Dagens (böjprovs)fråga

Scenario:

En 12-årig häst ska säljas och för att kolla så att allt är ok inför detta tar ägaren hästen till klinik för bla böjprov. Hästen bedöms som ohalt.

Hästen fortsätter att ridas normalt i 3 veckor, dressyrtränas och tävlar.

Vid ny besiktning (då köpare väljer annan klinik) böjs hästen enligt ägaren ”mycket hårt” och visar nu böjprovsreaktion på 3 ben (diagnos kotledsinflammation).

Min kanske dumma fråga:

Kan man liksom böja fram en hälta på en frisk häst om man böjer tillräckligt hårt/ länge?

För det låter väldigt konstigt att en häst plötsligt blir halt på 3 ben eller var det den första veterinären som inte böjde ”tillräckligt”?

Tilläggas ska att den veterinär som fick fram hältan är mycket erfaren.

14 kommentarer Skriv kommentar

  1. Prick

    Är det taget ur verkligheten? Brukar vara vanligt sätt skylla ifrån sig (felaktigt böjd). På tre veckor kan det hända mycket. Kanske fanns orsaken där redan vid första besiktning men ingen symptom förrän vid andra.

    Svara
  2. mandasliv

    En del säger ju att man.inte ska göra böjprov för att man kan böja för hårt. Men om nu hästen blir så halt efter några veckor borde man inte känt nått när man rider? En häst som har ont.presterar väl inget! Jag är varken för eller i mot böjprov. Vanligt att man böjer travhästar efter de startat på ett tag för att checka läget.

    Svara
  3. JohannaB

    Böjprov är en provokation av leder, och jag tror att resultaten måste tolkas beroende på förutsättningarna vid provet?
    Veterinärerna ska ju böja X tid i rät vinkel med X gram tryck och det enda som säger att veterinären gör just detta är ju veterinärens känsla, vi har inget sätt att mäta att provokationen sker på samma sätt vid varje tillfälle.
    Dessutom ska ju reaktionen hos hästen sedan bedömas, är det okej med ett ”igångsättnigssteg” eller ska den vara helt ren från steg ett?
    Hur bedöms hästen som travar rent i sin takt och steglängd men som travar med sämre kvalitet efter böjningen jämfört med innan den provocerats?
    Det är ju tyvärr ingen exakt vetenskap, lättast hade ju varit om vi kunde mäta hälta med böjprov och få fram svaret i grader per ml blod eller något 😉

    Svara
  4. Lena B

    I detta fallet hade det varit väldigt intressant att se om vet.nr 1 även fick fram hälta vid en ny kontroll. Om så var fallet så har det antagligen hänt hästen något sedan första böjprovet.
    Sedan är väl detta med böjprov ganska omdiskuterat?! Om jag förstått saken rätt så är det bara vi i Sverige som använder det vid hältundersökningar? Rätta mig gärna här om jag har fel, men det är så jag har fått det förklarat för mig av veterinär…
    Enligt vad jag själv upplevt (och veterinär även kommenterat detta) så verkar olika hästar dessutom reagera väldigt olika vid böjprov, vissa hästar har inga som helst problem med att man ”knycklar ihop” benen på dem medan andra finner stort obehag i det, däremot inte säkert att de verkligen har ont.

    Svara
    • Birgitta

      I Sverige sätter vi en enorm tilltro till just böjprovet- rätt eller fel….inte vet jag.

      Jag vet en häst som i många år år tränade och tävlade på mkt hög nivå men som ”alltid” hade en böjprovsreaktion på ett ben. Den blev ”gammal som gatan” (om den fortfarande lever).

      Trots detta skulle det otroligt mycket till för att jag skulle våga köpa en häst med böjprovsreaktion- då skulle väldigt mycket annat tala för köp.

      Veterinär Per Spångfors i Halmstad böjer aldrig hästar (gjorde inte förr i alla fall) utan låter dom springa på ett rullband. Jag undrar hur försäkringsbolaget ställer sig till hans besiktningar inför köp….

      Svara
  5. Cristel

    Ja alltså om nån gjorde ett böjprov på mig hade jag blivit nödslaktad på plats. Och jag haltar inte i vanliga fall 🙂

    Svara
  6. Agata

    Hade en liknande diskussion med min veterinär under senaste böjprovet, och visst kan man det!
    Jag citerar ”Böjer man bara tillräckligt hårt och länge så kan man göra vilken häst som helst halt”

    Svara
  7. Ann

    Med två olika veterinärer känns det svårt att bedöma. Bortsett från den självklara skillnaden i HUR (hårt mm ) de böjer.

    Jag undrar hur ÄGAREN upplevde det. Tyckte hon/han att hästen sprang sämre efter böjprov 2 än böjprov 1? Dvs var det en uppenbar skillnad eller veterinärer som tolkade det de såg olika.

    Annars: ja, jag tror mindre hälta på tre ben kan komma på tre veckor. Och ja, men kan definitivt tävla med lätt hälta på tre ben. Man balanserar ofta hästen att det inte syns. Därtill börjar man ofta en besiktning/ytredning med att se på hästen på volt och kanske visade denna aktuella häst bara denna hälta vid böjprov, inte vid »vanligt oprovocerat spring«.

    Svara
  8. Jenny

    Jag är rätt skeptisk till att lägga något större förtroende på böjprov. Finns halta hästar som inte ger böjprovsreaktioner och icke halta hästar man kan böja fram böjprovsreaktion hos, jag har nu haft både och iallafall.

    Jag har själv ledproblem i benen (fot, knä lite höft) och skulle aldrig klara ett böjprov även om jag knappast haltar normalt set. Att klämma ihop kall led i stressläge en längre stund skulle dock göra att mina lite mindre än perfekta leder reagerade och jag skulle halta. Vid träning mår mina leder BÄTTRE eftersom de värmer upp och jag sedan med korrekt träning jobbar på att musklerna ska ta så mycket stryk som möjligt och inte lederna, precis som i korrekt dressyrridning.

    Rätt läskigt att något alltså skulle ha hänt i TRE ben på denna tid. Är en sak om något skulle hänt i ett eller två (jag tänker lättare vrikning eller så), men tre!? Då börjar jag nog ifrågasätta veterinärens handlag med böjprovet om jag inte själv upplever hästen som halt.

    Enligt de forskning/studie rapporter jag sett så är det VÄLDIGT liten skillnad i ett korrekt böjprov av led och en där man böjt fram något som inte anses finnas (dvs att hästen reagerar på överböjningen).

    Svara
  9. Dagge

    Jag köpte min fd hopphäst som sjuåring med böjprovsreaktioner på båda framknäna (ca halv till en grad). Iom att det var en stor häst, det var likadant på båda knäna och att han inte haft problem tidigare gjorde vet. tummen upp för köp. Veterinären är känd för att böja ganska rejält men han har en sund syn på hur man skall bedöma reaktionen – tar alltid in hela bilden med alla aspekter. Den här hästen hade jag i drygt fyra år, den gick svår hoppning och var aldrig halt! Skulle inte tveka att köpa en häst med små reaktioner om denna vet. gav klartecken för köp. Skulle inte köpa om det var en vet . jag inte kände.

    Svara
  10. Jenny

    Jag fick en rolig kommentar från en veterinär om det här med böjprov.
    Jag har en häst som förstå gången jag var inne med honom på hälsokoll var jättefin på rakt spår, volt etc, vet sa tom ”ja vi ska bara böja också men jag tycker det ser bra ut”. När vi började böja skakade hästen av smärta(?) och blev super super halt på båda frambenen med 5 månaders konvalescens och 4 kotledsbehandlingar som lösning….
    Det var 2 år sedan, nu är hästen kass igen och jag frågade då en annan veterinär om det här med hälta och böjprov. Då säger denna vet ”men om hästen blir halt av böjprov, böj den inte då!”
    Jag håller med till den grad att jag nog inte kommer böja just denna hästen mer såvida jag tycker han känns bra, men denna gången kände jag att något var fel och han markerade även innan böjprovet och JAG vill i alla fall inte ha på mitt samvete att arbeta och kräva något av en häst som har ont.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>