Birgitta avlivar Stübben-myten!

Visst har väl ni, liksom jag, många gånger hört skräckhistorier om hur otroligt HÅRDA och OBEKVÄMA Stübben-sadlar sägs vara?

Jag köpte själv en Stübben Siegfried begagnad i början av min hoppkarriär med Heron och hade den i många, många år.

Jag tror att sadeln var runt 40 år (helt sant) när jag sålde den för något år sedan och även om dess skick var helt ok för sin ålder så kan jag aldrig påstå att sadeln var direkt SKÖN att rida i utan jag kunde tvärtom få lite ont i ryggen och jag skrittade för länge i den.

Nu har jag i flera veckor ridit i Zacks Stübben dressyrsadel och jag måste säga att sadeln är hur bekväm som helst- det är som att sitta i en soffa!

Visst, min egen Equipe är också superbekväm men den kostade runt 30.000 medan Stübben-sadeln gick lös på ca 17.000- en viss skillnad….

En annan skillnad, till Stübbensadelns fördel är läderkvalitén.

Egentligen är det ju min Equipe som har det ”finaste”, mjukaste lädret men med detta följer också en otrolig känslighet för tex regndroppar- torkar man inte OMEDELBART bort dessa blir det märken i sadeln 🙁 .

Stübben-sadelns läder är långt tåligare och fast det är hårdare så tycker jag inte alls att det märks i ridningen.

Men det är väl så det är med sadlar liksom med det mesta här i livet- utvecklingen går framåt.

Så medan Stübben säkerligen tillverkade stenhårda sadlar en gång i tiden (det är väl därför man kan ha dom i 40 år….) så har även deras produktutveckling snappat upp andra märkes förträfflighet och anpassat sina sadlar och numera behöver man alltså inte vara rädd för att köpa dessa sadlar, i alla fall om man tror att man ska sitta på en planka :).

2 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anna-Karin Eng

    Jag har haft Stübben och tycker inte att de är värre än andra. Däremot blir jag vansessinnig på dagens smala hemska midjor och korta sittytor. Jag förstår inte heller varför man ska ha så känsligt läder, bara opraktiskt. Har man en sadel man passar i så funkar det utmärkt med hårt och rejält läder. Tycker minsann jag!

    Svara
  2. Minstral

    Jag har Stübben både i hopp och dressyr till Misty, funkar bra eftersom de är ganska svängda. Båda mina är bra att rida i, dressyren lite mjukare än hoppsadeln. Tror att det var de ”gamla” Stübben som var hårda.

    Dessutom är det precis som du säger, lädret är väldigt tåligt, blir inga märken av regn och det håller färgen bra. Jag tror fortfarande att man får en riktig kvalitetssadel för lagom pengar om man köper Stübben, sen är det klart att det finns bättre och bekvämare sadlar – men inte till det priset:)

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>