Dagens (samvets)fråga

Scenario:

Du har, efter att ha haft en ganska svår och bråkig häst köpt en otroligt snäll dito.

En vän som ridit på ridskola i något år men som dels inte rider särskilt bra och som framför allt är mycket överviktig tjatar ständigt på dig om att få provrida din häst.

Vad gör du?

* Låter vännen få provrida för att slippa tjatet  fast du egentligen inte vill.

* Låter vännen rida då du inte störs av övervikten.

* Säger till vännen att du anser att personen är för tjock för att få rida på din häst.

* Hittar på en vit lögn för att slippa låta vännen rida- vilken?

(Och nej, det är inte jag som har någon kompis som vill rida på varken Zack eller min nya häst, ha ha.)

16 kommentarer Skriv kommentar

  1. Lina

    Vit lögn. Säger att hästen inte är så lämplig med nya ryttare och att jag inte vill att han utvecklar ett dåligt beteende. Till exempel.

    Svara
  2. Prick

    Jag hade sagt att hästen inte var tillräckligt viktbärande. Om det var så.
    Annars hade hon fått rida lite. Om hon var en vän.

    Hade aldrig sagt ”Du är för tjock”, det låter elakt.
    Skulle du säga så?

    Svara
  3. Trasselkvast

    Vit lögn. Som Lina typ, att min häst inte ska gå med nya ryttare pga munproblem eller liknande. Onödigt att såra folk i onödan.

    Svara
  4. Anonym

    Om kompisen inte är alltför tung så okey till en kortare provridning, men gör klart för kompisen att jag inte behöver någon hjälp med motioneringen av hästen utan jag vill sköta ridningen själv.

    Svara
  5. CeciliaL

    Vit lögn, men skulle aldrig säga du är för tjock – det är väl snarare hästen som är för liten i mitt fall förresten. Jag tänker nog mera på hur bra ryttare personen är, så i detta scenario är det ju enkelt att säga att jag har en unghäst och inte låter någon annan rida den eftersom den är litet skuttig, typ.

    Svara
  6. Betty

    Skulle vänligen men bestämt ljuga att ”jag litar inte på honom än” och sen försöker sopa det undan mattan. Jag är SÅ svensk av mig 😉
    Kram!

    Svara
  7. Mandas

    Vet faktiskt inte. Nu får ju ingen rida på min ponny om jag inte litar extremt på den människan. Men de är för att hon är som hon är och haft en tjej förut som ridit henne regelbundet men hon har skaffat egen häst numera 🙂 Säger nog som de är att hon funkar inte med vem som helst då hon är en riktig en mans häst tyvärr!

    Svara
  8. Birgitta

    Jag undrar om jag ens skulle hamna i detta dilemma då jag alltid varit vldigt tydlig med att jag inte låter NÅGON rida på min häst, det ska i så fall vara min tränare.

    Men OM jag fick frågan/ blev tjatad på så skulle jag säga just detta: ”nej, jag har aldrig velat att någon rider på min häst, så är det bara. Det kanske är löjligt men så känner jag”.

    Svara
  9. jeguo

    Vi har 5 hästar, från b-ponny till stor häst.
    När barnen har kompisar hemma så måste jag tyvärr säga till ibland att lilla b-ponnyn, som trots att hon är maxad, inte kan ridas av vem som helst. Hon är ju klart sötast av dem alla, klart det lockar.
    Yngsta dottern är snart elva år men ”kort i rocken” hennes kompisar är t o m längre än mig och betydligt tyngre. Då får jag erbjuda min egen storhäst, han tål det mesta…
    Hade frågan uppe senast i förrgår….

    Svara
  10. Anonym

    Om hästen inte orkar vikten en vit lögn, annars hade hon nog fått prova, om det var en mycket god vän. 🙂

    Svara
  11. johanna

    Sagt nej, och talat om varför. men gjort det på ett pedagogiskt sätt. Annars lär sig inte folk vart gränsen går. och varför ska alla människor rida på alla andras hästar hela tiden när man själv inte bett om det? Det är djur, inte leksaker.

    Svara
  12. Jenny

    Visst, är människan för tung är det väl en sak (hur ofta händer det när det gäller en stor häst) men det handlar väl ändå om hur man rider, hellre en tung person med bra balans och ridkänsla än en smal i obalans! Min häst hatar om ryttaren hamnar i obalans och det brukar inte vara någon som vill prova honom, men jag hade lätt låtit en bra kompis prova även om hon är tung. Det är inga porslinshästar.

    Svara
  13. Linda Ferne

    Beror på vad ”provrida lite” innebär.. Skritt o nåt varv i trav på halvlånga tyglar eller La dressyr? Det förstnämda ja, men inget pass där det ska jobbas. Personen ifråga vet ju med all säkerhet om sin vikt, men kanske vill prova för att få lite extra motivation för sitt självförtroende? Svår fråga detta! Ser framemot fler åsikter..

    Svara
  14. Hedwiginnan

    Jag hade en kollega en gång som var rejält överviktig. Hon började på ridskola och sa sedan glatt vid något tillfälle att hon kunde hjälpa mig att rida min häst sedan när hon kunde rida lite bättre.
    Jag blev helt tyst o stod bara o stirrade på henne en stund eftersom jag inte visste vad jag skulle svara. Tror sen att jag bara hasplade ur mig att jag helst rider henne själv eller nått sånt.

    Känslig fråga men jag vill inte ha en överviktig person på min häst, speciellt inte en som inte kan rida.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>