Benskydd 24/7- hell or heaven?

(Notera hur fint rubriken rimmar 🙂 )!

En kommentar från en läsare igår fick mig att fundera på vad jag själv tycker i frågan, så är skrev hon:

”Jag tycker väl att en häst som är avsedd att kunna trippa runt och göra krumelurer är den som allra minst behöver benskydd av olika slag liksom?! Jag menar, om den inte är balanserad nog att kunna stå i en box utan benskydd så är den väl inte lämpad till dressyr….”

I sak tycker jag absolut som läsaren och jag undrar också om det är för att man har en ”benstrykande” häst som man FRAMFÖR ALLT använder skydd?

Jag tror snarare att den främsta anledningen är att man är rädd att hästen ska göra sig illa om den snavar till, slår emot något och dylikt och alltså inte för att den regelmässigt styrker den ena benet mot det andra.

Och det är svårt det där tycker jag; när det FINNS skydd som kan skydda mot det ovan nämnda- ska man då ändå strunta i dom och resonera som så att sannolikheten är så ytterst liten att en skada uppstår eller ska man alltid, utan undantag försöka göra allt som står i ens makt för att hästens ben ska förbli intakta? Eller kan/ ska man kanske välja en medelväg?

För egen del har jag gjort just detta- valt medelvägen vilket innebär att jag IBLAND använt benskydd på mina hästar och ibland inte.

Varför jag har valt det ena eller det andra har också kunnat variera och någon gång har det, i ärlighetens namn handlat om ren SLÖHET.

Jag har inte satt på benskydd när det ar varit extremt geggigt ute för att jag inte orkat rengöra dom efteråt tex, eller så har jag ibland ridit med lindor enkom för att det ser snyggt ut och sedan finns det alla variationer däremellan.

Ibland är det lätt att vara efterklok, som exempelvis då Kreon gick omkull på asfalt förra våren och stod i sjukhage i nästan  2 månader pga ett sår som han INTE hade fått om han hade haft lindor/ strykkappor.

Men; min plan var den dagen att bara tömköra i skritt och för det ansåg jag inte att benskydd behövdes eftersom Kreon aldrig strök sig- att han sedan skulle bli skrämd av en skock får och skena hem hade jag tyvärr inte tagit i beräkningen.

Enda hästen som jag alltid red men benskydd var Heron som absolut behövde dom- efter varje gång vi kom hem från dressyrtävlingar där man ju inte får ha skydd inne på tävlingsbanan hade han överben eller andra skador på benen vilket så klart inte alls var bra.

Annars har jag bara benskydd utan undantag vid hoppning och i övrigt tar jag kalkylerade risker då ingen av mina andra hästar har brukat stryka benen mot varandra.

Att hästar skadar benen i hagen är ju också relativt vanligt och det har absolut funnits stunder då jag önskat att det fanns fungerande skydd för att förhindra detta men i dagsläget anser jag att risken med benskydd i hagen är större än nyttan.

Dels tror jag inte att det är bra för tex blodcirkulationen att ha på åtdragna skydd i 6 timmar eller mer i hagen och dels kan grus och annat komma emellan skydden och orsaka skav.

Läste faktiskt i senaste numret av Ridsport åsikter från en veterinär kring bland annat benskydd där han varnade för att hästen kunde förlora sin naturliga försiktighet om den alltid var ”ben-skyddad”- då lär sig inte hästen att akta benen  om den slår i något och det är faktiskt inte något som jag själv har tänkt på men absolut köper som ett bra argument för att inte ständigt madrassera in hästen.

18 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anna

    Min häst accepterar inte skydd av något slag i boxen. Han tar av sig och biter sönder dom. Likadant i hagen så han har valt själv.
    Vid ridning har jag alltid skydd runt om och boots fram.

    Svara
  2. Anna-Kajsa

    Jag har för det mesta benskydd minst fram när jag rider eller kör. Jag har dem inte för att någon av mina hästar egentligen stryker sig, men för att skydda vid ett slag om de hamnar i obalans. Särskilt noga är jag om jag rider mycket tvära sidvärtsrörelser eller om det är bommar inblandade. Jag har däremot aldrig skydd på framridningen eftersom jag sällan har någon som kan ta av dem, och jag har ingen lust att hoppa av och fixa.
    Makens häst är en sådan som kanske ”borde” ha benskydd i hagen. (I boxen vägrar jag att tro att någon behöver det). Han har ett rejält överben på insidan av ena kotan bak, och har lätt för att slå i. Han har alltså alltid skydd bak (och fram) vid ridning, men får gå utan i hagen. Ett skäl är det du tar upp – mo han alltid går med skydd blir han mindre försiktig. Sen har vi ingen lust att hålla på och ta av och på, och risken för skav om det kommer in grus och sånt i hagen är ju också rätt stor eftersom det blir så lång tid.

    Svara
    • Anna-Kajsa

      Med skydd menar jag sådana som ska förhindra att hästen slår sig på benen. Jag har emellanåt haft back-on-track på i boxen över natten, ffa när min häst hade en ligamentsskada. Gamla hästen lindade jag ibland eftersom hennes ben svullnade i boxen, men efter lite experimenterande upptäckte jag att svullnaden blev mindre och mindre om jag var lite kall och lät bli att linda. Om jag däremot lindade och sedan lät bli en natt blev hon istället betydligt värre.

      Svara
  3. Hedwiginnan

    Jag tycker att den där kommentaren var ganska korkad. Naturligt för hästen är att gå oskodd och då skadar den sig säkert inte alls lika lätt. Men eftersom vi har järnskor på dem så blir skadorna mycket större när de slår på sig. Jag förstår att folk sätter på skydd på de hästar som kommer in nästan varje dag från hagen med diverse skador. Sen finns de hästar med sämre cirkulation i benen som blir svullna när de står i box över natten. Då kan de hjälpa om man lindar benen. Sen finns de hästar som av någon anledning alltid klantar sig även i boxen. Vi har en sådan i stallet. Han är 20 år nu så det känns sent att försöka få honom att ”lära om”. Fungerar fint i ridningen och har tävlat upp till msvA.

    Min egen har normalt aldrig skydd i hagen, enda undantaget är om hon har mugg. Då har hon equichaps på sig som hjälper till att hålla benen torra. Ibland under vissa perioder på vintern kan hon bli tjock i bakbenen när hon stått inne så då har jag lindat med back on track.

    När jag rider har jag alltid skydd runt om.

    Svara
  4. Minstral

    Jag har bara benskydd när jag tränar, samma vid hopp som dressyr, benskydd runt om och boots fram. Detta är dels för att jag använder dem som transportskydd och dels för att Misty stryker sig lättare när hon blir riktigt trött.

    Hemma är jag alldeles för lat för att hålla på med benskydd och lindor. Har dock alltid boots fram på vintern när jag har sulor på henne men det är för att hon inte ska trampa av sig framskor.

    När jag åker till tävling blir det inga benskydd ens i transporten. Jag åker för det mesta ensam och vill ha så lite meck som möjligt. Har även sadel på när jag åker.

    Jag tycker verkligen det är jättesnyggt att rida omkring med vita lindor men återigen är jag för lat. Har dock alltid benskydd eller lindor när jag rider ut. Men det är mer för att risken är större för att trampa på sig om det är lite ojämnare terräng och underlag. Nu rider jag ju inte ut så ofta så den biten är ju försumbar.

    Svara
  5. rackemarie

    Har aldrig skydd eller bandage i boxen. Antagligen skulle han må bra av att ha stallbandage bak emellanåt då han kan bli lite tjock där, men praktiskt finns det ingen möjlighet. Kan faktiskt inte tänka mig att åka upp halv sju på morgonen och linda av och jag tror inte att stallägarna skulle göra det heller då de har bråttom, bråttom på morgonen. Har alltid skydd runt om vid arbete och gärna boots också. Han kliver fortfarande iväg med väldiga steg emellanåt och har inte riktigt koll på benen alltid. Stryker sig gör han däremot inte. I hagen har jag boots när han är broddad, annars inget. De går bara två ihop och håller sams. Den lille bestämmer men sparkas inte, men lite bilmärken får han allt DiNozzo om han inte hinner undan. I princip kan jag tycka att man ska ha så lite som möjligt på, samtidigt som jag förstår att man vill minimera skaderisken. Hade det behövts hade jag antagligen haft skydd 24/7, men är glad om jag slipper.

    Svara
  6. Johanna

    Alltid skydd/bandage vid ridning och longering av just den orsaken du nämnde. Tänk om det händer något och jag tappar hästen eller ramlar av. Då är det bra med skydd. Vi gick omkull en gång och hästen sprang hem själv. Ena bakskyddet var det djupa repor i då han lyckades vrida till en sko också. Tänk om jag inte hade haft skydd den gången…usch.

    I hagen har han inga för jag orkar inte hålla på med det, risk för problem, samt att han har en förmåga att bita i skydd och bandage. ett tag var han tvungen att ha boots då han gick med ringskkor som inte fick trampas av. Det gick åt ungefär 3 boots per vecka då hans största nöje var att bita av dem varje dag…suck.
    Nu går han också själv så risken är minimerad. Vid ihopsläpp med andra hästar sätter jag altid skydd på för att minimera skaderisk.

    BoT bandage använder jag ibland på natten och ibland vid ridning i förebyggande syfte.

    Svara
  7. Cristel

    Jag har nästan aldrig skydd på. Han behöver det inte. Vid uteritt är jag rädd att han ska fastna med skydden.
    Vi har precis börjat hoppa regelbundet och jag funderar på att köpa ett par senskydd till frambenen.
    Ibland har han boots på sig när han är nyskodd men inte så ofta längre.

    Svara
    • Anna-Kajsa

      Fast skydden kan vara till hjälp om hästen fastnar. Jag red en gång en häst på en skogsstig. Plötsligt kände jag att hästen satt fast. Jag tittade ner och såg att den lyckats få en gammal taggtråd runt ena frambenet. Tack och lov fick hästen inte panik – mycket troligen tack vare att den inte kände taggarna genom benskyddet. Jag hoppade av och fick loss hästen, lät kompisen hålla den och skulle dra bort taggtråden. Det var ca 100 m taggtråd som låg någon cm ner i marken… Om hästen skulle fastna i bara skyddet så lär det ju lossna rätt så lätt – iaf om det sitter med kardborre. Om hästen fastnar med benet i något skyddar ju benskyddet.

      Svara
  8. Åsa T

    Jag änvänder skydd vid hoppning, uteritterna är jag lite lat och tar bara på skydd fram. I hagen har han aldrig skydd. Använder alltid transportskydd. har hört 2 fall där hästen ”bara” skulle in i transporten för att visa barn hur man lastar där de trampat sig illa och fått stora skador, så oavsett hur långt jag har till tävling, alltid transportskydd. Jag åker med hästen broddad till sommartävlingarna och det är många som höjt ögonbrynen och sagt att det skulle de aldrig våga, men peppar,peppar än så länge går det bra. Jag tycker det är ”meckigt” att stå på tävlingsplatsen med en lite störig häst och brodda. Däremot broddar jag av innan jag kör från tävling, då är hästen så lugn o fin så det är inga problem. Nu har min häst fina ben, hade han varit svullen hade jag säkert lindat över natten. köpte back on track men när jag insåg att jag aldrig använde dom sålde jag dom igen.

    Svara
  9. Mandas

    Benskydd vid ridning i högre farter då hon är lite fel byggd och då stryker sig, annars aldrig. Travhästen aldrig ben skydd hemma hon har fått lära sig hålla rätt på benen i lägre farter! Kör man där i mot snabb jobb så har hon alltid skydd bak då hon har stor bakbens aktion. De går i flock om 3 snart 4 på föera hektar och busar rätt rejält om dagarna 😉

    Svara
  10. CeciliaL

    Som forfattaren av den ’korkade’ kommentaren sa bor jag val forsvara mig litet! 🙂 Nu tycker jag faktiskt inte att det var korkat, utan jag tycker det ar ratt mycket hysteri (mode?) i benskydd. Som om man ar coolare (mer proffsig?) ju mer pryttlar man satter pa. Sen far jag tillagga att min erfarenhet av benskydd av alla slag ar just att de SKAVER, sa darfor anvander jag dem enbart nar de verkligen bevisligen behovs. Och behovs de (som i t.ex. de exempel vissa av er ger ovan) sa ska man ju sjalvklart ha det! Men en hast som maste ha boots runt om och benskydd dygnet runt… Vore det battre att se over sin hasthallning da? Om den blir sa svullen av att sta i box kanske den ska ga pa losdrift? 😉 Jag lindar efter distanstavlingar, med kyllera under, just for att benen svullnar upp, men later hellre hasten ga i hage och strosa runt, och da forhindrar man ju att den blir svullen utan att behova ha nagra lindor. Hade faktiskt inte tankt pa att man kanske har en hast som tavlar i dressyr men egentligen inte ar lampad till det, och darfor behover benskydd for att inte stryka sig. Tankte mest pa de fantastiska balanserade dressyrhastar man ser, och att de ju bara inte KAN vara byggda sa att de stryker sig. Jag har haft benskydd pa en av mina distanshastar ALLTID, efter att han vettats ut flera ggr just for att han fnattar runt och slar sig sjalv i borjan av ritten. Darfor fick han ha kot-skydd (eller vad det heter) baktill och ulliga fluffiga strykkappor framtill, och holl sedan. Kanske hade han aven hallit battre i hagen pa inackorderingsstallet han bodde pa ett tag om han haft skydd – men han hade istallet haft skavsar av skydden, tyvarr.

    Sa jag var val litet provocerande dar, men tycker anda att saker gar till overdrift i manga fall. Visst, man kan linda in hasten i bomull sa den loper mindre risk att skada sig, och har man en hast som inte blir skavd av sina skydd sa ar det val mest fragan om om man orkar gora det. Men en valbalanserad dressyrhast som gar ensam i en liten plan hage – behover den verkligen saaa mkt prylar pa sig?! 🙂

    Svara
    • CeciliaL

      Ps. Med ”ALLTID” menade jag alltid på tävling, dvs den situationen då han behövde skydd – annars hade han ALDRIG något på benen!

      Svara
    • Frida

      Även en välbalanserad dressyrhäst kan stryka sig. Men de flesta hästar stryker sig inte normalt utan de flesta har nog benskydd för de gånger de faktiskt händer ngt hästen snubblar, får fnatt, blir skrämd osv. 99 ggr av 100 är benskydd helt utan funktion men den 100ande gången är man glad att de är där. Skulle tycka det var väldigt hemskt om ngt hände under ett ridpass så att hästen skadade sig och jag inte haft skydd. Men jag håller med om att det får användas med lite vett, om hästen får skav t ex så är det kanske bättre att låta bli (eller välja annan modell) och om man som du (som jag förstod det) tävlar distans kanske det blir för många timmar med skydd på med svett, grus, skav osv. Det är viktigt att inte bara göra saker för att alla andra gör så utan att man tänker efter själv…

      Svara
  11. Dressyrtant

    Jag håller faktiskt med dig Cecilia om en del dressyrhästar. Jag står granne med ett dressyrstall där en del av de ”finare” dressyrhästarna kunde stå i grusrutor med skydd, boots och täcke med hals i 30 graders värme. De tittar på mig som om jag inte är klok som låter min dressyrhäst gå i hage med kompisar utan täcke och skydd. Jag tycker dock att varje hästs behov måste styra vad som behövs. Behöver den täcke mot insekter ska den ha det, behöver den boots för att inte trampa sig ska den ha det osv. I mitt område blir det tyvärr vanligare och vanligare att man tar på hästen pryttlar för att kompisen gör det.
    Min häst behöver bara skydd bak och bara vid ridning, framför allt vid uteritter eftersom han hoppar och far runt som en tok. När vi tränar för tränare har han alltid lindor och boots, mest för att det är snyggt och för att jag känner mig duktigare… med dem på.

    Svara
    • Birgitta

      Håller också med. Finns det ett faktiskt behov och/ eller man kan motivera användningen av skydd så fine.

      Men om man bara gör något för att andra också gör det blir det bara pinsamt och man visar sin okunnighet.

      Svara
      • CeciliaL

        Håller oxå med, som sagt om det behövs ska de så klart ha skydd.
        Och visst är det inte fel att klä på saker som får en att känna sig fin och duktig! 🙂

        Svara
  12. Marie

    Använder skydd runt om vid ridning då min häst stryker sig särskilt bak. Sen så kan det bli lite hopp och skutt också vid uteritt… 😉 Men i hagen får hon klara sig utan fast hon ibland kanske skulle behöva det min lilla klant. Men det är ju det där med grus och annat som lätt kan skava..

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>