Fråga från en läsare om medelsvår dressyr

Jag läste nyss  en blogg där en persons dröm sedan länge gått i uppfyllelse iom att hon startat msv dressyr. Och klassen var MSV C. Det är lite intressant … för jag känner att trots att LA5/6 numera går under benämningen MSV så känns det fortfarande som att det är LA och att ”riktig” msv är MSVB .. dvs när bytena kommer. Det här är ju enbart en filosofisk fråga …. för visst har hon ridit MSV iom att klassen heter det … och visst är det superbra gjort!!! Men min första tanke är ändå alltid när jag hör det att: ”nej du rider LA” … skittrist att tänka så egentligen… det vore intressant att veta om fler än jag är så här ”inskränkta” så jag tänkte att detta kanske kan vara ett spännande inlägg som dina läsare har en massa åsikter om 😀

Ja, vad säger ni läsare; har ni några åsikter i frågan?

Om jag ska börja med att svara så tänker jag nog som läsaren; för mig är MSV C egentligen ”gamla LA” men det beror kanske på att jag ”varit med” så länge att jag tävlat LA5/6 i många år innan de bytte namn.

Jag har haft lite liknande funderingar när ungdomar skriver att de har ridit SM/SM-kval. Det LÅTER ju ganska avancerat men går ju inte alls att jämföra med den nivå som gäller för vuxna.

Var och varannan unge kan liksom rida dessa SM-kval och så är det verkligen inte för seniorer.

Men visst; egentligen spelar det ingen roll som läsaren skriver men jag kan ändå tycka att det är konstigt med denna skillnad och kanske, bara kanske ger det  också barn och ungdomar en fel/ skev bild av deras prestationer?

Har man tävlat framgångsrikt på ponny på SM-nivå kanske man inte förstår att det är en milsvid skillnad mot att göra detsamma på stor häst som senior?

Ja, inte vet jag…jag har aldrig ens tävlat ponny på någon nivå så jag är väl inte rätt person att yttra mig?

Era tankar om läsarens fråga?

11 kommentarer Skriv kommentar

    • Sandra AW

      Hej.
      Jag vill bara säga att ett sm-kval på bponny är ganska stort de flesta har inte den kroppskontroll som krävs gör den ridningen. Jag gör tex byten på min bponny som 12-åring medans min ena syster på 15 inte kan göra två hjälper samtidigt pga kropps kontroll. Så att klara en högre klass eller smkval kan vara hur stort som helst för någon och inte för nån annan. Ofta sätter man mål och man blir då glad och stolt för sitt smkval.
      Lite hur jag tänker bara 🙂

      Svara
  1. JohannaB

    Fast jag tycker nog att SM-kval/SM för barn och ungdomar också är ganska imponerande, visst är hästarna som krävs för att kunna delta billigare än ridhästarna (men för att vinna är prislappen till och med på ponny rätt giftig).
    B-ponnyerna rider ju ett program ganska likt. MsvC på kort bana (LA:2, helt omöjligt att rida på ridhäst tycker jag ;-)) och att som 10-12-åring göra det är inte alls enkelt, tycker jag?
    C och D rider FEI-program, som är väldigt lika. MsvB för ridhäst men utan byten. Och för barn på ponny är det inte heller så himla enkelt? Tycker jag! 🙂
    Juniorerna, som är under 18, ska rida MsvB:4 och uppåt på procent över 65%.
    Nu börjar många juniorer tidigare på ridhäst men ofta har de ändå bara ett par år på sig att rida in sig på den större hästen och klara av detta. Jag klarade det definitivt inte 😉

    Jag sa också att nya. MsvC inte var medelsvår… Men det blev rätt fånigt, jag tycker nog att MsvC är just MsvC och. MsvB är MsvB och. MsvA är. MsvA…
    Annars kunde man ju ha samma problem med att kalla MsvB för medelsvår eftersom det kunde innebära MsvA 😉
    Och att kalla lätt C eller lätt B för lätt klass när det också kan innebära lätt A 😉

    Dressyrprogrammen har överlag blivit lättare över åren, förr fanns ju framdelsvändningar, skänkelvikningar och enkla byten i LB (!) men man kan inte fokusera på vad de kallats tidigare, utan MsvC är MsvC i mina ögon…

    Svara
    • Birgitta

      Fast för MIG är det så att om någon bara säger medelsvår utan bokstav före förutsätter jag att hästen BYTER.

      Och det finns det väl en hel del MSV C-hästar som INTE gör- en av ”agn-skiljarna” när man tävlar dressyr som är ganska viktig.

      Svara
      • JohannaB

        Och som jag skrev säger jag aldrig lätt eller medelsvår klass utan benämner klasserna efter deras namn 🙂
        Enklare och tydligare

        Svara
    • Birgitta

      På gott och ont råder samma ojämlikhet bland ponnyekipage som när vuxna tävlar mot varandra.

      Om man tittar i start och resultatlistor på ponny är det inte ovanligt att barnets förälder är både skicklig ryttare och/eller tränare/ domare själv och då är det säkert inte så svårt att komma upp i klasserna även om man bara har några år på sig. Inte heller är det helt ovanligt att barnet har flera ponnys/hästar- kanske till och med någon häst som föräldern dessförinnan tävlat med ganska högt upp i klasserna. Det blir ju en viss skillnad mot om Lisa nu 14 år köpt sin första ponny 4 år tidigare som 4-åring och utbildat den själv. Bara som ett exempel…

      Jag kanske inbillar mig men nog tycker jag att det är långt vanligare att ponnys saluförs som ”startat SM/kval” än att stora hästar har lyckats med denna bedrift liksom att ponny-ryttare har startat på denna nivå medan jag knappt känner någon hobby-ryttare som gjort det på stor häst.

      Svara
      • Sandra AW

        Du har rätt i sen frågan om ponnys men hemma får vi allt rida själva. Mina föräldrar betalar många träningar men ingen ridhjälp.
        Jag vill utbilda/träna själv där ligger hela poängen tycker jag!

        Svara
  2. Nina

    Jag tycker egentlig inte att något msv-program är speciellt avancerat. Msv har lite tappat sin betydelse.

    Svara
    • Birgitta

      Varför tycker du det?

      Just MSV B-programmen har väl sett ganska likartade ut under många år och det är ändå trots allt inte sååå många hobbyryttare som tävlar framgångsrikt på denna nivå, eller?

      Svara
      • Nina

        Jag tycker att det är lite för enkla moment i programmen. Msv C red jag på ponny fast då hette det typ lätt A2 eller något. Red msv B på häst innan de förenklade programmen. Jag vill hellre ha svårare program för sen blir hoppet större när man ska upp i PsG eller intermediere.

        Jag tycker det är hyfsat många sk hobbyryttare som klarar sig bra på den nivån.

        Svara
  3. LenaB

    Eftersom det nu heter Msv C så är det numera för mig en medelsvår klass. Jag ligger själv på den nivån med min häst och frågar ngn så säger jag det och inte att det är fd lätt A5/6, fast jag vet att det hette så förr (jag var också med på den tiden;-)
    Men jag sticker absolut inte under stol med att det är C och inte B jag rider, ifall frågeställaren tycker att det är viktigt.
    På tävling bör man ju dessutom hålla sig en klass under vad man tränar hemma, så Msv B lär ju inte vare helt oöverkomligt för ngn som tävlar Msv C.
    För mig är Msv just precis vad det heter; medelsvår, alltså ngt som ska kunna genomföras.

    Förr brukade det faktiskt heta att alla hästar bör kunna gå msv dressyr OCH hoppning. Alltså inget som var orealistiskt att genomföra på en helt medelmåttig häst.

    Hur det är med ponnys och SMnivå har jag ingen som helst aning om.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>