Mera måndag- hejdå Kreon!

Eftersom jag vet att många vänner och bekanta samt givetvis en hel del bloggläsare väntar på att få höra om hur det har gått idag samt då jag inte orkar prata med någon och ändå finner lite tröst i skrivandet så är det lika bra att jag berättar som det är direkt:

Kreon finns inte mer.

Jag hade ju hoppats att man skulle hitta förklaringen till hans hältor vid operationen och nog hittades det saker alltid- något av det värsta veterinären sett på flera år och som även han var HELT oförberedd på utifrån det jag berättat, remissen och det han pratat med ”min” veterinär om.

För att inte själv trassla in mig i medicinska termer skriver jag nu rakt av vad som står i den rapport jag fick (veterinären är dansk):

Diagnostisk artroskopi knä hb dorsalt-lat/med timfebled och plant medial tib.fem.led. Grundlig genomgång alla ledavd, palperat med trubbig probe. Dorsalt: extremt kraftiga ledbroskskador ffa medial men också lat kondyler, med totalt frilagt subkondralben i mycket stor del av viktbärande ledyta. Kvarsittande ledbrosk mycket kraftigt uppfransat och totalt skadat. Korsband delvis rupturerat ffa bakre distalt, men också instabilt främre korsband. Vid manipulation kunde det kännas att knäskålen var instabil. Vid manipulation av menisker kunde ledbroskskada ses på prox tibia med delvis blottat ledbrosk ffa lat. Plant: tydligt stora delar av ledbrosk fritt flytande i leden och ”packat” i bakre avdelning som resultat av avslitning i övrig led. Öppnat membran mellan ledavd dorsalt. Allmänt våldsam synovitis i hela leden.

Prognosen är mycket dålig för chanser att leva ett rimligt smärtfritt liv utan kraftiga smärtor. Atletisk funktion är helt uteslutet. Avlivning bör kraftigt övervägas av hänsyn till hästens smärtor och kraftiga osteoartros i knäleden som bara kommer att bli sämre över tid. Det är tydligt en traumatisk skada och ej förslitning eller osteokondros som har förorsakat skadorna.

Som jag förstod det saknade Kreon i princip ledbrosk i knät, det var som nerhyvlat till benet/skelettet och veterinären sa att han måste ha varit extremt ”hård” för att ha kunnat gå med detta.

Det går inte att säga när skadan uppstod men på min beskrivning av det fall Kreon ådrog sig förra våren så är det möjligt att det uppstod då eller senare, Kreon ska egentligen inte ha kunnat gå med detta så länge utan att ha visat mer hälta men samtidigt är det den enda skadan som jag vet om som har hänt.

Att han skulle ha lyckats skada knät senare och så rejält utan att bli halt verkar osannolikt- den första ledinflammationen i höstas kom ju väldigt smygande.

Men- ingen vet och det nyttjar inget till att veta heller; det förändrar ingenting.

Jag är, trots att jag påstod att jag var beredd på allt ändå helt chockad- jag har tack och lov aldrig fått ta bort en häst så abrupt.

Samtidigt var det ingen tvekan hos mig- jag såg ingen anledning att ta hem en smärtpåverkad häst för att säga hejdå hemma och få alla papper klara av försäkringsbolaget.

Vad de än säger så kunde ju Kreon aldrig bli frisk igen och när jag ringde DINA för ett förhandsbesked så sa de ok till att han skulle tas bort redan idag.

Ni som känner Kjell Felt förstår att jag är mycket glad att det fick bli hans uppgift att sköta detta, precis som han gjorde med Heron för många år sedan. Ett proffs ut i fingerspetsarna och jag såg ingen anledning att stanna kvar på kliniken för att försäkra mig om att det sköttes perfekt- det ”vet” jag.

Jag skildes från Kreon redan när jag lämnade honom på morgonen- skojade om att de inte skulle kunna ta ögonen ifrån ett så vackert djur och det är så jag vill minnas honom.

Att ta ett sista farväl behövdes inte för min del och jag tror inte att Kreon hade mått det minsta bättre av att se sin ägare i tårar.

Jag är som sagt fortfarande helt ….ja kanske inte chockad men jag kan liksom inte FÖRSTÅ att jag inte har någon häst mer.

Visst är jag oerhört tacksam över att allt ändå gick så snabbt- det hade varit mycket, mycket värre att få en ”halvhjärtad” prognos, att kanske låta hästen vila i många månader och sedan ÄNDÅ konstatera att det är kört.

Jag måste försöka se det positiva fast jag bara tänker att jag aldrig kommer att hitta en lika fin häst igen.

Och det är väl kanske därför jag inte är helt förvånad över utgången trots allt- jag har hela tiden tänkt och då vet ni ändå hur mycket svårigheter jag haft med Kreon att ”han är för bra för att vara sann” och tja….så blev det ju även om andra kanske inte förstod hur fin han var för MIG.

Jag har aldrig ridit på några svår-klasshästar och i jämförelse med dom var han säkert ”ingenting” men för mig, en ”vanlig hobbyryttare” så känns det absolut som att jag aldrig kommer att få uppleva den härliga ridkänslan igen- alla de underbara passen som jag tjatat om på bloggen så ofta men så VAR det verkligen.

Nu får jag se vad framtiden har i beredskap åt mig- jag ska ”givetvis” leta efter en ny häst men hade gjort sååå mycket för att få behålla min mupp i stället.

63 kommentarer Skriv kommentar

  1. My

    Birgitta, jag sitter här och nästan svimmar :O Vet inte vad jag ska säga, mer än att jag är glad att Kreon hamnade hos dig som är noggrann och följer upp allt utan att knussla, så för Muppis skull känns det som att det var bra att han hamnade hos dig, även om det är hårt för dig nu.

    Svara
    • Birgitta

      Ja, det känns otroligt skönt att veta att jag gjort allt för att utreda så fort som möjligt och att jag också haft min underbara veterinär som förstår mig och som gjort allt för att hjälpa till.

      Jag har ju tjatat om detta så många gånger- hur jag fungerar: jag vill veta direkt och jag vill varken låta tiden ha sin gång eller börja med en massa alternativa behandlingar utan att ha konsulterat veterinär.

      Svara
  2. Dagge

    Beklagar verkligen din förlust :-(. Känner mig lite chockad själv av det du skrivit fast jag aldrig träffat Kreon eller dig. Kan tänka mig hur det snurrar runt för dig av olika känslor. Det känns verkligen så himla tråkigt att läsa detta :-(. Tänka sig hur det kan bli …. livets tvära omkast :-(.

    Svara
  3. Dagge

    Får man fråga varför han inte togs bort direkt på operationsbordet när det nu var så illa?

    Svara
    • Birgitta

      Det frågade jag också faktiskt och svaret var att eftersom veterinären var så oförberedd själv (det är näst intill ofattbart att Kreon kunnat fungera som han gjort med så svår skada) så ville han inte ringa upp mig och be mig fatta ett beslut på några minuter.

      Han menade att det finns folk som till och med svimmar av chock när det är så oväntat och en del vill ju också ta hem hästen för att resten av familjen ska ta farväl osv.

      Med facit i hand kunde jag ha sagt något innan jag lämnade honom på morgonen, typ ”ring om ni vill ta bort honom under operationen” men detta var faktiskt inget jag tänkte på.

      Svara
      • Dagge

        Point taken! Det är ju skillnad om det är t.ex en akut buköppning eller om det varit en lång historia av skador. Då kanske det är mer vanligt att det alternativet diskuterar innan operation.

        Svara
        • Birgitta

          Jag tänkte faktiskt att de SKULLE ringa under operationen om det var ”kört” så när de inte gjorde det så blev nog chocken desto större när jag på plats fick veta hur allvarligt det var- DÅ hade jag liksom redan bockat av alternativet utdömning även om jag har tänkt tanken innan.

          Svara
  4. Anonym

    Usch vad hemskt! Det är tillräckligt att ta det beslutet när man vänt och vridit på det, men att få det så här rakt upp och ner måste vara fruktansvärt!

    Håller tummarna för att du hittar en fin häst igen när du känner dig redo!
    Bodil

    Svara
  5. G

    Åh fy f—n rent ut sagt, var inte beredd på detta. Beklagar verkligen stort och säger som flera ovan, tack o lov att han fick vara hos en så vettig ägare som dig. Varm kram fr Karlstad!

    Svara
  6. Tessa

    Men vad ledsen jag blir för din skull Birgitta. Kreon var verkligen en kämpe och hårding som du så många gånger skrivit. Utan att ha träffat dig så vet jag att han inte hade kunnat komma i bättre händer än hos dig. Du gjorde det du kunde och agerade så fort du misstänkte något fel hos honom.
    Varma kramar från Storvik

    Svara
  7. Anonym

    Men nej! Vad tråkigt att läsa! Så skulle det ju inte bli! Jag tänker på dig!

    Svara
  8. Hedwiginnan

    Jag blir faktiskt så ledsen för din skull att jag gråter. Det är inte rättvist och bara tanken att drabbas själv är outhärdlig.

    Hoppas att du snart ska hitta en ny häst som kan ge dig lite tröst i din sorg.

    Kram

    Svara
  9. Linda

    Åh, fy fan rent ut sagt. Så vedervärdigt!! Jag har själv råkat ut för liknande. Min häst fick kolik. Kördes 30 mil till Helsingborg mitt i natten. Fick besked att det förmodligen ’bara’ var grovtarmsförstoppning men att de ville behålla honom för observation. Jag sa hej då till honom och körde hem. Lagom till jag kommit hem ringde veterinären och sa att en buköppning var nödvändig. Ett antal timmar senare ringde veterinären och sa att allt gått bra och att han rest sig upp. Blev så glad!! Drog en lättnadens suck att allt gått bra så långt. Men en timme senare ringde en annan veterinär och sa att min häst var död.. Magsäcken hade spruckit på honom så han föll ned död i boxen. Den chocken när man får ett sådant besked. Och den enorma förtvivlan och saknaden.. Usch, jag lider med dig Birgitta.

    Svara
  10. Anna

    Så fruktansvärt tråkigt och ledsamt men vilken tur att du fick en op-tid så fort.

    Svara
    • Birgitta

      Ja, än en gång bekräftades tyvärr min teori om att det är bäst att agera så fort det går och inte ”vänta och se”.

      Svara
  11. Madeleine

    Jag önskar jag hade några bra ord att trösta dig med.
    Men jag är övertygad om att du kommer igen på en ny fin häst som finns där ute och väntar på dig.

    Svara
  12. Jenny

    Styrkekramar! Usch vad tungt 🙁 Är bara att hoppas att han har det bättre utan smärta nu…

    Var väldigt starka ord i den journalen på hur illa det var…

    Hästar är allt bra snälla som ställer upp och försöker gå med smärta rätt ofta 🙁

    Svara
    • Birgitta

      Just styrkan i orden i både skrift och hos veterinären gjorde att jag inte tvekade en sekund och det känns också skönt. Då behöver man inte börja tvivla i efterhand och efterkonstruera en massa ”om jag bara……”.

      Svara
  13. Emma L

    Fy fan, livet är verkligen inte rättvist. Jag beklagar verkligen din förlust. Många kramar!

    Svara
  14. Åsa T

    Kära, kära vän!! Förstår om du inte orkar prata, men jag är bara ett samtal bort om du vill. Detta trodde jag då verkligen inte skulle hända. Är lika chockad som du……. 🙁

    Svara
  15. Cia

    Så sorgligt….Lite konstigt,jag tänker ofta om min vackra,fina häst att han är för fin för att vara sann. Han är skadad och jag är tacksam för att K.F finns, för om det värsta händer så har jag i alla fall tryggheten i att denna fina man kan ge min häst ett värdigt slut. Så trist med din Kreon.

    Svara
    • Birgitta

      Jag har i massor av år sagt att det borde resas en staty över Kjell- så otroligt många hästägare som han har hjälpt!

      Svara
  16. Dressyrtant

    Gråter och lider med dig. Du tog det värsta beslut man kan ta som djurägare men också det bästa för Kreon.
    Den känslan du hade på honom kommer du uppleva igen för nu vet du vad du letar efter.
    Styrkekram till dig!!!

    Svara
  17. Pernilla

    Beklagar verkligen! Fruktansvärt, men bra att du hittade det. Han har ju uppenbart klarat balansera skadan såpass han han inte haltat innan.

    Min W fick ju också ett sådan besked, men har var ju 19 år så då kommer ju dåliga besked lite mer förberett. Kanske, jag tänkte nog att förslitningsproblem skulle komma smygande först. Men fick frågan, vill du ta bort honom nu direkt? Detta var efter vet sett röntgen, innan dess lät hon mycket positiv med välmusklad häst som hade liten rörelsestörning.

    Tycker man alltid känner sig som en hypkondriker när man spanar efter avvikelser i rörelsemöster, kommer inte bli lättare efter läst detta.
    Dotterns ponny har också haft knäledinflamation, är igång nu sedan dryga månaden men jag stirrar mig blå varje dag ändå.
    Han är för övrigt en riktigt äkta handväska – totalt perfekt om man bortser från energimängden, men superduperperfekt som först häst. En fjällräv kanske 🙂

    Kram till dig, bryt ihop och kom igen. Försök tänka att någon gång måste man fått sin beskärda del av elände…

    /Pernilla (pewa)

    Svara
  18. Jsj

    Hemskt ledsen att läsa om kreon!
    Och det känns ju riktigt klumpigt att jag skrivit om min häst i en kommentar bara för någon timma sen. Jag prenumererar på din blogg i en rss-läsare så jag får dina inlägg i kronologisk ordning med äldsta inlägget först så jag visste verkligen inte om att du behövt ta bort honom.
    Fruktansvärt är det att förlora en vän såhär men du har gjort det allra bästa för honom för ingen har ju varit noggrannare än du med att försöka ta reda på orsaken till varför han hade ont. Du har gjort allt och nu behövt ta det svåraste besluten av alla. Lider med dig.

    Svara
  19. Petra

    Åh nej vad hemskt!!!!! Sitter med tårar i ögonen och känner verkligen med dig! Förstår allt för välk vad du går igenom då jag ju tog samma tuffa beslut lika akut för snart 2 år sedan. Stöttar ditt beslut till 100% ! Jag hoppas verkligen du hittar en lika fin häst igen, även om det känns omöjligt nu.

    Styrkekramar från mej!!!!

    Svara
  20. Lena

    Beklagar verkligen sorgen.Fy sjutton vilket chockartat besked.Sänder styrkekramar!

    Svara
  21. Hästis

    Å Birgitta, så fruktansvärt ledsamt 🙁

    Skönt i den jobbiga situationen att avslutet gick att lösa med fantastiske KF och försäkringsbolaget direkt på kliniken iallafall. Men så chockartat – jag hade absolut inte förväntat mig det utifrån historiken.

    Svara
    • Birgitta

      Försäkringsbolaget kunde inte GARANTERA något men lät ändå positiva och skulle det bli problem så får jag ta det då. Kreon skulle öppnas igen efter avlivningen just för dokumentationen men OM det blir ifrågasättande efter ett så starkt intyg så vet jag inte vad som ska till och JAG hade oavsett ersättning eller ej vägrat att hålla hästen vid liv.

      Är mitt i allt så tacksam över att slippa köra hem hästen, lida med honom i X antal dagar/ veckor och sedan ÄNDÅ få ta bort honom.

      Svara
  22. Ida

    Åh fy vad tråkigt Birgitta!!! Kan bara instämma i alla tidigare kommentarer och att jag tänker på dig.

    Kram Ida (fd Rigoletto)

    Svara
  23. Hästis

    Har haft min del av skadade och utdömda hästar, som de flesta här verkar det som, tyvärr. Så vi vet väl hur otroligt jobbigt det är men jag hoppas att du så småningom hittar en ny häst och att vi får läsa om det här.

    Svara
  24. Louise

    Åh fy tusan! Jag beklagar verkligen, vilken chock men starkt beslut att göra det direkt!

    Känns sorgligt att inte få följa er resa mer, men skönt för Kreon att inte behöva ha ont. Det här kanske kan förklara mupperierna på tävlingar? Otroligt vad hästar kan gå med och hur duktiga dom är på att inte visa smärta, en häst skapt för att klara sig i naturen in i det yttersta.

    Åter igen, jag beklagar verkligen sorgen!

    Svara
  25. Johanna

    Ånej vad tråkigt. Jag lider med dig och vet hur jobbigt det är. Otroligt att hästarna bara jobbar på. Tänk min som var halt på alla 4 och det märktes knappt? För Kreon gick kanske den sista delen sönder när du red sist, och han inte haft speciellt ont innan dess. Skönt ändå med besked och snabba beslut.

    Hoppas du hittar en ny fin häst när det blir dags. Du har förtjänat varenda sekund med Kreon.

    Kram Johanna

    Svara
    • Birgitta

      Jag tror som du angående Kreons smärtor. Han var ju faktiskt ohalt vid böjprov för typ 5-6 veckor sedan så jag tror absolut inte att han har gått runt om ”plågats”. Och precis som människor lär ju sig hästar att kompensera en svaghet/ skada.

      Svara
  26. Hanna

    Usch vilket otroligt tråkigt och ledsamt slut på din och Kreons historia…jag beklagar verkligen! Det måste kännas skönt dock att det blev ett så värdigt avslut som det blev, och att du slipper känna sådana ”tänk om” som du nämnde själv ovan – du kunde ju knappast gjort något annorlunda! Även om jag inte känner dig så känner jag MED dig (vi kan väl alla hästmänniskor antagligen föreställa oss ungefär vad du går/har gått igenom) och hoppas att du tar dig igenom den värsta chocken och sorgen så fort det går.

    Svara
  27. Titti

    Sänder dig en tanke med en tår i mitt öga! Så sorgligt! Som så många innan sagt så var det tur att Kreon hade dig som ägare som fattade detta beslut snabbt, allt för hästens bästa!/ Titti

    Svara
  28. Rie

    Jag blev alldeles kall när jag läste det du skrev och tänkte först att jag läst fel. Så var det ju tyvärr inte.
    Kreon hade turen att få en bra ägare som genast kollade upp honom så fort det var någonting som inte stämde. Inte alla hästar har den turen.
    Nu hjälpte ju inte det denna gången, men du vet ju med dig att du gjort allt tänkbart för att kolla upp och hjälpa hästen.
    Jag hoppas verkligen att du har flyt och hittar en ny pärla relativt snabbt så att ”hästlös hästägare” kan strykas och du kan gå vidare i den delen.
    Övrigt tar nog längre tid att komma över.
    Tänker på dig och hoppas att Soya håller sig frisk och kan glädja/trösta dig lång tid framöver.

    Svara
  29. Serafim

    Åh fy satan! Vilken chock! Även om man förbereder sig på det värsta kan man aldrig föreställa sig att faktiskt blir så illa. Men du fick en tydlig diagnos och var tacksam för det. Jag lider med dig. Först Soya med EP och sedan det här med Kreon.

    Svara
    • Lena L

      Gud så tråkigt Birgitta, din fina häst. Det är nog alltid en chock att behöva ta bort en ung häst så plötsligt, även fast vi vet att det kan hända. Ta hand om dig!

      Svara
  30. Ulla

    Fick en chock när jag läste vad som hänt ! Har ju följt dig och Kreon med intresse och kunde aldrig tro att det skulle bli såhär !

    Känner med dig och är glad att det var hos dig Kreon fick vara till slutet, trots allt…

    Hoppas att du snabbt hittar en pärla som kanske kan lindra din sorg litegrann!

    Svara
  31. Minstral

    Precis hemkommen från Kreta och får den chocken, stackars dig Birgitta, förstår att det känns fruktansvärt. Alltid skönt dock när det är Kjell Felt som sköter det, vi anlitar alltid honom.

    Massor med tröstkramar till dig, fattar det fortfarande inte riktigt.

    Svara
    • Birgitta

      Tack! Och jag vet att du förstår. Jag fattar det inte fullt ut själv än.

      Och det är många som har chockats och förvånats- när till och med 2 skickliga veterinärer som har arbetat i många år blir fullständigt överraskade så är det inte konstigt att vi lekmän blir det.

      Svara
  32. Elle

    Guuud vad tråkigt att läsa….finns inget värre än att ta det beslutet! kramar

    Svara
  33. Malin

    Nämen åhh, herregud Birgitta, jag läste detta nu först idag då jag av tidsbrist inte kunnat följa din blogg under en tid – fick stora chocken då jag läser att Kreon är borta! Så tråkigt, så sorgligt, så oerhört synd på alla sätt och vis. Jag tänker på dig och hoppas innerligt att du snart kan hitta en bra, fin häst att gå vidare med, på alla sätt och vis. Stort lycka till!!!

    Svara
  34. Irene

    Beklagar verkligen. Tycker väldigt synd om dig. Vet hur mycket dessa djur betyder för oss. Man tänker på all tid man tillbringat ihop. Lycka till att hitta en ny häst. Fördelen med att leta häst när man är ”vuxen”, är att man vet lite mer vad man vill ha o man blir inte lika lätt imponerad av säljarnas alla superlativer…. Håller tummarna.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>