det 🙁 (opererande vet. talade i termer av att ta bort honom). Men med Irap, en lång konvalescens och en försiktig igångsättning så funkar han fint idag <3.

        Svara
  13. Cia

    Mim häst ska få irap behandling nu. Han var inte halt men ville inte fatta vänster galopp. Han har haft knäledsinflamation höger bak en gång innan (ca ett år sedan) och denna gången var det även båda fram kotorna samt höger bakkota. Jag hade redan innan besöket på kliniken bestämt mig för att vi var tvungna att försöka hitta en orsak. Min magkänslan sa nacken och min tränare som rider honom varje vecka höll med.
    Röntgen visade att vi hade rätt….. Behandlad två gånger i benen nu,två kotor helt utan resultat. Så nu blir det irap i dom kotorna plus hans knä. Jag hoppas på underverk:) Lycka till i morgon!

    Svara
  14. Hille

    Gaia blev ju halt i ena bakknäet för 3 år sen. För sprang hon ”underligt” men det utvecklades till att hon blev tvärhalt! Första vet ville ha det till ngt fel i bäckenet och ville vi skulle åka och scinta, tyckte han hade bedövat bort hela knäet ( lång historia). Vi skaffade oss second opinion då vi inte ville åka så långt med så halt häst och misstänkt bäckenfraktur. Iaf, andra vet sa direkt knäet och hade rätt. Vi lämnade av en tvärhalt häst för operation o fick hem o vänta på telsamtal. Var det illa skulle de ta bort henne på operationsbordet. Men tack och lov kunde de städa upp inne i knäet och samma kväll hämtade vi en ohalt häst! Var oklart om hon skulle bli helt återställd men vi gör allt utom att hoppa (mer än små skutt) med henne, inkl strandgalopper i full fart. Det var väldigt ovisst inför operation men läkningen gick super.

    Svara
  15. Lena L

    Usch vad tråkigt. Känner med dig och vet precis hur du känner det. Tog in pållen från hagen idag och kraftig hälta och svullen sena. Andra hästen med senskada, det är så tungt när de är skadade. Har man häst så är det inte frågan om de ska bli skadade utan när. Grattis till alla er som aldrig har haft sin häst skadad (finns ni?)

    Svara
    • Birgitta

      Exakt- det är verkligen frågan om NÄR.

      Minns att jag för ett tag sedan gick igenom alla hästarna som då stod på vår anläggning och konstaterade att typ 90 % varit skadade vid något tillfälle som jag vet om och vissa flera gånger dessutom. Och då rids dessa hästar verkligen inte ”extremt” på något vis eller tävlar massor och/ eller på en jättehög nivå (eller går i hagen tillsammans och skadar varandra).

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>