Dagens (hjälpsamhets)fråga

Fråga till er som står inackorderade:

Jag antar att det på er anläggning finns sådant som ni betalar för att få utfört och sådant som ni FÖRUTSÄTTS sköta själva- och det kan ju så klart variera vad detta kan handla om.

Min fråga är om ni utöver det ni förutsätts sköta själva ibland/ofta/alltid hjälper till med något och vad detta i så fall är och VARFÖR ni hjälper till?

Är det för att avlasta stallägarna, för att ni tycker att det är roligt, för att det blir bättre om ni gör det själv, för att ni inte ”står ut” eller vad är skälen?

I mitt stall är det inte mycket som vi MÅSTE göra- det handlar främst om mockning och att göra i ordning höpåsar och foderspannar åt våra hästar förutom att vi har jour på söndagarna.

Kanske just för att vi har så få krav på oss och kanske också för att i alla fall jag får en annan känsla för ett så litet stall som vårt (7 boxar) än när jag tex stod på ridskolan som inrymde 70-talet hästar så hjälper jag gärna till med allt möjligt i mån av tid och kunskap.

Jag ger mig således inte på några avancerade haglagningar tex, det duger jag inte till utan instruktioner och rätt redskap men jag kan mycket väl hjälpa till att fodra tex eller släppa ut eller ta in hästar från hagen, tömma papperskorgen eller annat som inte kräver några större insatser.

Där är man ju väldigt olika har jag märkt genom åren och för att ta ”tömma papperskorgen” som exempel så skulle den kunna svämma över i dagar utan att någon annan än jag störs och då går jag också och tömmer den.

Vid ett tillfälle svarade en hästägare att personen inte visste VAR papperskorgen skulle tömmas men i min värld FRÅGAR man väl i så fall?

Som sagt- man är olika, stör sig på olika saker och har, gissar jag framför allt olika mycket TID att lägga på ”frivilligarbete” :).

Men hur gör ni och varför? Eller hjälper ni aldrig till och varför i så fall?

5 kommentarer Skriv kommentar

  1. Mia

    Jag brukar hjälpa till att fodra, ju snabbare det går ju lugnare blir det i stallet. Har jag tid så tar jag några hästar vid insläppet, speciellt om det är oväder, det är ganska jobbigt att leda vilda hästar så av samma anledning där, för personalen och hästarnas skull 🙂

    Svara
    • Birgitta

      Jag brukar tänka att ”what goes around comes around” och det stämmer oftast väl.
      Hjälper man andra får man ofta hjälp tillbaka och vice versa.
      Och ibland får man som du nämner kanske också tänka på säkerhets-aspekten.
      Om det tex råder full storm ute är det viktigt att få in alla hästarna så fort som möjligt och står man där ensam med säg 20 hästar är det risk för att de hinner bli helt galna innan sista hästen är i stallet.
      Jag skulle bli väldigt arg om jag inte fick hjälp av andra i stallet i sen sådan situation oavsett vem som hade jouren eller egentligen skulle ta in hästarna- i dom lägena MÅSTE man hjälpas åt.

      Svara
  2. Eva i Lux

    Jag hjälper gärna till i mån av tid, för att jag faktiskt är en rätt hjälpsam människa helt enkelt. Ut- och insläpp, borstar ibland stallgångarna och dyl. Därtill (vilket jag tycker är riktigt ROLIGT) blir jag regelbundet tillfrågad om att hjälpa till med flyttning av alla hästarna i de olika lösdrifterna.

    Sen är jag en hejare på att göra upp eld i vår braskamin, inkl. själva vedhuggningen. Det gör jag nästan dagligen under den kalla tiden.

    Vad jag INTE gillar att göra (men ibland gör ändå just för att jag inte ”står ut”) är att diska upp folks kaffekoppar etc. i baren, samt städa där. Vid de tillfällena sker det under ljudliga protester från mig, då jag inte är nån stall-mamma som ska städa upp efter andra (=yngre). Det brukar hålla i 10 dar ungefär….

    Svara
  3. Anna-Kajsa

    Jag hjälper i princip dagligen till med in- och utsläppen där vi står nu tillfälligt. Om jag är i stallet vid fodringstid händer det att jag skickar ett sms och säger till personen som brukar göra det att jag kan ta det istället. Det är 10 hästar i stallet. Jag förbereder och förenklar dessutom skötseln av våra hästar så mycket det går. Fyller jag vatten till våra hästar kollar jag hagarna intill med – har jag ändå dragit fram slangen kan jag lika gärna fylla fler tunnor.

    Svara
  4. G

    Nu står jag inte i ett sånt stall utan i ett litet där vi hjälps åt men OM jag skulle stå ett stort så skulle hjälpa till. Förmodligen alldeles för mycket också eftersom jag inte kan låta bli, sen skulle jag krascha lite, lugna ner mig och sen börja om från början och hjälpa till igen :D.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>