Raka hästar?

Ibland läser jag på nätet att någon ”rakat” sin häst- ett uttryck som jag aldrig hör i Skåne; här KLIPPER vi våra hästar, precis som en fårklippare klipper får.

Man säger väl inte får-rakare och inte rak-maskin heller för den delen så varför skulle man raka en häst med en klippmaskin?

För mig är att raka en häst att hos veterinär och med den minsta klippmaskinen ta bort hår inför injektion eller operation.

Vad säger ni?

10 kommentarer Skriv kommentar

  1. Dagge

    Klippa säger jag … raka låter helskumt :-D.

    Andra ord på samma tema … Knoppa eller fläta? Fläta är en gammal relik från typ 70-80talet som man hör ibland. Tog lång tid innan jag vande mig att söga ”knoppa manen” :-).

    Ett annat ord jag reagerade på var faktiskt ”kort trav” i ditt senaste inlägg :-D. Finns det nuförtiden? Är inte även det en relik från 70-talet? Heter det inte arbetstrav nuförtiden? Kommer ihåg att när jag började rida igen efter 15 års uppehåll så var jag mycket förvirrad över att ingen använde ordet ”kort trav” utan ”arbetstrav istället”!! Kommer även ihåg att alla pratade hit och dit om clinicer de hade varit på … det fanns inte heller på 70-80talet :-D, så det tog ett tag att komma in i terminologin igen!

    Svara
      • Dagge

        Men du gör ju just en knopp 😀 … inte har du väl långa flätor som hänger ner på hästens hals??? 😉

        Svara
          • Dagge

            Jomen jag säger ju det … att det är folk som var med på sjuttiotalet som fortfarande säger ”fläta” :-D. Jag hade ett helsike att vänja mig av med det :-D. Säger man fläta manen idag tror jag de flesta yngre ser framför sig en inbakad fläta a la frieser.

  2. Anna-Kajsa

    Jag tror inte att det är dialektalt utan upplever det som ett uttryck som blivit vanligare de senaste åren (bland yngre?). Jag tycker också det låter konstigt, jag klipper hästen. Jag skulle inte heller säga ”raka” hos veterinären, även där klipper de men med en mindre klippmaskinen.

    Svara
  3. rackemarie

    Här klipper vi hästarna och knoppar manarna. Flätar jag manen så gör jag just bara flätor 😀 Kan ju hända att man flätar på kvällen och knoppar dagen efter. Tycker också det låter helknäppt med att raka hästen, men har hört en del använda det häromkring (Småland/Västergötland). Om det är dialektalt eller en generationsfråga kan jag inte svara på, men dottern säger också klippa.

    Svara
  4. Minstral

    Raka gör man med rakblad i någon form. En klippmaskin är ju en sax fastän många små saxar som jobbar. Så att säga raka låter inte bara konstigt, det är helt enkelt inte korrekt.

    Jag flätar på kvällen innan tävling för att sen knoppa på morgonen. Två olika saker för mig. Gör jag allt samma dag så flätar och knoppar jag.

    Svara
  5. CeciliaL

    Klippa (clip) och fläta (plait) säger jag. Raka är väl sånt man gör av misstag om man ställer in klippmaskinen fel, haha!!

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>