Fråga från en läsare om akademisk dressyr

Hmmm….idag undrar en bloggläsare vad akademisk dressyr är för något och jag vet ärligt talat inte riktigt hur jag ska förklara skillnaden mellan denna form av dressyr och den jag själv rider bortsett från det faktum att man inte tävlar i akademisk dressyr.

Har ni läsare en bra förklaring som man som inte så superkunnig vad gäller hästar kan förstå lätt?

7 kommentarer Skriv kommentar

  1. rackemarie

    Detta ska vara Sveriges största blogg om akademisk ridkonst:
    http://equiss.webrider.se/akademisk-ridkonst/

    I en sammanfattning finns att läsa: ” För att sammanfatta vad den Akademiska Ridkonsten innebär, så handlar det om att genom ett ergonomiskt tankesätt bygga upp en mer hållbar och stark häst genom ridning. Ridning ska aldrig slita på hästen. Ridkonsten handlar om att ha roligt och utvecklas tillsammans utan pressen om prestige och meriter, målet är att häst och ryttare en dag ska förbli en kentaur och att ekipaget ska uppnå sin fulla prakt utan varken tvång eller våld. Dressyren är till för hästen.”

    Ärligt talat gör det inte mig mycket klokare på vad som skiljer egentligen mer än att utövarna av AR verkar ha en ibland ganska avog inställning mot ”vanlig” dressyr. Inte rider jag mitt dressyrpass för att slita på hästen utan för att gymnastisera och bygga upp honom. För mitt mål är att vi ska kunna njuta många år framöver.

    Svara
  2. Anonym

    Jag har inte heller fattat detta med AR vad skillnaden ligger. Alla vill väl rida med bärighet o lätthet men vägen dit måste väl ändå vara ganska lik den traditionella dressyren.

    Svara
  3. M

    Vägen dit är inte helt lik, de tar ganska olika vägar oftast. Engelsk ridning har ett stöd i tygeln på ett annat sätt än vad AR har. AR sysslar inte med skänkelvikningar heller, vad jag vet. Men det finns även mycket andra skillnader, som jag som inte är så kunnig kan svara på.

    Svara
  4. Jenny

    AR har väll till att börja med en annan utbildningstrappa framförallt. Och påstår att de har en annan filosofi till hästen och träningen utav hästen typ, vilket jag inte riktigt tror definerar deras ridstil då utövare utav andra metoder mkt väll kan dela den/det.
    Säger jag som tittar in utifrån.

    Svara
  5. Angelica

    Den största skillnaden som jag uppfattat det (obs! kan ha fel!) är utbildningsstegen. Att de inte börjar med traven förrän skritten är stark och samlad, och inte galoppen förrän traven är ”färdig”, tror t.o.m. högsta samlig i traven ska funka först? Sen har de ju de ”högre skolorna” med levade osv. Och ofta annan utrustning. Kapson och stångbett tror jag är en vanlig kombo.

    Svara
  6. Görel

    Det var tydligen inte helt lätt att svara på min fråga. 😉 Vet inte om jag blivit så mycket klokare. Fast om jag förstått en del av det jag läst vidare, bygger det på en gammal skola från 1500-1600 talet. Fast jag kanske ha fel där., men det talar ju inte om skillnaderna. Men det verkar som att man inte tävlar i AR, men väl har uppvisningar. Har inte sett någon uppvisning, men väl en ryttare på väg in att ha en uppvisning. Var funktionär på en historisk festival (Renässans festival) och upptagen i informationen och kunde tyvärr inte se någon av uppvisningarna. Men det var vackert att se ryttarinnan i sin långa mörka (grön tror jag den var) sammetsklänning på sin svarta friser rida förbi. (Ursäkta min okunnighet, men är frisern är kanske alltid svart?) Miljön var också helt rätt, Kalmar slott. 😀
    Det är så intressant att lära sig nya saker. ”Hästvärlden” är ny för mig och jag har mycket att lära, men det kommer nog aldrig gå så långt att jag lär mig att rida, är lite för rädd för dessa stora vackra djur för att ge mig på det.

    Svara
  7. Alexandra Wirgart

    Hej! Inom all dressyr vill man ju självklart ha en stark och hållbar häst, det är trots allt det som dressyr går ut på. Vi vill skola hästen att bära en ryttare.

    Den stora skillnaden på akademisk dressyr och andra dressyrformer är främst filosofin och dess utveckling. Modern dressyr som vi ofta ser i ridsporten härstammar från kavalleriets utveckling i den moderna militären, medan den akademiska dressyren är hämtat från tiden dessförinnan, innan ridkonsten genomgick en stor förändring i och med nya hästar, nya ideal och förutsättningar när krigföringen förändrades i och med förbränningsmotor och skjutvapen. Riddarna behövdes inte längre, och man behövde andra hästar. Andra användningsområden födde en ny ridning när de gamla hästarna försvann.

    Utbildningstrappan skiljer sig något, men det är också många ting i själva ridningen som skiljer sig när man börjar titta på detaljer. Exempelvis så använder man ofta skänkeln på ett annorlunda sätt. Jag har lite svårt att ge exakta skillnader eftersom modern dressyr kan innebära mycket. Men ett annat exempel är att det finns en hel del skillnader i longeringsarbetet, men också arbetet med ryttarens hand.

    Det ska inte vara någon skillnad på vad för dressyr man väljer, för en gott utbildad häst är riden med dressyren för hästen oavsett inriktning. Därför vill jag absolut inte påstå att akademiskt är bättre än något annat, men jag känner mig hemma i det akademiska eftersom jag aldrig haft några problem att utbilda någon häst med filosofin.

    Hoppas förklaringen var vettig. 🙂
    Mvh/ Alexandra

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>