Fråga från en läsare om halmpellets

En fråga till dig och dina läsare.
Vad har ni för erfarenhet om spånpellets.
Säljarna påstår att det ska räcka med en pall per år till en box som är3x3 meter. Pallen kostar ca 2500:-
Jag vill gärna ha min häst på en tjock bädd som är 3 dm hög.
Vi har idag vanligt kutterspån som har blivit ockerdyrt.
Och vi har dessutom gödseln i container som kostar mycket.
Blir det mindre gödselmängd med pelletsen?

Själv har jag ingen erfarenhet av just halmpellets men har däremot haft en häst (Décima) på spån för många år sedan och förstår att du tycker det är dyrt. För mig gick det måååånga balar varje månad (minst 10).

Min åsikt är att det är väldigt vanligt att folk snålar med spånet just pga priset och låter hästarna stå ”på golvet” eller i för smutsigt spån som JAG hade mockat ut.

Att ha spån som med nöd täcker golvytan är inte ok för mig.

mock

Exempel på, enligt mig, på tok för lite strö i en box.

Minns att jag tog detta kort på en tävlingsplats (fast detta var boxar som anläggningens hästar stod i permanent) för några år sedan just för att illustrera hur JAG tycker att folk snålar;så här såg det ut i alla boxar på anläggningen.

Och betänk hur denna box på bilden kommer att se ut när den hög av spån man liksom har föst ihop dras runt av hästen- spånet kommer med nöd att ens täcka hela golvet.

20 kommentarer Skriv kommentar

 1. Corre

  Vi har spånpellets på jobb. Kommer ihåg att jag fick använda dubbelt så mycket som säljaren rekommendera när jag skulle strö upp boxen. Men det är lätt att mocka i och det går inte så mycket spill då spångrepen silar bort allt utom bajset. Dock föredrar jag halm till mina hästar. 🙂

  Svara
 2. Sandra

  Halmpellets tycker jag funkar lika dåligt som halm i uppsugningsförmåga samt att det blir väldigt liten volym av det.
  Spånpellets mycket bättre, det går faktiskt att se hur pelletsen sväller och det blir större volym. Väldigt mycket bättre uppsugningsförmåga har det också.

  Svara
 3. Nathalie

  Har blivit väldigt bortskämd nu när jag tar hand om en häst som står på spånpellets.
  Har dock inte så mycket erfarenhet om själva ”uppstarten”, men vet att det är dyrt just i början innan man fått till en bra grundbädd.

  Jättelätt att mocka i. Så när jag kommer till ridskolan där det är torv och mockar, så känns det väldigt tungmockat i jämförelse.

  Vi brukar blöta upp pelletsen i en kärra och låta det stå ett tag innan vi lägger in det i boxen. Då hinner det ’svälla’ och bli mjukt innan det hamnar hos hästen, på så sätt löser den snabbt upp sig till ”smulor”.

  Väldigt bra uppsugningsförmåga. Bildar kockor som blir väldigt mörka, vilket gör att man lätt ser skillnad på kiss och bara ”packat underlag”.
  🙂

  Svara
 4. Trasselkvast

  T har ju nu provat alla underlag, halm, spån, torv, spånpellets och halmpellets. Själv föredrar jag spån i alla lägen, inte kutterspån som är svårmockat utan spillspån helst. T har ingen åsikt mer än att hon inte kan stå på halm då hon drar runt det för mycket när hon pillar med det (oavsett vilka mängder jag än lägger in). Plus, min egen varning då: hon, och fler hästar med henne i vårt stall, har fått allergiska reaktioner av just spånpellets. Halmpellets går bra. Så om vi fick en dålig pall (hur nu spånpellets kan bli dåligt?) eller om vi har extremt känsliga hästar vet jag inte, men det underlaget kommer hon aldrig mer få stå på iaf.

  Svara
 5. G

  Har spånpellets och är väldigt nöjda, blir väldigt lite spill och vi mockar ur noga. Med bädd (har inte vi) så är det väldigt lite spill. Har inte koll på årsförbrukningen än då vi bara haft det i några månader.

  Svara
 6. Lena

  Våra hästar står på en bädd av spånpellets, ca. 15 säckar går åt när man ”bygger upp” den, till en storhästbox. Vattna, vänta ett dygn (görs med förmån under betessäsong) och pelletsen har svällt. Sedan strör jag en bal kutterspån över detta för att få det fluffiga underlaget min häst gillar att ligga i. Detta ger en fast bädd, väldigt svårt för en häst att komma igenom. Pelletsen packas samman och blir i stort sett ogenomtränglig. Jag tar bort det översta lagret med urin varje dag samt skiten. Fyller på med en påse spånpellets varannan vecka och en spånbal även det varannan vecka. 🙂

  Svara
 7. Linda

  Men hjälp så lite spån!
  Hästar ska ha mjukt varmt underlag att ligga på.
  Dessutom är dom stora och tunga, hur lyckas man att inte få liggsår om man har så där lite spån?
  Fy!

  Svara
  • Birgitta

   Tja, min erfarenhet är att det ska väldigt mycket till för att hästar ska få liggsår- har sett folk som strött enligt mig otroligt lite hur länge som helst utan att just liggsår uppstått men givetvis kan man ju ifrågasätta hur bra det är för hästen ändå.

   Forskning har ju tex visat att hästar ligger ner mer om de har halm än spån i boxen och i alla fall jag vill ju att min häst ska ha det så bra i sin box som jag kan erbjuda den.

   Svara
   • Linda

    Det kanske är det som är grejen, att dom inte ligger nästan nå pga för lite spån.
    Jag har haft två hästar som varit känsliga för liggsår trots mycket spån. Så jag har allt ett jättetjockt lager.

    Svara
 8. Anonym

  Om jag hade haft möjlighet att välja halm hade jag abdolut valt det.
  Men när vårt stall byggdes så var det ingen som tänkte att halm och hö skulle förvaras inomhus så det valet galler bort.
  Men det verkar nog ganska bra med spånpellets, men jag väntar nog till sommaren innan jag byter.
  Får rysningar bara över tanken att byta ut min tjocka bädd mitt i vintern.
  Bättre att göra det till sommaren när boxen ändå ska tvättas.
  Men tack för alla synpunkter.

  Svara
 9. CeciliaL

  Är det där direkt på betonggolv?! Jösses. På gummimattor vore det väl ok, för de är ju mjuka. Min Archie får liggsår (nåja, skav, har aldrig låtit det går längre!) om hasorna är i direkt kontakt med betong, så det krävs inte så mycket i hans fall iaf.

  Svara
  • Birgitta

   Ja, det är direkt på betong och det har jag sett väldigt ofta så det är inget unikt för just den anläggningen.

   Svara
 10. Anna-Kajsa

  Amelia lyckades få trycksår på hasen nu när hon står på halm tillfälligt…Annars använder vi torv i botten och toppar med spånpellets. Vi lägger fyra till sex torvbalar i botten beroende på boxens storlek. Det funkar jättebra på alla tre hästarna, som alla har rätt olika boxbeteende. Hugo kissar på exakt samma fläck varje gång, så hos honom tar vi bort kisset. De andra har bädd. Jag har även tidigare haft grovspån, ej kutter, och tycker att det är bra för det ligger still och är lättmockat. Halmpellets har jag aldrig provat.

  Svara
 11. Hille

  Jag vet flera som har så lite strö till sina hästar. I ett stall vet jag en häst som fick trycksår/liggsår på haserna. Då köpte ägarna hasskydd och hade på på natten…

  Svara
  • Birgitta

   Suck….snacka om att man fokuserar på fel sak- man kanske skulle titta mer på ORSAKEN än att åtgärda RESULTATET så att säga…

   Svara
 12. Camilla

  Jag har testat spånpellets för första gången nu i höst och jag måste säga att jag gillar det väldigt mycket 🙂 Det är väldigt lättmockat med betoning på väldigt lätt! Det räcker med en liten skakning, ungefär som när du ryser till och så är allt spån borta och det enda som är kvar är tollarna – perfekt! 😉 Har innan haft torv i botten och sedan vanligt kutterspån, något jag gillat men måste säga att detta är mycket lättare. Det som jag tycker är bra med spånpelletsen är att det blir som att gå på en gummimatta, den sviktar och är kompakt på samma gång 🙂 Vanlig spån är så ”luftig” att där kommer du ner till golvet bara du drar foten fram och tillbaka, det gör du inte på spånpelletsen.

  Min box är ca 4 x 3,någonting m och jag lade in 15 säckar när jag strödde upp, ville ha ett lite tjockare lager i och med att jag inte hade någon erfarenhet alls av det. Tror att jag strödde upp i slutet på augusti när de gick ute men han stod ju inne emellanåt när man skulle rida och annat så han hann ju pinka x-antal gånger innan de åkte in i mitten på oktober. Nu har han stått inne i ca 1.5 månad och jag har lagt in 6 säckar. Hans bädd är ca 10-15 cm tjock skulle jag tro. Vi använder vanlig Derome värmepellets och inte stallpellets som är mycket dyrare, funkar utmärkt 🙂

  Förstår inte hur man kan låta sin häst stå på så lite spån… Då är det ju bättre att stå på bädd, då går det ju åt mycket mindre än när de inte står på något alls. Allt måste ju bli genomblött första natten med så lite i boxen… Har för mig att jag strödde upp med 3 torv och 3 spån innan (minst 😛 ). Första månaden behövdes inget sedan lade jag in en spån i veckan/var 10 dag ungefär och de sista månaderna innan betessläpp gick det åt 2-3 i månaden, billigt och bra! 🙂 Jag mockar väldigt noga och han skall stå på torr och ren spån så det var inte blött och skitigt heller! 😛

  Svara
 13. silverbjälke

  har genom åren provat allt, kutterspån går bort pga ekonomin, lagringen, merjobbet.
  halmpellets går bort pga att det ta mig tusan möglar både i box och i förvaring vid minsta fukt.
  halm går bort (efter att ha varit favorit i många år) pga den enorma dynghögen och det eviga kärrandet vid varje box och förvaringsfrågan av alla rundbal.
  torv eller torvmix är inte att tänka på – brunt damm och urinlukt överallt. man förbereder med dusch av häst kvällen innan tidig avfärd till tävling och på morgonen är den matt pulvrig och brundammig 🙁 dyrt som fan blir det me. rinktigt uselt som strö enl mig.

  vi har sedan en tid spånpellets, att fukta en 15likos säck i en tom fodertunna och sen bara tippa i är super fattar inte dem som fuktar det inne i boxen??? då blir ju allt annat blött och äckligt.

  lämnar miniatyrdynghög, lätt att hålla rena boxar och enkelt att fylla på. väl fylld box med fungerande tunn bädd ca 5-9cm som byts var 14e dag och löst rent över det så har man riktigt bra strö, sen är det väldigt kostnadseffektivt.

  folk säger halm – skitbilligt. visst är det så, ca 200 kr för en stor rundbal men det kostar ju 13-18 000 att bli av med dynghögen på våren. = 1500 i månaden ungefär + de 4-5 balarna för 1000 🙁

  Svara
  • Birgitta

   Jag är väldigt glad över att ha sluppit experimentera med för många olika strömedel.

   Hade ett tag spån till en av mina hästar (rekommenderades detta för att prova om hennes återkommande koliker kunde försvinna genom att ta bort halmen- det gjorde dom inte) men med den mängd jag vill strö hade det kostat multum om jag hade fått betala för spånet ur egen ficka (då ingick det x antal balar i stallhyran).

   På nuvarande anläggning har vi halm- stallägaren är bonde så halmen är från hans egna åkrar och det är också där gödselstacken hamnar i sinom tid.

   Eftersom våra hästar bara är ute 6-7 timmar om dagen är jag mycket glad att de har halmen att ”pilla” med i alla fall.

   Torv tycker jag ser otroligt ofräscht ut och jag hade nog haft svårt att mocka kostnadseffektivt. Dessutom fryser den väl vid minusgrader?

   Svara
   • Anna-Kajsa

    Nu måste jag hoppa in och försvara torven! Jag tycker att den neutraliserar ammoniaken jättebra, däremot kan det lukta lite torv, särskilt i början när man lagt in en bädd. Det kan också damma om man använder det fel och det går inte att förvara fuktiga torvbalar i minusgrader. Däremot fryser det ju inte i boxen. Vi använder torv i botten på permanentbäddarna. Första 2-4 veckorna står hästarna på en ren torvbädd. När den satt sig toppar vi med spånpellets (som vi använder på samma sätt som silverbjelke, fuktar i tunna eller skottkärran innan det läggs in, med hett vatten så behövs det inte så mycket). Det ger oss fördelarna från torven, som suger urinet bäst och absorberar ammoniaklukten. Spånlagret överst håller torven på plats, tar bort jordlukten från torven, gör boxen ljus och extremt lättmockad. När bädden sitter gör vi av med ca 7-8 pelletssäckar i månaden på tre hästar. Som extra plus får vi en gödselstack där det nästan inte är något strömedel alls, och när vi mockar ur är det ju torv – dvs lätt att bli av med.

    Svara
    • silverbjälke

     Jag var nyligen i Stockholmstrakten på lite hästnäringsäventyr och fick faktiskt bevis för en gammal teori jag har, Torven gynnar uppkomsten av svartmögel!!! det visade sig att tex på Järna ridklubb hade de länge haft problem med ytlig ny ständigt återkommande svartmögel under innertak, i hörn etc trots relativt nymålat och fixat. Det var efter idel mätningar och tester torvmixen som spred den??!! läste miljökontorets testrapport men kan inte återge den eftersom kemi är rena grekiskan för mig.

     men torv är helt ok som bädd tycker jag, det är som strö och som material jag personligen inte gillar det bara. Jag föredrar spånpelletsen trots att man får byta ”bädden” ganska ofta, Hade den vart mörk i färgen hade man säkert kunna ha den precis som torvbädden men rent psykologiskt så funkar man ju inte så, man ser den är mörk och tycker att fan – ut.

     Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>