Fråga från en läsare om hästtransporter

En läsare går i hästtransportköpartankar (lång ord) och vill ha den samlade läsekretsens tips på bra transporter.

Varför är den transport du vill rekommendera så bra?

Finns det någon transport man absolut ska undvika och varför i så fall?

Tillval som tex sadelkammare och klädkammare- är det bra eller dåligt? Onödigt?

Fronturlastning eller ”traditionell urslastning”- för och nackdelar?

Köpa nytt eller begagnat?

Berätta om allt av intresse!

Om jag ska berätta lite om min transport så är det en Boj (boogie) som jag köpte ny för ca 4 år sedan.

Det var första gången jag köpte ett nytt släp och berodde mest på att jag fick väldigt bra betalt för mitt gamla vid inbyte- annars tycker jag att det finns många fina transporter att köpa begagnade och ser ingen nackdel med detta i sak.

Jag har både kläd och sadelkammare- sadelkammaren använder jag alltid, klädkammaren aldrig.

Jag tycker att det är väldigt skönt att slippa ha sadel, träns och annat ”hästigt” i bilen även om jag har en combi och maken som är hysteriskt noga med sin bil skulle aldrig låna ut den om det fanns risk för att lägga svettiga schabrak och annat i bagageluckan.

Klädkammaren ingick i köpet så att säga och äter väl inte bröd men används inte av mig till annat än att ha lite extrakläder i.

Själv är jag mycket nöjd med min Boj, har haft flera stycken innan denna.

Jag har fått väldigt bra bemötande då jag ringt fabriken i Klippan och behövt reservdelar.

Numera har Boj gått i konkurs men startats upp på nytt om jag förstått saken rätt men hur det fungerar att köpa släp av de nya ägarna kan jag inte uttala mig om.

Rent generellt skulle jag vilja säga att man kan få en mycket fin, begagnad transport för runt 50.000:–.

archie4

Min transport när den var helt ny. I ärlighetens namn ser den nästan exakt likadan ut fortfarande då jag har varit väldigt rädd om den.

Archies namn finns fortfarande kvar- mest för att det inte går att få bort så lätt fast till Kreon säger jag att det är för att man måste FÖRTJÄNA att få sitt namn på transporten (typ ge sin ägare några rosetter….när ÄGAREN rider…).

Archie fick sin transport när han överlevde fången….

8 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anna-Kajsa

    Det finns ju lite frågor man måste ställa sig innan man köper transport för att köpet ska bli bra. Vad för häst ska man köra? Hur åker den bäst? Vill man kunna köra två hästar? Vilken bil ska man dra med? Vilken typ av resor gör man?
    För vår del var det rätt enkelt att välja transport när vi köpte ny för två år sedan. Vi kör ofta två hästar, och vi kör ofta en eller två hästar på en person. Vi kör ofta och året runt. Vi vill inte heller ha hästiga saker i bilen. Vi köpte en Fautras, som har många fördelar för oss.
    1. Den har ingen ramp utan bra dörrar bak. Det gör att man slipper det slitiga momentet att böja sig ner och ta upp rampen (på vintern kan det vara slitigt även med fjäderavlastning, särskilt om det frusit fast bajs på kanten så det är svårt att stänga). Dörrarna gör dessutom att det kan vara stängt bakom den ena hästen när man lastar ur den andra. De flesta hästar är lätta att lasta med step up.
    2. Släpets bakbommar manövreras framifrån. Det behöver alltså aldrig stå någon person bakom hästen för att öppna eller stänga bommen bakom. Även om alla våra hästar är lättlastade och kan skickas in är det en extra säkerhet.
    3. Alla dörrar och många funktioner har smidiga mekaniska lösningar – ser man bara till att hålla allt smort så funkar det bra.
    4. Det är två dörrar fram, som båda kan låsas fast i öppet läge. En varm dag blir släpet luftigt och svalt för en häst som får stå länge på en tävlingsplats.
    5. Vi har ett sadelskåp på insidan av ena framdörren. Det är givetvis inte lika rymligt som en sadelkammare, men det rymmer sadlar och träns till två hästar. Den varianten håller nere vikten – även om vi har BE-kort behövs mycket av vikten till last när man kör två hästar.

    Tidigare hade vi ett Boj, som var bra det med, men saknade fördelarna ovan. Till det hade jag ett tävlingsskåp på hjul när jag bara körde en häst – det sväljer mycket, är lätt att hantera och gör att jag inte behövde ha hästgrejer i bilen. Men det tar ju upp plats så det inte går att köra två hästar.

    Men mitt råd är alltså: Tänk noga igenom dina behov, och leta sedan släp som passar så bra som möjligt – då blir du nöjd!

    Svara
  2. Linda

    När jag köpte mitt släp nytt 2007 så var det i första hand tjänstevikten jag kollade på. Många släp är väldigt tunga och lastvikten begränsas därmed ganska mycket såvida man inte har BE-kort. Nu har jag B96-behörighet men det hade jag inte när jag köpte släpet.
    Boj är ett toppenbra släp men de är tunga. Dessutom så ”lurar” de kunderna genom att plocka ut utrustning som mellanvägg, bommar, sparkplåtar etc när de registreringsbesiktigar släpet innan leverans för att hålla ner tjänstevikten på papperet. Sen när den godtrogna släpvagnsägaren blir stoppad av polis och släpet kontrollvägs så är det ägaren som åker dit för överlast alternativt olovlig körning.
    Dagens släp får i de många fall lasta upp till 2 ton men för att kunna utnyttja denna fulla lastkapacitet så krävs både BE-kort och en rejäl dragbil. Försäljningsargumentet ”Välj totalvikt själv” som många släpvagnsleverantörer kör med låter ju bra, men det gäller att ha koll på vad bilen får dra, vad körkortet tillåter och vad tillåten lastvikt blir med den valda totalvikten.
    Ett tips är att gå in på Släpvagnskalkylatorn på Transportstyrelsens hemsida. Där knappar man in släpets och bilens regnr och vilken typ av körkort man har och får då upp om man kör lagligt och vilken tillåten lastvikt man har.

    Svara
    • Sandra

      Jättebra skrivet! I mitt område är det otroligt många som inte har en aning om vad som är lagligt, de vet bara att bilen får dra X kg men de glömmer ofta att boggie har små lastvikter som väldigt sällan räcker till för en stor häst…

      Svara
  3. Johanna

    Ja detta med transporter. Jag valde mellan Ifor Williams HB511 och Humbaur Atis eller Pegasus. Jag bodde i Danmark när jag köpte mitt släp. Humbaur är stora där, och framförallt i Tyskland. Det finns några i Sverige och de är typgodkända. Inget problem att registrera in den i Sverige. Men tillverkaren skriver att släpet väger 800 kr, men det är nu vägt till ca 900 kg.

    Ifor gick bort pga den tunga tjänstevikten närmare1 ton. Jag ska ju mest också bara köra en häst. Nu är min häst stor 175 cm så storleken på släp var viktigt för mig.

    Golv är viktigt jag har gummiklädd aluminium och glasfiber väggar. sadelkammare blev det, inget jag kände att jag måste ha, men nu tycker jag det är bra. Säkerhetsbommar med utlösning från utsidan. Min häst lastar jag genom att skicka in honom så jag behöver inte bommar som kan stängas fram.

    Det slutade med en Humbaur Atis och priset som ny var 60000 DKK vilket jag tyckte var prisvärt. Begagnade stog så högt i pris att jag inte såg någon mening med att köpa det. Samt att jag inte vill ha några extra säkerhetsrisker när jag kör.

    Har monterat in kamera som jag köpt själv dvs halva priset jmrf med Trailercam.

    Supernöjd med denna och kan verkligen rekomendera den till andra med stora hästar.
    http://www.humbaur.com

    Svara
  4. MandaS. Med travhästen i hjärtat

    Vi hade en gamla enaxlad Värmlandsvagn som vi köpte ny 98 men den börjar ge upp och de kostar att renovera hela släpet även om vi alltid vart nöjd med de och våra stora hästar har åkt bra. Men vi tog oss en tripp till stället där vi köpte den gamla och bestämde oss för en Cheval Liberte med fronturlastning. Deras fronturlastnings system är smart, du viker bara undan väggen så hästen kommer ut lätt. Vi ville ha ett släp som vår stora unghäst kan åka i utan att hon slår i huvudet när hon kliver in. De är panikbommar, hingstgaller och sen har vi valt till en längre bom också om man har en häst som vill åka brett.
    Vi är en så länge nöjda och hästarna med, de är inte så dyra att köpa nya men duger alldeles utmärkt för oss och då åker vi ändå en hel del med våra små odjur 😉

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>