Fråga från en läsare om tävlingsresultat

En dressyrtävlande läsare ställer nedanstående fråga till er:

Om man kollar på online.equipe.com har de infört en nyhet; man kan nu i startlistan se ekipagets ”ranking” som de kallar det, ekipagets dittills högsta procent i samma program…..
Bra? Dåligt?
Risk för att domare ser det? Kan det inverka?

Jag misstänker att många av er inte ens har notera denna nyhet då den kom i fredags men gå in och kolla så ser ni att det har tillkommit en rad i startlistan, efter starttiden som heter BÄSTA.

Så vad tror ni? Hiss eller diss? Spelar det någon roll?

 

EDIT:

Equipe har nu tagit bort funktionen pga negativ kritik!

22 kommentarer Skriv kommentar

  1. Hedwiginnan

    Jag såg det när jag ville kolla hur det gick för en tävlingskompis. Personligen förstår jag inte riktigt syftet med det hela.

    Svara
  2. Ann

    Jättehiss!
    Mycket roligt. Hur kan man INTE förstå syftet? Eller rättare sagt, syftet är väl att vara offentlig med resultaten och lätt kunna kolla andras. »God marknadsföring« för de som har bra resultat. Man får ju också en snabb överblick över sina medtävlandes kvalité. Stämde faktiskt väldigt bra i helgen. Jag red en Int1 med 20 startande och hade innan konstaterat att jag låg bland de fem bästa vad gäller »bästa resultat« och kom 4:a i min klass. Likadant i Georgen. Den klassen var större och fler hade mellan 68 och 70 som bästa. Jag låg med 67 % som typ 8 på bästa resultat och hamnade precis så också. Ingen exakt vetenskap så klart men säger en del om klassens kvalité och vilket motstånd man kommer få.

    Svara
  3. Anna-Kajsa

    Jag har ju tävlingsuppehåll pga dräktiighet och har inte sett det, men hört talas om det. Nej, jag ser ingen nytta med det. Kanske skulle det kunna vara en service jag kan ha nytta av som journalist – men nej, jag har ju ändå rätt bra koll på ekipagen. Sen kan man ju undra vad nästa steg är – kanske kommer startlistorna göras efter ”rankingen”?

    Svara
  4. rackemarie

    Diss på den, tror jag. Varför ska alla kunna veta allt om alla alltid. Suck! Tror dessutom att det kan vara en risk att en del domare kanske kikar i förväg. Dumt att frestelsen finns där!

    Svara
  5. JohannaB

    En sak jag inte hade fattat innan helgen var att även i resultatlistan kan man se bästa resultat och resultat för klassen.
    Känns också lite ambivalent, kul att se att resultatet kan variera men kan det innebära att domarna när de kollar bedömningen (tror de som regel kollar av slutgiltig resulatlista för att kolla att de tycker ekipagen hamnade i ungefär den ordning de tänkt sig) kan se att de ligger lågt respektive högt mot tidigare bedömning?
    Jag gillar ju Equipe online, trodde aldrig vi skulle komma till det stadie vi är i nu där vi kan se moment för moment vad varje domare tycker, och tycker att det medfört mkt mindre tjaffs om orättvisa bedömningar och domare som premierar ditt eller datt eller tycker illa om x eller y.
    Osäker på vad jag tycker om det nya dock, för mig är det ju kul som har bra resultat i de klasser jag rider för tillfället men tillhör man dem som ligger bland de sämre i klassen kanske man känner sig dömd på förhand?

    Svara
  6. Mandas

    Förstår inte varför folk vill att de ska vara så hemligt? I travsporten har du länge kunnat se hela stamtavlan, resultat hur mycket de sprungit in, vinnar procent och plats procent och hur många gånger hästen ifråga har kommit 1,2 eller 3. Jag tycker de är kul att se hur jämt eller ojämt för den delen startfältet är!

    Svara
    • Anna-Kajsa

      Det finns två viktiga skillnader:
      1. Dressyr är en bedömningssport. Ryttarna är angelägna om att få en så objektiv bedömning som möjligt av vad de presterar där och då. Ju mer bakgrundsinformation, desto större risk för att det blir diskussion om bedömningen är färgad av tidigare resultat. Problemet behöver alltså inte vara att domarna påverkas, utan det kan vara precis lika illa om någon misstänker att det är så.
      2. Spelet. Spelarna vill självklart ha så mycket bakgrundsinformation som möjligt för att kunna bedöma hästarnas chanser. Det trycket finns inte alls inom dressyren.

      Svara
      • Frida

        Håller helt med! Tycker också att det är tråkigt när man själv tävlar och det känns som att resultatet redan är klart från början speciellt om man som jag har rätt kassa resultat i bagaget….

        Svara
  7. Birgitta

    Nu är detta en ren spekulation från min sida och beror säkert på vilken personlighetstyp man är och VARFÖR man tävlar (för att placera sig, för att det är kul, för att få träning osv) men jag ser en potentiell risk eller vad jag ska kalla det med att ryttare med inte så bra tidigare resultat fegar ur i sista minuten och tänker ”äh…det är inte lönt..”alla andra har så mycket bättre resultat än jag”.

    Svara
    • Anna

      Kan bara instämma i din kommentar Birgitta. Många ryttare har redan prestationsångest.

      Svara
  8. Birgitta

    Fick en länk till en blogg där man tydligen diskuterar samma sak idag (vilket sammanträffande???)

    http://fridahallgren.se/

    Den tjejens läsare är i alla fall mestadels negativa till förändringen och jag är inte helt förvånad beroende på hur jag själv resonerar.

    Svara
    • Birgitta

      Så här står det:

      Vi skapade en funktion för ekipagebästa i dressyr, på samma sätt som det finns i många andra sporter, i största välmening för att göra listorna mer intressanta och för att tillföra ett mervärde.
      Vi har fått många reaktioner på detta, och tyvärr har de inte varit positiva, vi lyssnar på våra användare och tar bort den.

      Svara
  9. Ann

    Jag tycker iofs också att det var bra att Equipe lyssnade på »den stora massan« men eftersom jag själv var enbart positiv till »Bästa-resultatet« måste jag göra följande tillägg till de som tror att det skulle påverka bedömningarna:

    Komiskt att tänka sig hur alla domare kvällen före varje tävling gör fusklistor eller pluggar alla ryttares procent. När de sedan dömer ska de ha siffran i minnet PLUS att de vid varje ny rörelse snabbt måste räkna ut vad procenten ligger på så att de när programmet är slut hamnat ungefär rätt. Krävs onekligen rätt bra simultankapacitet om de faktiskt också ska hinna titta på ekipaget …

    Svara
    • Anna-Kajsa

      Nej, så går det självklart inte till. Men det är rätt vanligt att domaren har en startlista bredvid sig. Där stod ju procenten, intill starttiden. Det KAN givetvis påverka domaren, även om det inte bör göra det. På samma sätt får man ju inte ha online-resultat projicerade eller på ljustavla så domarna kan se – det ska inte påverka dem men det är inte uteslutet att det gör det.

      Svara
  10. JohannaB

    Nej självklart inte så Ann, men domarna har en startlistan utskriven från just Equipe för att kunna se att det är rätt ekipage inne och hur de ligger till vid starttiden. Att det då ska stå personbästa eller ranking på den känns ganska onödigt kan till och med jag som ändå tyckte det var lite kul tycka 😉
    Nu hade Equipe säkert kunnat ta fram en särskild domar startlista utan ranking… Men då är det väl bättre att Equipe lägger till den funktion som redan finns i TDB där man på anmälda ekipage kan klicka på dem och se tidigare resultat? På så vis får man välja att se ekipagens tidigare resultat och slipper ha en ”officiell förutbestämd ranking” på en lista som ligger intill domaren vid bedömningen?

    Svara
  11. Pernilla

    Som, numera, ponnymamma förälder kan jag tycka att beslutet att ta bort var rätt.
    Som vuxen kan jag tycka det är mer intressant, men i lägre klasser för barn. Där kändes det inte lämpligt.
    Dessutom så kändes redovisning rätt knas (vilket kanske hade rättats till) de visade resultat även från klubbtävlingar. Detta såg jag enbart eftersom dottern gjorde sin första start i ”riktig” tävling i helgen, men under bästa redovisades det starter gjorda på klubbtävling (status redovisades inte).
    Generellt tycker jag att denna funktionen tycker jag gör sig bättre på resultatlistorna…

    Svara
    • Birgitta

      Nu är ju funktionen borttagen men om man skulle redovisa klubbtävlingar utan status så skulle detta bli helt galet tycker jag då MIN erfarenhet är att poäng/ procent utdelade på dessa många gånger är ”fantasi-poäng” som man sedan INTE når upp till på ”riktiga” tävlingar.

      Svara
      • Pernilla

        Det var så den fungerade i lördags iallafall. Dottern hade två resultat att stoltsera med…. Jag visste ju att det var klubbtävling men det stod aldrig någonstans.
        Nu var klubbresultaten gjorda av vår ridskolechef som även där dressyrdomare, och inte så generös 🙂 men det är ju vanligt är ju att poängen är mer lättåtkommliga på en klubbtävling.
        Men det är ju knappt jämförbart mellan domare heller, ”vår” domare ligger nog säkert 5-6% lägre en den som dömde tävlingen, alltid. De ligger på var sin ytterlighet, båda tycker jag dömer hyfsas konsekvent (och skriver positiva, och bra konstruktiva kommentarer) men deras % är inte jämförbara, inte alls.

        Svara
  12. Ann

    Utskriven startlista från Equipe, bredvid domaren, medans denne dömer – nej det var en aspekt jag inte tänkte på och det känns inte så bra nej.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>