15 kommentarer Skriv kommentar

    • Birgitta

      Nej, det gäller RYTTARE eller HÄST som domaren tränat. Christina tränar mig varje vecka och har för den delen tränat Zack för mindre än 3 månader sedan.

      Och ärligt talat: du som själv ska tävla på söndag: hade du tyckt att det kändes rättvist att min egen tränare med vilken jag hade tränat programmet 6 dagar tidigare dömde mig? Det hade INTE jag. Och jag skulle inte tävla ens om det var tillåtet faktiskt eftersom jag vill undvika ”snack” och jag bla känner flera som ska rida samma klass.

      Svara
      • Birgitta

        Vi har faktiskt haft frågan uppe som en ”samvetsfråga” för några månader sedan och jag vill minnas att någon svarade att det i deras distrikt var så ont om domare/ tränare att man ibland kunde bli bedömd av någon man tidigare tränat för.

        Och för andra må det vara hur det vill med den saken och deras samvete och/ eller vad som känns ”rätt” för dom men jag som bor i Skåne där det oftast finns tusen tävlingar att välja på är väldigt restriktiv med vem jag låter mig dömas av.

        Jag har några domare som är ”gränsfall”- personer jag delat stall med tidigare tex men där handlar det om att detta varit för flera år sedan och att JAG litar på deras objektivitet.

        Men jag skull nog inte vilja bli dömd av en så att säga ”pågående stallkamrat”- det skulle kännas fel.

        Svara
  1. Malin

    Snälla upplys en totalt okunnig – varför medför det att du inte kan starta? Pga…jäv…? 😀

    Svara
    • Birgitta

      Så här står det i dressyr-TR:

      Domare får inte döma i dressyrklass eller fälttävlans dressyrprov där ryttare eller häst
      deltar som han under närmast föregående tre månader regelbundet instruerat eller
      ridit (gäller alla discipliner). Som regelbundenhet räknas minst en gång per vecka

      Så jag anser att det är solklart: jag tränar för Christina en gång i veckan så jag kan inte bli bedömd av henne oavsett vilken häst jag rider på.

      Svara
      • Malin

        Jaha oj, det hade jag inte en aning om, men det låter ju logiskt! Och nej, då är det klart att du inte kan starta, vad synd! 🙁

        Svara
  2. Anna

    Åk till Ängelholm på lördag, där finns LB2 och det är inte Christina som dömer.

    Svara
    • Anna

      Min tränare är också domare och även om man kollar i propositionen innan man anmäler så är det lätt att man hamnar i den situationen du är nu. Det blir ofta domarbyte eller så är det inte klart innan anmälningstidens utgång vilken domare som dömer vilken klass.

      Svara
      • Birgitta

        Det var detta som hände i det aktuella fallet. En annan domare stod i propositionen vilket också är anledningen till att jag kommer att få tillbaka anmälningsavgiften eftersom jag inte kunde veta att MIN tränare skulle döma då jag anmälde mig.

        Svara
    • Birgitta

      Det kunde jag gjort om de inte har slutat att ta emot efteranmälningar. Dessutom är det ganska långt till Ängelholm och ffa är det en sådan tävlingsplats som det har gått troll i för min del- det går ALDRIG bra där :).

      Minns att de har ett ridhus där hästarna i alla fall förr brukade glo ögonen av sig på en bit av sargen som hade en annan färg. Ingen av mina tidigare hästar brydde sig förvisso men jag kan ju bara tänka mig vad giraff-Vicke skulle ha att säga om den saken 🙂 🙂 :).

      Lite skämt men vi får se hur jag gör….Willands har tävlingar på söndag.

      Svara
  3. Bea

    Jag hade inte velat bli dömd av min tränare. Jag tränar bara en gång i månaden för henne och har gjort det i ca tre år, så jag får ju enligt reglerna starta om hon dömer. Men jag tror att risken är hög att man bli nerdömd just för att domaren själv inte skulle vilja bli anklagad för någonting. Och sen är det dumt att sätta sig själv i den situationen om det skulle bli snack efteråt. Bättre att välja en annan tävling känner jag 🙂

    Svara
    • JohannaB

      Vad kul med den här kommentaren, precis vad jag funderade på! 🙂
      Tror ni att man skulle bli högre bedömd av en domare som känner en väl/lite/inte alls?
      Påverkar det domarnas bedömning?
      Jag som liksom Birgitta tycker hästvärlden är liten har svårt att se att man har domare som aldrig har sett en tidigare eller har tidigare erfarenheter av en… Och det säger väl även proffsen, domarna kan behöva ”vänja” sig vid ekipage och att tro att OS-domarna aldrig skulle ha sett/läst om/pratat med/haft erfarenhet av de ekipage de ska döma är ju ganska orimligt. 🙂
      DÄREMOT är jag absolut för formuleringen i TR, självklart ska ens veckotränare inte få döma en på tävling också, även om jag inte är säker på att det skulle påverka bedömningen så är risken för diskussioner bland medtävlande alldeles för stor…

      Svara
      • Anna-Kajsa

        Jag tror det kan slå åt båda håll, faktiskt. En domare jag tränade för för många år sedan sa att hon var glad att hon inte behövde döma sina elever ”för jag känner ju till alla deras svagheter och vet vad jag ska titta efter”. Samtidigt så tror jag att en domare som känner ekipaget väl även kan ”råka” premiera om man gör något som normalt är svagt lite starkare – bara för att den vet att det var bättre än normalnivån. Men framför allt tycker jag regeln är viktigast för att undvika tjafs och onödiga spekulationer.

        Svara
  4. Gabriella

    I ditt fall är det ju inget snack om saken eftersom det är jäv enligt TR, men jag har t.ex. en domare som jag enligt TR får rida för, men som det känns lite konstigt med ändå. Dels för att jag tränat mycket för henne för flera år sedan, men nu står jag dessutom uppstallad hemma hos henne och hon alltså ser mig rida hemma flera gånger i veckan. Å andra sidan vet jag att hon är såpass professionell att hon inte ger mer/mindre poäng ”bara för att”. Men jag tycker det är svårt att veta var man ska dra gränsen! Jag undviker nog helst att anmäla där jag vet att hon dömer, men skulle det som i ditt fall ändras efter att jag anmält hade jag inte strukit mig.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>