Måndag- storm!

Klockan är nu 17.40 och än så länge stämmer väderprognosen helt och hållet- med andra ord blåser det som f..n!

Jag valde dels pga den hotande stormen och dels för att jag var dödstrött efter att ha sovit för lite två nätter i rad att sluta tidigare från jobbet och åkte till stallet- inte för att skritta ut 🙂 som var den ursprungliga planen men för att longera i ridhuset eftersom det redan hade börjat blåsa upp.

Jag har tidigare aldrig longerat Vicke utan bara tömkört honom men jag måste säga samma sak som jag skrev om Zack i ett nyligt inlägg; man skulle kunna göra det med lillfingret :).

Vilken snäll och lyhörd häst som travade på helt avspänt och som ökade och minskade tempot så lätt och mjukt bara för min röst!

Och varje gång jag stannade honom så ställde han upp sig helt korrekt- som en riktig dressyrhäst :)!

Verkligen roligt även om hästen i sig ser mycket ”roligare” (läs: flottare) ut under ryttare, precis som när man tömkör ser han lite alldagligare ut utan sadel och någon som sitter på.

Och ni som följt bloggen länge vet att jag sällan använder mig av longering så jag lär inte behöva studera mitt djur på detta vis allt för ofta men det är ju bra att hästen KAN springa i ett snöre utan något drama.

Annars är MIN uppfattning att longering är den lates sätt att rasta en häst och JAG tycker att det ”överanvänds” på en del håll.

Visst kan man arbeta en häst även på töm, absolut, fast då är det bättre att tömköra men jag menar att longering så som jag ser den utföras mest används som ren rastning när man inte ids rida och att göra det minst en gång i veckan av detta skäl tycker JAG är för ofta.

Dessutom får man inte glömma att ”snurrande” på en volt medför ett helt annat slitage på hästen än om man rider varierat och det vill i alla fall jag vara försiktig med.

För att återgå till dagen så åkte jag hem och SOV när jag var klar i stallet och den planerade skogspromenaden med Soya, Åsa och Vilja som skulle ha ägt rum nu är givetvis inställd :).

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>