Dagens (utsläpps och intags)fråga

Vilken betydelse tycker ni att det har om hästarna släpps ut i hagen ungefär vid samma tid varje dag- vardag som helg?

* ingen betydelse alls

* liten betydelse

* ganska stor betydelse

Och tycker ni att hästarna alltid ska vara ute ”sina timmar” oavsett väder och vind eller föredrar ni att de tas in i förtid ibland och när i så fall?

Finns det hos er MÖJLIGHET att ta in hästarna tidigare eller måste de gå ute till ett visst klockslag beroende på olika omständigheter?

För att svara på mina egna frågor skulle jag vilja säga att det för mig har ganska stor betydelse att hästarna både fodras och släpps ut på UNGEFÄR samma tider oavsett om det är vardag eller helg. Hästarna vet liksom inte skillnad på tisdag eller lördag men däremot kan de klockan väldigt väl vilket jag har många exempel på genom åren. Så såvida man inte fodrar med fri tillgång till stråfoder i stallet så tycker jag att det är viktigt att man inte slirar allt för mycket (max 1 timme) på fodringarna och samma sak vad gäller utsläppet.

Däremot är jag väldigt tacksam över att man i vårt stall har möjlighet att ta in hästarna tidigare vid behov även om det händer ytterst sällan.

Om det tex blåser väldigt hårda vindar eller spöregnar i timmar ser jag helst att min häst tas in- dels kan hårda vindar bli farliga (saker kan komma flygande) och dels tror jag faktisk inte att hästarna har någon större behållning av att stå ute i ösregn om de inte har något att sysselsätta sig med (och vi lägger inte ut mat i våra hagar).

10 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anna-Kajsa

    Vi är lite flexibla i våra tider, men är noga med att det inte blir för långa intervall mellan fodringarna. Det skulle inte funka för oss att arbeta som vi gör och ha hästarna hemma om allt var tvunget att skötas prick vissa klockslag. Ska man med ett tidigt morgontåg t ex för ett möte i Stockholm får hästarna gå ut tidigt. Den flexibiliteten, kanske kombinerat med att de får rätt mycket grovfoder, gör dessutom att hästarna inte är så klock-bundna. Vi anpassar även längden på utevistelsen efter arbete och väder – går det att ta in dem tidigare vid dåligt väder så gör vi det.

    Svara
  2. Lena Westre

    Eftersom jag har eget kan jag styra både fodringar och utsläpp intag som jag vill. Fasta tider är viktigt tycker jag med, om jag är lite sen ut på morgonen någon gång möts jag av en ganska upprörd häst. Dem går ute i ur & skur men om det blåser mycket kan det bli ingång tidigare. Dem hatar blåst. Nu har vi stora hagar med gräs till snön kommer så det finns att göra. Vid snöstorm är det skönare att komma in tidigt.
    Jag tycker det är bra om man kan anpassa detta efter individ och förhållanden så mycket det går. Men fodringar skall ske på fasta tider. 🙂

    Svara
  3. Lena B

    För mig har det ganska stor betydelse att hästarna får foder och kommer ut ungefär samma tid varje dag. De står på spån och jag kan med säkerhet säga att de inte uppskattar sovmornar. Inte gillar de heller att stå och vänta i sina boxar i timmar på att komma ut bara för att det är lördag.
    Jag har hästen på en anläggning med personal så är vädret alltför illa så kommer hästarna in tidigare, vilket jag uppskattar. De har koll och kan se om hästarna står och trycker vid grinden eller är oroliga och bara vill in.

    Svara
  4. Anngelica

    Fasta tider och samma tider vardag som helg!
    Jag har eget stall med inackorderingar och tycker att tider är viktiga att hålla, både för hästens skull men också för inackorderingen som då vet att hästarna äter en viss tid och slipper bli överraskad när denne kommer för att rida och hästen inte än fått mat eller inte ätit upp.
    Har faktiskt bloggat lite om just precis detta 🙂
    http://envanligdagpalandet.blogspot.se/2013/01/regler-och-rutiner.html
    http://envanligdagpalandet.blogspot.se/2013/01/dog-dom-eller.html

    Utsläppet sker alltid samma tid, insläppet sker ”runt” samma klockslag. Om någon ridit och det är någon halvtimma kvar till insläpp är det ok om den hästen lämnas kvar inne OM den klarar vara själv, är det längre tid kvar går de ut igen.
    Har nog bara tagit in ”tidigare” en gång pga väder och det var blåst det rörde sig om och enbart för att jag var rädd för kringblåsande saker, annars bor vi väldigt skyddat och hästarnas vinterhagar ligger i skog och jag ser ingen anledning att ha dem på box mer än nödvändigt.

    Så (det långa) svaret på frågan blir: Ganska stor betydelse.

    Svara
  5. S

    Våra hästar får frukost och kommer ut ungefär samma tid varje dag. Frukost-kraft får de alltid inne, sen kan det vara olika om de äter sitt hö inne och går ut lite senare eller äter hö ute och kommer ut tidigare. Blir det senare utsläpp får de äta sitt frukosthö inne, och då får de även lite second breakfast-hö ute för att komma-ut-i-hagen-rutinen alltid ska se likadan ut för dem (gå ut på morgonen=hö). Insläpp varierar med årstiden. Vår/sommar/höst när det är ljust kan de vara ute längre men då får de sitt eftermiddagshö ute. Nu när det är som mörkast går de in ca 17-tiden och då får de äta em-mat inne. Men beroende på väder och vind är vi flexibla!

    Svara
  6. Sandra

    Väldigt viktigt för mig. Bor ca 3 m från stallet, så både för hästarna och min skull är det viktig att ffa morgonfodring och utsläpp sker samma tider även på helgerna. Alla ljud i stallet hörs väldigt tydligt in till mig, och så kul är det inte att vakna vid 7 varje helg om personerna tar ”sovmorgon”.

    Ser helst att hästarna är ute så länge det bara går, de får två av fem fodringar ute i hagen under dagen så de håller sig ganska sysselsatta.

    Svara
  7. Agata

    I ”mitt” stall (inackorderad) går hästarna ut redan vid 5-6 tiden på morgonen och in vid 5 på vardagar. På helgerna får dom komma ut vid 8-tiden men får då istället oftast vara ute lite längre. Tilläggas kan att alla hästar har fri tillgång till hö ute i hagen och kraftfoder endast morgon och kväll så foderrutinerna förstörs inte av detta.
    Tycker detta funkar finfint och stallägarna förtjänar verkligen dom extra timmarna sovmorgon 🙂

    Svara
  8. Therese

    Vi har stall med 4 hästar.
    Ut kommer dom mellan 7-9
    Fri tillgång i hagen
    In mellan 8 – 23

    Sköts kollektivt och
    Passar mig perfekt med lite flexibla tider som jobbar både nätter, kvällar osv.
    Hästarna bryr sig inte ett dygg om de olika tiderna.
    Ingen stress/oro alls.
    Spelar ingen roll om det är storm eller spöregn eller sol dom har varken bråttom in eller ut.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>