Dagens (samvets)fråga

Scenario:

I ditt inackorderingsstall står en häst som hoppar med den mest sänkta rygg du någonsin sett.

Du bevittnar flera träningar, hästens rygg kommenteras aldrig under dessa.

Hästen tävlar 110 och 120 och är en fantastisk rosettplockare och kommer hem med priser så gott som varje vecka.

En dag då hästen står uppbunden på stallgången kan du inte motstå att klämma på dess rygg- hästen håller då i princip på att ramla omkull.

Du uppfattar det som att hästen VERKAR ha ont men det syns inte mer i ridningen än att den går med jättesänkt rygg.

Vad gör du?

* Ingenting

* Frågar lite försiktigt om varför hästen har så sänkt rygg men låter det stanna vid detta oavsett respons.

* Är ganska påstridig med att ägaren borde kolla upp hästens sadel i alla fall då du verkligen lider med hästen.

Jag kan ju berätta att scenariot är hämtat för ca 25 år sedan då jag hade en pojkvän vars häst skulle kunna beskrivas enligt ovan.

När ni har berättat vad ni hade gjort ska jag berätta vad jag gjorde :).

9 kommentarer Skriv kommentar

  1. Paula

    Precis det där råkade jag ut för när jag var på en kurs för ca två veckor sedan. En jättevälutbildad häst som gjorde allt den skulle men hade liksom ingen glädje eller glöd i sig, så jag antog det var en läromästare på över 20 för den gav verkligen ett gammalt intryck. När jag sedan såg den avsadlad i stallgången höll jag på att trilla baklänges, den såg verkligen förjävlig ut i ryggen med sänkt rygg och noll ryggmuskler (resten av kroppen var musklad). Och det visade sig att den bara var sex år gammal. Nu sa jag ingenting eftersom jag inte känner personen i fråga men hade det varit en stallkompis hade jag definitiv sagt något..

    Svara
  2. G

    Skulle nog väldigt försiktigt försöka få in ryggprat i konversationen med ägaren vid tillfälle och på så vis leda samtalet åt dennes häst håll. Som med allt annat är oftast ej efterfrågade tips och råd inte så populära eller lyssnade på 😀

    Svara
  3. Erika

    Eftersom jag inte tycker om att se djur lida och må dåligt kan jag inte stå o se på så jag hade agerat på de sättet att vara bestämd och hård på den punkten att ägaren MÅSTE kolla upp om något är fel.

    Fungerar inte de tycker jag den som äger stallet ska gå in o säga ett o annat om man nu står inhyrd vill säga.
    I värsta fall tycker jag man kan vända sig till någon annan som har lite o säga till om, veterinär m.m. vad som bara hästen får hjälp.

    Djuret ska minsann inte lida för att ägaren är puckad!

    Svara
  4. Prick

    Är du veterinär och kan bedöma om hästen har ont, är kittlig eller bara extremt känslig för beröring/tryck?

    På 120-nivå är det vet-kontroll och även om den inte är speciellt grundlig bör det vid något tillfälle framkommit om hästen har extremt ont i ryggen.

    Jag är ytterst tveksam till att kalla att tillåta en sänkt rygg för djurplågeri, eller ägaren för puckad.

    Jag hade inte gjort någonting, tror jag. Jag kan emellanåt irritera mig på alla besserwissrar som ”vet” var hästen har ont. I vilket ben, om det sitter lågt eller högt etc. Hjälp, kunde man SE det behövdes ju inga hältutredningar, böjprov, bedövningar mm.

    Svara
      • Cecilia

        Det tycks så mycket om ditten och datten i stall, och just i det här fallet så håller jag med Prick helt. Skulle däremot ägaren vilja diskutera detta själv och ta upp frågan så att säga så hade jag nog delat med mig av mina funderingar. Även om ägaren hade varit en väldigt ovan hästägare som normalt sett frågar om ALLT (har en sådan i mitt stall och får dagligen svara på frågor av typen, Varför gör hästen så? Är det farligt? etc). Då hade jag kanske tyckt att det var lättare att ta upp det.

        Svara
  5. Anna-Kajsa

    För det första förutsätter frågan att jag går omkring och klämmer på andras hästar – och det gör jag inte. Om det däremot hade varit min pojkväns häst hade jag troligen haft en kontinuerlig dialog med honom om häst, skötsel, träningsresultat och sånt, så då skulle det inte vara en brännande fråga på något sätt.

    Svara
  6. Serafim

    Det är en supersvår fråga. Det beror väldigt mycket på hur ägaren är till hästen. I ett fall påtalade jag under en längre tid att jag tyckte att det var något som inte stämde. Men i det fallet hade krasst sett inte ägaren pengar för att kolla upp hästen. Utöver det hade den inte ett dugg roligt temperament som jag inte helt och hållet kan tillskriva att den inte var fräsch ( Warsteiner avkomma). När den väl kollades så var det sannolikt något på halskotpelaren och den togs bort.

    Vissa personer går det ju att resonera lite med medans andra blir förolämpade. Jag brukar fråga någon att titta eller hoppa upp på min häst om jag är tveksam på min häst. Men är jag tveksam så är det krasst sett alltid något….

    Jag hade definitivt inte tagit strid för det men om det fanns tillfälle då personen fråga hade jag nog framlagt något förslag… eller frågat om de inte vill hänga på när massören kommer nästa gång. Massörerna brukar definitivt hitta saker….

    Svara
  7. Birgitta

    Som sagt hände detta mig för många år sedan när jag var tillsammans med en kille som hade en riktig rosettplockare till hopphäst.

    Jag TROR att den, rosetterna till trots hade ont i ryggen men då jag försökte påtala detta lite försiktigt togs detta inte alls väl emot och jag sa inget mer.

    Vi gjorde slut kort därefter annars vet jag inte hur det hade slutat men EN bidragande orsak till uppbrottet var att jag kände att vi hade väldigt olika syn på mycket som hade med hästhållning att göra. Jag hade svårligen kunnat ha min häst i hans (egna) stall.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>