Petig vid bete?

Sitter och läser en tråd på Buke om en person som av olika anledningar är missnöjd med betet hennes hingst går på.

Det intressanta i historien tycker jag är att personen skriver att hon pga avstånd inte hade möjlighet att åka och titta på betet innan hästen släpptes där.

Är det bara jag som har ett onaturligt kontrollbehov och känner att jag ALDRIG skulle släppa min häst på ett bete jag inte sett dessförinnan?

Jag brukar ju inte ha mina hästar på bete eftersom jag tycker att sommaren är den bästa tiden att rida på men när Décima var 4 och 5 år gick hon på bete (samma bete 2 år i rad) och när Archie var unghäst gick han på ett ”dagbete” (de togs in i stallet på kvällen), också samma 2 år i rad.

Jag minns så väl då jag letade bete till Décima- jag var hur noga som helst och sorterade bort det mesta tills jag fann det jag ansåg verkligen var det ULTIMATA betet för henne.

Hon gick med 3 andra ston i en jättehage som var kuperad, full med gräs, hade träd som skydd och en bäck att dricka ur.

Jag besökte betet en gång i veckan och kände en sådan lycka varje gång jag åkte därifrån- allt var så perfekt och jag fick också hem en häst utan en skråma och bara lite lagom betesfet.

Även Archies dagbete valdes med omsorg- han fick gå i en stor gräshage tillsammans med sin kompis från ridskolan och även detta var fullständigt problemfritt just för att vi varit så noga.

Så åter igen; att släppa sin häst på ett bete man tidigare inte sett finns inte ens på världskartan för min del men hur resonerar ni?

12 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anna-Kajsa

    Vi vill ju ha bete hemma eftersom vi tränar för fullt även med hästarna ute dygnet runt. De enda tillfällen då vi lämnat bort på bete är när vi haft unghingst. Då begränsas ju ut utbudet dessutom en del. Det bästa betet jag haft är Bassholmen, och där hade jag faktiskt aldrig varit innan jag släppte häst där. Men jag kan nog ändå säga att jag kollar upp var jag släpper – men allt kan man nog inte förutse.

    Svara
  2. MandaS. Med travhästen i hjärtat

    Vi har bete hemma så de räcker och blir över till våra! De kommer in i mellan åt och sover mest för att tanterna behöver de för att orka. Nej skulle aldrig släppa iväg dem innan jag sätt betet. Gjort de en gång aldrig mer fick hem en häst som var ett spjälstaket.

    Svara
  3. Dressyrtant

    Aldrig någonsin skulle jag släppa min häst på bete utan att ha sett det. Jag undrar om människan skulle tackat ja till en stallplats utan att ha sett stallet?!

    Svara
    • Birgitta

      Jag tror tyvärr att en del hästägare resonerar helt annorlunda vad gäller stall vs bete.

      Medan de kan ha hur mycket åsikter som helst om stallet så är det inte alls lika noga med betet.

      Jag vet flera beten där jag inte skulle släppa in min häst i 1 timme- än mindre flera veckor men uppenbarligen tänker man olika.

      Att tex släppa ut hästen på en ”stäpp” utan den minsta möjlighet till skugga NÅGONSTANS finns inte i min värld, inte heller att släppa hästen med 20 eller fler främmande hästar från kanske lika många stall.

      Svara
  4. Jsj

    Aldrig någonsin att jag skulle släppa en häst på bete utan att se det först och att ha referenser. Och även om det skulle kännas toppen så skulle jag åka dit då och då för att kolla av. Jag har nästa5 mil till betet där jag har mitt ungsto, men jag åker titt som tätt åt det hållet så då kan jag lätt åka in och kolla av.
    Det finns bete på närmre håll, men jag hade vissa krav på att hon skulle få med andra ungston, rejält med mat, ordning och reda.
    Såklart att man inte släpper iväg hästen utan att ha koll.
    En annan sak – jag är flitig läsare av din blogg. Gillar en blogg som är av en vuxen och som har lite andraämnen än kanske yngre personer har.
    Men kan du inte tipsa om vilka som är dina favoritbloggar? Jag vill gärna hitta mer bra bloggar och tänker att vi har samma smak 😉
    Eller verkar det konstigt av mig att be dig tipsa om dina ”konkurrenter”?

    Svara
    • Birgitta

      Nej, det är inte alls konstigt- jag brukar själv be MINA läsare om bloggtips då och då.

      Tyvärr är det så att många bloggar som jag från början läste flitigt antingen lagts ner eller helt enkelt har blivit ointressanta efter ett tag.

      Vissa bloggare ”går ut hårt” och börjar bloggandet med en massa intressanta blogginlägg dagligen för att sedan knappt orka uppdatera och när de väl gör det så är det inget som fångar mig.

      Tråkigt nog är det mest barn och ungdomar som verkar blogga och deras bloggar får man ju ta för vad de är- ”givetvis” har inte en 15-20 åring samma intressen och liv utanför hästeriet som en snart 50-åring.

      Jag föredrar bloggar som dels uppdateras dagligen, dels handlar om framför allt dressyr. Gärna åsiktsinlägg där det kan bli lite diskussioner, som på min egen blogg :).

      Just nu finns det enligt mig bara en BRA blogg som stämmer in på ovanstående och den drivs faktiskt av en ”ungdom”- kolla på matildaholmstrom.se

      Matilda uppdaterar flera gånger om dagen, är inte rädd för att sticka ut hakan och berättar mycket öppenhjärtligt om sitt liv, sina träningar och tävlingar.

      Matilda orkar dessutom både filma och ta kort väldigt ofta och (ett stort plus) svarar oftast sina läsare då de kommenterar.

      En annan ungdomsblogg som är trevlig är:

      ninasrader.se – Nina har en fin dressyrhäst och verkar mycket ambitiös. Dagliga uppdateringar och fina bilder.

      Någon bra vuxenblogg som handlar om dressyr har jag tyvärr inte hittat- läsarna får mer än gärna tipsa mig!

      Svara
      • Jsj

        Birgitta + G :
        Tackar för nya bloggar. De verkar vara precis i min smak 🙂

        Det är synd att det är lite tunt med bloggare som är 30+ och det gäller nog de flesta ämnen. Kanske typ inredning har fler ”äldre”….
        Men såklart har det ju inte bara med ålder att göra om en blogg är bra eller ej..
        Men jag gillar igenkänningsfaktorn när du Birgitta skriver om hur ridning,utrustning, resonemang osv var ”förr”. Då har jag flinat och nickat 😀

        Svara
        • Birgitta

          ”Äldre” har kanske lite för fullt upp med annat förutom hästar (barn tex) för att blogga och en del vill säkert inte heller ”hänga ut sig” som man till viss del gör med en blogg.

          Ja, inlägg om hur det var ”förr” brukar vara uppskattade och få många kommentarer där folk känner igen sig.

          Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>