Köpstopp!

Nu börjar det snart bli dags för en av  mina 2-3 Ullaredsresor per år och inför denna har jag tagit ett drastiskt beslut 🙂 :

KÖPSTOPP måste råda för väldigt mycket om jag inte ska riskera att översvämmas av saker och det får inte spela någon roll hur billigt något råkar vara på GEKÅS; jag FÅR INTE köpa det i alla fall.

Nu får vi ju se hur pass jag kan hålla DET löftet men jag ska faktiskt verkligen försöka :).

Insåg vid senste inventeringen av mina hästsaker att jag är ägare till:

– 3 ridtäcken och 2 ländtäcken
– 5 regntäcken
– 5 svett/ fleecetäcken
– 3 par läderridstövar
– 5 par ridhandskar
– 3 hjälmar
– ca 10 schabrak
– ca 50 par fleecelindor

Sedan har jag ”givetvis” en miljon andra saker men av ovanstående har jag som synes inte bara dubbletter utan långt mer därtill.

Till mitt försvar får jag säga att allt köpts mycket billigt och att mycket varit i min ägo i många år.

Archie har bidragit genom att vinna 2 täcken, Kreon 8 fleecelindor och till och med den röda tjockisen har nyligen bidragit med 4 lindor men NÄR ska man lyckas slita ut 50 par?

Även i klädes och skoväg har jag hur mycket som helst och en del som används ytterst sällan men som jag ändå inte vill slänga då skicket är utmärkt så i stället får jag nu försöka börja slita ut det jag redan har i stället för att köpa MER.

Intressant det där för jag betraktar mig i sak verkligen inte som någon shopoholic och jag går ALDRIG någonsin ”på stan” och liksom spontanshoppar och ändå har jag alltså lyckat förvärva dessa mängder prylar av alla de slag.

Böcker slutade jag köpa för flera år sedan då bokhyllorna började digna och jag inte heller ville slänga böcker- där lånar jag numera på biblioteket med få undantag och det går hur bra som helst och är dessutom gratis.

Hur är ni läsare?

Materialister eller minimalister? Har ni ännu mer saker i era gömmor än undertecknad? Sparar ni? Slänger ni? Säljer ni?

Jag skulle gärna sälja av en del grejer men det känns för bökigt och skulle troligen knappt inbringa några pengar värda det föregående besväret men samtidigt vill jag faktiskt varken slänga eller skänka bort prylar- nej som sagt; jag får slita ut dom i stället, om jag kan :)!

22 kommentarer Skriv kommentar

  1. Lena

    Nej, dig slår jag inte i antal prylar 🙂 Jag köper det jag behöver, är det att vara minimalist så är jag nog det. Med ett undantag, schabrak. Ser jag ett snyggt, så kan jag inte låta bli. Dock har jag långt till GEKÅS och har faktiskt aldrig varit där…
    Jag kan nog slänga saker, men bara om det är dåligt eller trasigt.

    Svara
  2. Madeleine

    Om det går att använda skänker jag bort det.
    Såvida det inte handlar om dyrare saker som sadlar.
    Men gamla träns, täcken m.m ger jag bort.
    Men jag kommer aldrig heller dö rik!!

    Svara
  3. CeciliaL

    Har inte så vansinnigt mycket grejor jag inte använder, men visst har jag en del. Vanlige saker jag HAR använt men inte längre behöver eller om jag ändrat något i min hästhållning som tex att jag inte längre använder stalltäcken. Jag skänker oftast bort det jag inte vill ha och vet med mig att jag inte kommer använda. Säljer ibland, om det är nån på lokala FBsidan som efterlyser något – tex fick jag £20 häromdagen när nån köpte tre urgamla stalltäcken som jag inte använt på åratal och som var rejält slitna (2 av dem hade faktiskt JAG köpt begagnade!). Men då behövde jag inte annonsera eller leverera, annars skulle de nog legat kvar i sin låda. Det är många hästloppisar häromkring så ska nog försöka mig på en sån – litet nålpengar får man väl! Kastar endast sådant som inte går att använda, för det finns ju alltid någon som vill ha ens gamla grejor!

    Svara
  4. Lina

    JAg brukar för det mesta ge bort saker som jag inte tror jag kommer ha användning för inom överskådlig framtid och som inte heller inbringar något större andrahandsvärde (över 500.-). Böcker samlar bara damm så jag köper oftast pocket och ger sedan bort dem eller byter mot andras lästa böcker. Sannolikheten att jag kommer läsa om dem känns inte så stor. Och jag behöver inte redovisa för någon hur många böcker jag läst i mitt liv.
    Hästsaker kan jag också byta eller skänka. Storlek och färg på hästen har varierat över åren varför även stallgarderoben ibland ”svämmat över”.

    Svara
  5. Eva i Lux

    I lilla Lux har sen ett par år nåt på nätet som heter typ ”Loppmarknad för hästar”. Där säljs allt och jag menar verkligen ALLT man kan tänka sig. Jag köpte alldeles nyligen ett prima njur-täcke (heter det ”ländtäcke”?) för ca 100 lappen. Själv har jag aldrig annonserat nåt där, men när jag frågar runt är det stor kommers även på superbilliga och gamla saker. Typ fleecelindor à 25 kronor, schabrak, för 50, åldriga sadlar för ett par hundralappar osv. Har man nu en jädrans massa grejer, tar det ju inte lång tid att fotografera och lägga ut på nätet. Många bäckar små…. Och är man på marknaden för nån pryl (som inte behöver vara ny), kan det löna sig att kolla där.

    Nu är det ju rätt lätt i ett land som är så litet och resvägarna därför inte långa.

    Jag har några gånger under åren helt sonika lagt fram saker som jag velat bli av med och sagt till folk att ta för sig gratis, just för att jag inte ORKAT bry mig.

    Svara
  6. Anna-Kajsa

    Jag köper inte särskilt mycket, men å andra sidan har jag inte gjort mig av med så mycket heller… Inför vår flytt nu sorterade jag ut drygt två flyttkartonger med saker jag inte använt på länge och la ut en annons om att jag skänker dem till den som kommer och hämtar allt på plats. Jag hade en person som inom 30 sek svarade att hon satte sig i bilen direkt, 45 min senare var grejerna hämtade. Under de 45 minutrarna fick jag rätt många svar… Tjejen som hämtade grejerna skulle starta hästloppis och mina kartonger blev hennes bas. Jag tycker det är roligt om de hjälpte henne komma igång med en bra verksamhet! När det gäller täcken känns det som om vi har hur mycket som helst, men räknar man efter så är det inte så farligt många per häst – och vi använder nog allihop. Tyvärr har vi tre hästar som alla har olika storlek, så det är ofta svårt för dem att dela. Praktiskt nog delar iaf två av dem det dyraste = dressyrsadel. Får se om det håller i längden, men just nu funkar det utmärkt.

    Svara
  7. Sandra

    Min pålles garderob:
    9 regntäcken
    4 vintertäcken
    7 fleecetäcken
    2 stalltäcken
    4 bomullstäcken
    7 skritt/ländtäcken
    ca 45 schabrak med matchande sett med lindor till i alla fall hälften av schabraken.

    Täckena är det ägaren som köper mycket av, jag står för schabrak/lind-biten. Väldigt sällan något går sönder så det mesta hänger med i många år 🙂 Brukar inte slänga saker och ej heller ge bort dem.. sälja inte då det är ett extra besvär och annonsera/skicka mm.

    Svara
    • Birgitta

      He he…där ligger jag i lä minst sagt.

      Men jag har också stallkamrater med liknande garderober till sina hästar.

      Svara
    • CeciliaL

      FYRTIOFEM schabrak?! Herreminskapare, sa manga – var far de plats?! 😀
      Jag har just f.n. tva, men 5-6 st vore val bra. 🙂 Tacken har jag samma problem att alla tre ar olika storlekar sa de har en uppsattning var. Blir ju mera prylar ju mer man tavlar, sa det lar ju oka for P nu framover.

      Svara
      • Birgitta

        På min anläggning vet jag flera som har i alla fall 25 schabrak.

        Själv förstår jag inte när man liksom hinner använda dom alla för även om man byter schabrak varje dag så skulle inte jag vilja ha smutsiga schabrak liggande i flera veckor. Dessutom brukar man väl ändå bara ha ett fåtal favoriter som man mest använder?

        Svara
        • Sandra

          Eftersom jag har stallägarens häst så har jag en helt egen sadelkammare för mig själv, samt förvaringsyta och ett rum på loftet, så plats finns det! 🙂 Mina schabrak har jag gjort en hängare i sadelkammaren till ( mängder av pinnar som är skruvade i reglar, tänk ” byxhängare”), lite platskrävande men väldigt lätt att ”visa upp” min samling 😉
          Visst händer det lätt att man har några favoriter, men med min hängare så ser jag alla och ”tvingas” (;) ) använda dem alla.

          Svara
  8. Marie

    Jag är en hamster o sparar allt. Vi har mycket plats till förvaring o sist jag var o letade efter ett hösttäcke hittade jag gamla mountain horse vinterjackor, de de som fanns gröna, blå o vinröda. Hittade en blå och en grön. Gissar att de är minst 15 år gamla…..
    Har även kvar min första häst allra första termotäcke, och det är 25 år gammalt… Dock oanvänt de senaste 5 åren…
    Ska till posten idag o hämta ut ett Börjes-regntäcke. Köpte Horsewear-täcke i Skandinavium o bör nog inte räkna antalet prylar jag har! 😉

    Svara
    • Anna-Kajsa

      Å, jag hade en sån vinröd Mountain Horse-jacka, oj vad jag gillade den! Jag köpte min -94, samtidigt som jag köpte min första häst.

      Svara
      • Birgitta

        Min var blå. En av de få saker jag sponsrats av min klubb. Som motprestation skulle vi rida runt i centrala Malmö (!!!) och göra reklam för NMT (?), någon form av telecom-bolag om jag minns rätt. Heron var ju stensäker så klart och njöt av uppmärksamheten :)!

        Svara
    • Birgitta

      Absolut och jag älskar att åka dit. Och jag kommer säkert att hitta ANNAT än det jag räknade upp i inlägget och som jag redan har massor av.

      Svara
  9. Sara P

    Här om veckan fick jag ett ryck och räknade alla täcken som ligger i täckesrummet. 45 stycken blev det. Till två hästar…

    Fast å andra sidan har jag ett par Graninge Shoot (vinterridstövlar) som jag köpte 1993 och som jag under vissa vintrar använt dagligen. Attans bra kvalité är det på dem, de ser fortfarande som nya ut! 🙂

    Svara
    • Anna-Kajsa

      Å, minns ni singeln? Shoot man shoot, believe it or not? Med bland andra Peter Eriksson och Ulrika Hedin om jag minns rätt!

      Svara
  10. rackemarie

    Täcken var det längesen jag slutade räkna men kan tippa på 7-8 utetäcken i olika tjocklek, kanske tre stalltäcken och lika många fleece/ svett. Schabrak ett tiotal och fem uppsättningar benskydd. Använder knappt lindor längre så dessa är nedpackade, men kanske ett tiotal. Använder det mesta tills det är utslitet. Har skänkt bort en del men orkar inte hålla på och sälja. Har däremot köpt en del begagnat.

    Svara
    • Birgitta

      När jag stod på ridskola fick de mina något slirna schabrak. Kändes bra att se dom komma till användning för det gjorde dom verkligen- länge.

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>