Fråga från en läsare om att hänga upp träns och kandar

En fundering jag har är hur folk spänner ihop sina träns när de är putsade och upphängda -D. Vissa snurrar käkremmen runt huvudlaget  …. vissa spänner nosgrimman runt huvudlaget … vissa gör en habrovink med tyglarna och vissa gör en habrovink med snokremmen :-D. Det är alltid kul när man kommer in i ett proffsstall och ser hur de snurrar ihop tränsen tycker jag 😀

Ja, vad säger ni läsare; spänner ni ihop era huvudlag innan ni hänger upp dom och hur gör ni?

Jag gör det INTE och skratta inte nu: jag vet inte hur man gör :)!

Kan ju bero på att jag inte sett någon anledning att lära mig då jag inte tycker att det är snyggt. Jag tycker alltså att det är snyggare att bara hänga upp huvudlaget ”rakt upp och ner”.

15 kommentarer Skriv kommentar

 1. Minstral

  Först måste jag träda in som språkpolis och rätta, antingen säger man habrovinkel eller abrovink, inte habrovink;)

  Ibland när jag har smort så spänner jag nosgrimman runt tränset för att jag tycker det ser prydligt och snyggt ut, men det händer typ två gånger per år:/ För det mesta har jag inte tid att smörja ens och tränset hängs upp som det är:)

  Svara
 2. Bodil

  Gjorde det alltid när jag jobbade i professionella stall! Det ser så mkt prydligare ut i sadelkammaren när alla träns hänger på samma sätt och då putsade vi alla träns varje dag. Drog igenom tyglarna i käkremmen och knäppte den och knäppte sedan nosgrimman ”framåt”.

  Svara
 3. Lena

  Är jag riktigt noga så snurrar jag nosgrimman runt tränset, snokremmen i cirkel för sig själv. Käkremmen runt tränset så den bildar ett ”kors”.
  Dels ser det prydligt ut och dels tycker jag att eftersom lädret ska runt hästens huvud så gör detta att tränset ”söker sig runt”.
  Det här lät flummigt…. 🙂

  Svara
 4. Anna-Kajsa

  Som liten lärde jag mig att trä tygeländen genom bettringarna och sen knyta ihop tyglarna mitt på. Som enkel variant har jag under perioder bara trätt tyglarna genom bettringarna och låtit dem hänga tredubbla. Jag tycker att det kan vara rätt snyggt att ha höga tränshängare och låta tyglarna hänga rakt ner också. Problemet är att jag har svårt att räcka upp om de hänger för högt. Vi håller ju på och designar tränshängare till vårt nya stall. De blir lite bredare än vanliga stubbs-hängare, och då tycker jag det är synd att snöra ihop tränset, det blir inte snyggt. Vi kommer troligen även ha dubbla rader tränshängare, så troligen kommer de bara hänga rakt upp och ner. Bara det att man håller sig till att ha ett träns per hängare gör ju att det ser bra ut – det fulaste är när man måste hänga fler ovanpå varandra.

  Svara
 5. Birgitta

  En annan sak som slog mig när jag läste kommentaren om proffs-stall är att jag ofta tycker att huvudlagen där är på tok för ”fettiga”- gissningsvis just pga det dagliga smörjandet.

  Jag tycker inte alls om varken den lukt som dessa huvudlag avger eller känslan när man tar på dom- de känns liksom nästan halvfuktiga.

  Jag är noga med att hålla mitt träns RENT men vill att det ska kännas torrt och inte lukta något.

  Och med torrt menar jag så klart inte ”torrt så att det känns som att det ska spricka” utan kanske som läderridstövlar- dom vill man ju inte ha helt infettade.

  Skillnaden är väl att jag inte använder FETT på tränset mer än ytterst sällan utan bara läder-rengöring.

  Svara
 6. My

  Jag gör i princip aldrig någon hopsnörning till vardags, men när jag har smort brukar jag knäppa nosgrimman om tränset (så att spännet hamnar framför), i övrigt drar jag i käkremmen i hållarna utan att knäppa den och tyglarna hänger jag med spännet över nackstycket. Om jag har något träns som är nytt och bråkigt brukar jag se till att det snurras/fästs på ett sätt så att det hänger i den form som jag vill ha när det ska sitta på hästen.

  Nu behöver jag ha mer än ett träns per hängare och då blir det absolut ingen hopsnörning av den orsaken.

  Tycker inte det är snyggt med hopsnörda träns, men som sagt, gör det ändå när jag putsat upp dem ordentligt. För mig är tiden också viktig, jag prioriterar inte att stå och snurra med remmar, livet är alldeles för kort för det. Den dagen jag ligger på min dödsbädd kommer jag inte lägga tid på att minnas hur mina träns hängde på sina hängare… Så varför skulle det då spela roll nu?

  En sak som man också kan ta upp är hur man gör med stigbyglarna – på min vanliga sadel brukar jag dra upp stigbygeln, dra igenom stiglädret neråt, sen drar jag det framåt bakom stigbygeln och ut framför den, och sedan drar jag igenom det igen genom stigbygeln fast bakåtriktat. Usch vad svårt att förklara DET 🙂

  Svara
  • Anna-Kajsa

   Jag förstod precis! Jag drar för det mesta bara upp och trär ner stiglädren rakt ner. Lärde mig från början att snurra dem ett varv runt fotplattan på stigbygeln.

   Svara
 7. Prick

  Har aldrig virade träns hemma men kan vara praktiskt på tävling. Tar mindre plats och lätt att ta fram.

  Svara
  • Birgitta

   Ja, på tävling (meeting) kan jag absolut se ett syfte. Annars har jag sadelkammare i släpet och då hänger tränset så bra där.

   Svara
 8. M

  Jag snurrar inte ihop ofta alls, men jag använder ingen nosgrimma heller. Trots detta har jag säkert fem-sex träns, mest för att kunna variera bett lätt. Ibland skulle jag kunna snöra käkremmen som ett kors runt tränset om jag smörjt, men det är sällan.
  däremot är jag petig med tyglarna, de får inte hänga som som hänger över hästens hals på krokarna, för då är det tyglar överallt! Jag viker med över nackstycket. Mycket viktigt hahaha. Tvångstanke…

  Svara
 9. Titti

  Smörjer med stübenglycerintvål och lägger tyglarna dubbelt över nackremmen och snurrar käkremmen löst omkring och sedan nosgrimman. Tar mindre plats i sadelkammaren och ser prydligt ut! Gör detta så gott som varje dag och mår dåligt i själen om jag inte gör det;), litet tvång!

  Svara
 10. CeciliaL

  Jag tycker alltid det ser sa flott ut med nosgrimman runt transen, meeeen.. orka… Na, jag hanger tyglarna och brostan (heter det sa? breastplate) pa kakremmen och OM jag rakar ha tid (och vill kanna mig litet flott, haha) sa kanske jag satter nosgrimman runt om alltihop och trar remmen pa den genom hallorna (spanner ej spannet). Men det dar med att snurra saker i 8or runt framsidan och sno ihop det pa allehanda satt har jag inte tid med, aven om jag nog tycker det ar sa det ’ska’ vara. Forr nar jag hade vanliga stiglader sa drog jag igenom dem bakat over fotplattan och sen under sidoskankeln pa bygeln och tradde i remmen som blev over genom oglan som bildades… eeeh… var det nan som fattade DET?! Men nu har jag (enkla) dressyrstiglader med spannet nedtill och da sitter det uppe av sig sjalvt nar man hakar i spannet under stigbygeln sa det har jag slutat med.

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>