Lördag- precisionsklippning och superlongering

bild(7)
Att tömköra med ryggvärmaren var ingen dum idé- då behöver man inte tänka på att det är kallt ute och joxa med ländtäcke eller skynda sig in så att hästen inte hinner bli kall.

Eftersom jag hade gott om tid på mig idag beslutade jag mig för att ägna mig åt ett tråkigt med nödvändigt projekt- klippning av ett björnhuvud!

De två gångerna jag klippt Vicke i år har jag använt mig av min stora skördetröska och även om han är snäll så har det varken blivit speciellt bra eller har han tyckt om när jag har försökt att klippa hans huvud med denna.

Jag har klippt halva huvudet (fram till sidostyckena) men hästen svettas kopiöst i pannan och runt öronen- han är precis så lurvig som hans fd ägare varnade mig för att han blir på vintern och det ser inte så trevligt ut när detta sjok av päls torkar.

Idag tog jag fram min lilla Moser A5 som jag tog av skären på igår och fixade i ordning- den har inte velat klippa de andra gångerna jag klippt Vicke och jag insåg efter noggrann inspektion att det berodde på att de små skären var helt igensatta av stöv.

Men efter rengöring gick det hur bra som helst att klippa och idag tog jag mig som sagt också TID att verkligen göra det noga.

För det är så det brukar vara när jag klipper- först är jag jättepeppad och full av ”nu kör vi”-energi men eftersom jag är ganska petig hinner jag tröttna efter ett tag och när det är dags för huvudet så orkar jag inte pilla hur länge som helst med jättesaxen- särskilt när Vicke, fullt förståeligt, inte gillar det.

Dagens klippning var nog det bästa precisionsarbetet på denna kroppsdel jag någonsin gjort och Vicke skötte sig helt naturligt mycket bättre med den mindre och tystare saxen mot sina ögonlock, panna, öron och allt annat som jag rakade bort en massa lurv ifrån.

När jag ändå höll på och eftersom det blev så bra passade jag faktiskt också på att klippa halsen (med den stora saxen dock), resten av kroppen behöver inte klippas och så som jag gjorde idag (drog en rak linje ner från manken och till frambenen) ser det inte konstigt ut med bara klippt hals- dessutom är ju resten av kroppen klippt 2 gånger redan och fortfarande korthårig.

Eftersom jag inte får ha sadel på Vicke under helgen (fysioterapeutens instruktioner) så blev det ett longeringspass på utebanan vars underlag just nu är superbra så det gäller att passa på tycker jag.

Jag la även ut 4 bommar som Vicke fick trava över och eftersom han ju faktiskt är en hopphäst från början 🙂 så gick det som en dans att ta sig över dom.

Mitt mål ”lång och låg” uppfylldes också och Vicke såg väldigt fin ut över lag även om både jag och fd ägaren anser att gossen inte visar sig från sin bästa sida utan sadel och ryttare.

Men när stallägarna efter en stund och på håll började fixa med sina unghästars lösdrift så blev Vicke lite upp-eggad av detta och då…ursäkta…djävlar vad han travade!

Jag hade behövt den största tandläkar-sugen för att få bort all saliv som rann utmed hakan av hänfört drägglande :), fy fan rent ut sagt vad Vicke travade!

Nu VET jag så klart att detta är en form av ”falsk schwung”, jag tömkörde för många år sedan en häst som vanligtvis travade som en åsna men som blev så uppjagade av ett ljud utanför ridhuset att den travade för en miljon, men det är ÄNDÅ roligt att se :).

Och kanske, kanske kan jag någon gång i framtiden få Vicke att trava så med mig i sadeln och då….

När jag var nöjd med longeringen som jag i ärlighetens namn hade kunnat stå och titta på hur länge som helst, så bra gick det, tog vi en liten promenad runt omgivningarna och sedan fick det vara bra för idag.

Jag tänkte förresten skriva ett separat inlägg om hur jag longerar just Vicke- jag vet av erfarenhet att sådana inlägg ibland läses och kommenteras flera år senare när någon har googlat på tex ”hur man longerar” och jag vill gärna dela med mig av MINA erfarenheter i frågan.

5 kommentarer Skriv kommentar

 1. Hedwiginnan

  Usch..jag har skjutit upp klippningen..borde ha gjort det idag men hade iiiingen lust! Hon är så belåten med att slippa täcke och fluffa runt i sin russhårrem.. :-))

  Svara
  • Birgitta

   Jag har ju mani på att klippa- klarar inte av när hästarna blir så där otäckt svettiga och inte torkar på en evighet och har inte heller lust att åka tillbaka och byta täcke osv.

   Men det ÄR urtråkigt att klippa- numera ids jag inte klippa annat än min egen medan jag förr hade det som ett extraknäck och åkte runt och klippte alla möjliga knäppgökar :)!

   Svara
 2. Hedwiginnan

  Nej jag gillar inte heller när de blir jättesvettiga men än så länge så rider jag henne inte så hårt att hon blir svettig. Tänkte faktiskt också att om jag skjuter upp klippningen nån vecka så frestas jag inte att forcera igångsättningen. Enligt veterinären så kan jag rida som vanligt from nästa vecka men jag tänkte ändå ta det lite mer successivt. Hon är så superfin och fräsch nu så man är ju frestad att trimma seriebyten o piruettgalopp men den där luddlooken får lov att avskräcka mig en stund till. 🙂

  Svara
 3. CeciliaL

  Pushkin ska klippas imorgon em, om han uppför sig… Får se hur det går. Utled på svettandet och krånglet det medför!

  Svara
  • Birgitta

   Och skulle det verka besvärligt är mitt tips att avbryta och ordna vad ni nu har för lugnande medel i UK, här i Sverige skulle jag rekommendera Domosedan även om det krävs att veterinär sprutar hästen.

   Det är så mycket värt att hästen får en första positiv upplevelse av klippningen (så gjorde vi med Kreon första gången och sedan var det inga problem därefter).

   Och en klippt häst är underbart att ha; snyggt och lättskött- jag ser INGA nackdelar jämfört med en björn :)!

   Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>