Fråga från en läsare om galoppfattning

Igår fick jag följande kommentar på bloggen:

Hej. Skulle tycka att det vore jätteintressant att läsa ett inlägg och efterkommande diskussion om: för vilken fattar vi galopp, inner eller ytter? Då jag inom loppet av en vecka fått två olika bud från två kompetenta tränare :)

Så vad säger ni läsare? Hur fattar ni galopp?

Jag minns att det var en diskussion om detta på en annan blogg för några månader sedan och det var verkligen olika vad man svarade.

17 kommentarer Skriv kommentar

  1. mia

    Hej Birgitta!
    Japp, det slog mig när du beskrev ljuset i ridhuset på morgnarna, att det måste vara du. Vilken trevlig häst Zack verkar vara . Även er ridning såg väldigt trevlig ut.Funderade på en sak,. Vill du / har du lust med / att skriva vad du upplever för skillnad mellan den tränare som jag berättade att jag rider för och den som du red för igår? Med tanke på att du har erfarenhet av bägge.?

    Svara
    • Birgitta

      Det där med att beskriva tränare kan vara mycket känsligt men jag har bara gott att säga om båda.

      Dock kan jag inte säga så mycket om SKILLNADERNA dem emellan då jag dels bara ridit för Hans 2 gånger och det dels är säkert 15 år sedan som jag red för din tränare.

      Roligt att du gillade mig och Zack :)!

      Svara
  2. L

    Fattar alltid för inner, upplever det som att det blir mer balanserat. Framförallt blir jag mycket mer stabil i fattningen när jag endast behöver sitta till och vinkla innerfoten något. När jag rider hästar som är vana att fatta för ytter skänkel (eller båda) så känns det inte alls bra!

    Svara
  3. Linda

    Ytter, för det är den jag byter med. Inner håller linjen och ytter byter jag med. Men i första hand är det såklart sätet som både fattar och byter.

    Svara
  4. Ann

    Inre höft och ytterskänkel. Dvs mer ytter. Byter gör jag mest för (ytter)SKÄNKELN. Sätet ska helst vara stilla och kvar i befintlig galopp i bytet. Däremot är det ju önskvärt att hästen byter för en LITEN skänkelhjälp så man kan kanske kalla det sätet om man vill …

    Min uppfattning är att det är lite »svenskt« att fatta galopp för innerskänkeln. En fördel att fatta lite mer för ytterskänkeln – och även lära ut det till nybörjare som jag nu kan göra ibland – är att ryttaren oftast sitter kvar bättre i sadeln på det viset än när de börjar kasta fram innerskänkeln. Nu SKA man ju inte kasta fram den så klart men för just nybörjare kan »skjut fram höften« vara lite väl subtilt och svårt. Då funkar »flytta bak ytterskänkeln lite och tryck till« vara betydligt enklare. Nackdelen är de hästar som vill fatta och lägga in baken samtidigt, där behövs också en mothållande innerskänkel.

    Jag ska på kurs två dagar nu. Ska göra en lite undersökning bland dessa tränare/domare. 🙂

    Svara
    • Camilla

      Jätteintressant!

      Just då det argumentet jag fått för fattning för innerskänkel varit att annars skjuter hästen in sin bakdel i fattningen dvs hamnar på dubbla spår.

      Men har sen tidigare ålder alltid fattat för ytter tidigare.

      Därför jag ville lyfta just denna frågan 🙂

      Svara
  5. Anna-Kajsa

    Det varierar, till och med på samma häst och för samma tränare. Vill jag ha en distinkt hjälp använder jag nog oftast ytter, precis som i ett byte. Unghästen som gärna fattar fel galopp fattar jag oftare för inner, och kan förstärka med spöt på inner bog. Men för det mesta fattar jag nog mest ”för tanken” framför allt på min äldre häst. Det behövs liksom inte så mycket mer. Troligen gör jag väl något med sits/vikt med…

    Svara
  6. Zandra

    Jag fattar oxå med ytter med tanke på bytena. Framförallt så är det bekvämt i galoppslutorna att hästen redan är van vid att den skänkeln är något tillbakadragen och därför bara behöver ge ett tryck för att påvisa nästa rörelse och knapp =)

    Svara
  7. LenaB

    Jag fattar för ytter, då det är den hjälpen jag använder i byten så tycker jag att det känns mest ”rätt” för mig. Den hästen jag har nu gick inte alls att fatta på ytterhjälpen när jag fick henne, man var tvungen att använda en mkt överdriven innerhjälp om det skulle bli galopp, samt ha henne ordentligt ställd i fattningen. Nu i slutet av sommaren upptäckte jag nästan av en slump att hon nu i stort sett fattar helt på ytterhjälp så det är absolut en vana även för hästarna. Sen använder jag naturligtvis sits och vikthjälper också, och inte bara mina ben…

    Svara
  8. Minstral

    Säger som Trasselkvast, jag fattar ju inte galopp med ett ben utan det är främst med sitsen i kombination med benen. Blir tokig när jag hör ridlärare/tränare stå och propagera för det ena eller det andra, då blir ju ridningen väldigt konstig tycker jag.

    Svara
  9. Angelica

    Inner höft, ytter skänkel om det behövs, men oftast räcker ”tanken” ^^

    Svara
  10. Johanna

    Säte framförallt, tänker att jag kommer ned med inre sittben och vrider kroppen lätt ”utåt” så att säga. Då hamnar iallafall jag i position för att få en korrekt fattning. Trycker med innerskänkel i sadelgjords-läge ungefär, ytterskänkeln hamnar genom lätt vridning av kroppen automatiskt något längre bak och kan rama in det hela. Men framförallt så fattar jag för säte och innerskänkel, byter jag gör jag det för omflyttning av säte och ytterskänkel, men innerskänkeln är alltid den drivande skänkeln för annars upplever jag att det lätt blir ”för många spår” så att säga 😉

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>