Dagens (ridklädes)fråga

kläder

Vet att vi diskuterade detta för flera år sedan men varför inte en repris så:

Brukar ni gå i era ridkläder när ni ska gå och handla eller göra andra ärenden ”på stan”? Tycker ni att det är skillnad om ni ska handla mat, kläder, gå på IKEA eller prova skor tex?

Tycker ni att det är helt normalt så att säga att gå i ridkläder vid dessa tillfällen eller känner ni er lite/ mycket illa till mods och tycker att alla tittar på er/ sniffar i luften?

Och hur är det hemma?

Har ni ridkläder på inomhus? Överallt? I soffan?

Om ni har en icke-ridande partner: vad tycker denne om era ridkläder:

Inget, att dom stinker, att dom är sexiga 🙂 ?

32 kommentarer Skriv kommentar

  1. Minstral

    Ska jag till affären i byn så har jag ridkläder på mig, men inte om jag åker till stan. Hemma har jag ridkläder överallt förutom i sängen (har skinnsoffa), jag springer ju ut flera gånger om dagen så det hade varit lite meckigt att byta om hela tiden, maken har ju också hästar så han säger inte så mycket;)

    Svara
  2. Cristel

    Förut när jag körde bil till stallet hade jag ridkläder nästan jämnt. Kändes onödigt att åka hemifrån flera gånger. Jag tänkte dock på att ha (hyfsat) rena kläder om jag skulle på apotek eller så.

    Svara
  3. sofia

    Men herregud hästkläder/stallkläder har man väl bara i stallet??!! Eller? Springer verkligen folk omkring på stan i stallkläder?
    Ehhhh då har jag då missat nåt som bor i Norrland. Man är väl inte precis helt ren när man är i stallet med ridkläder/stallkläder.

    Nä, rid/stallkläder har då jag BARA i stallet! Ska jag till stan då är man ju duschad, fräsch och fin juh 🙂

    Så snygga/sexiga är ju inte stallkläderna precis 😉

    Svara
  4. sofia

    PS! JA , jag byter till stallkläder VARJE gång om så jag ska ut till stallet om det så är 3-4 ggr på en dag! 🙂

    Svara
  5. Bea

    Jag handlar mat i ridkläderna eftersom affären ligger på vägen mellan hemmet och stallet. Jag är inte jätteförtjust i det egentligen då jag känner mig ofräsch, men jag vill inte heller åka ett par mil extra bara för att handla. Jag går inte in i andra affärer i ridkläder, det finns inte! Hemma kan jag sitta vid köksbordet i stallkläderna men det är enda stället.

    Svara
  6. Angelica

    Känner mig alltid lite äcklig och hoppas det inte finns allergiker runt mig, försöker skynda mig osv om jag är i en affär med hästkläder. Dock är de enda ställen jag kan tänka mig gå in med hästkläder granngården (det är ju normalt!), små konsum i utkanten av stan och på nån mack. Skulle skämmas ihjäl på större affärer, och affärer i stan eller apotek är för mig helt otänkbart.

    Hemma har jag aldrig stallkläder på, men det är för att jag inte vill få dem fulla med katthår ^^

    Har dock funderar på en sak när jag är iförd stallkläder och nojjar för allergiker. Hur är det med folk som har hund och katt? De är ju också ”farliga”, men man skulle ju aldrig ge dem onda ögat för det, eftersom det inte är så uppenbart. Jag undrar alltid hur de med allergi känner inför dethär med djurfolk i mataffärer…

    Svara
  7. Linda

    Det händer att jag springer in på en affär en eller en mack om jag inte haft möjlighet att byta om men jag skäms alltid lite.

    Hemma har jag aldrig stallkläder på mig men eftersom jag är till hästarna minst två oftast tre gånger på en dag för att fodra osv så brukar jag fara dit i mina hemmakläder men då bara för at fodra eller titta till dom, ska sysslor göras så är det stallkläder på. Det följer ändå med en massa hö och spån in utan att dessutom ha de kläderna på sig i soffa och dylikt.

    Svara
  8. Birgitta

    Jag har faktiskt aldrig haft några problem med att gå i affärer ridklädd vilket jag tror beror på 2 saker:

    1. Jag tycker i alla fall själv att jag är ganska ”fräsch” även ridklädd, dvs mina kläder är hela och rena, stinker inte häst och/ eller är håriga/halmiga.
    2. De mataffärer jag brukat handla i ända sedan jag köpte häst har legat ganska nära mina stall = man är van vid att hästfolk handlar där.

    Vad gäller hästkläder inomhus har jag alltid tagit av dessa så fort jag kommit innanför dörren.

    Även om jag skulle vilja göra annorlunda skulle maken protestera- han tycker absolut inte om hästdoft och det finns inte på kartan att jag hade fått sätta mig i soffan i ridbyxor.

    Jag vill också själv byta om till mjukisbyxor direkt, både av bekvämlighet och för att jag inte vill att möblerna ska dra i sig hästdoft- som jag tycker är god i stallet men kan vara ganska skarp i annan miljö.

    Vi har för övrigt pläd över både soffa och fåtölj pga Soya fast hon knappt fäller och inte luktar det minsta.

    Svara
  9. G

    Bara hästkläder om jag ska in på lokala mataffären, hemma byter jag oftast om direkt eller sitter bara i köket. Min man gillar inte hästlukt och inte jag heller, den är som du säger inte så mysig nån annanstans än i stallet 🙂

    Svara
  10. CeciliaL

    Jag kan åka till stora mataffären borta i slummiga staden iklädd stallkläder (fast inte sunkiga stövlar med lera och spån på, då får det vara några hyfsat rena kängor eller stövlar), och även till byposten eller macken etc. Kan även åka till skolan och lämna/hämta dottern iklädd fräscha ridkläder och rena stövlar, men inte i mockiga stallkläder och leriga överdragsbyxor. Åker absolut INTE till fina mataffären i fina staden (som ligger åt andra hållet, och där alla mina kompisar och bekanta bor, där skolan och vårt kontor ligger etc) i stallkläder, men däremot kan jag gå in där direkt efter min boot camp klass i träningskläder (nej, jag luktar INTE svett då! men är röd som en tomat i ansiktet).

    Nu tycker jag inte att mina rid- eller stallkläder luktar tillnärmelsevis så starkt som jag upplevde att de gjorde när jag bodde i Sverige, eftersom jag har uteboxar, hästar som mestadels är ute, rider enbart ute (finns inga ridhus i närheten) och bara har bädd i en box så står inte och mockar speciellt länge (två av boxarna har gummimattor och så en grusplan utanför, så det är bara att sopa). När jag är hemma på helger eller lov har jag väl rid- eller stallkläder på mig mest hela tiden. Dottern säger ibland att jag luktar häst men då är det mera ”Mamma, du luktar som Archie, det luktar pepparkakor!” medans maken verkar sakna luktsinne?! Skulle inte sätta mig inomhus om kläderna var smutsiga eller hade spån, hö, lera på sig, utan det är bara om de är fräscha. Sätter mig i soffan gör jag inte förrän dagen är slut, och då har jag bytt om till mjukiskläder eller pyjamas. På arbetsdagar stiger jag upp, gör stallsysslor, rider, sen in och byter, sen till jobbet, och i omvänd ordning när jag kommer hem, och så pyjjen på kvällen, så det är inte så att jag sitter inne och luktar som en dyngstack, om det var nån som trodde det!

    Att Soja inte luktar nånting tror jag inte på, snarare att du inte känner det, Birgitta. Jag har kompisar med greyhounds och whippets, dvs nästan-nakna-sämskskinn och nog luktar deras hus hund! Fast du kanske städar mer än vad de gör, inte vet jag. 🙂 Folk med katter säger ju alltid att det inte luktar alls, men det gör ALLTID det, om än bara litet.

    Svara
    • Birgitta

      Jag måste vid tillfälle fråga några opartiska personer om Soyas eventuella lukt för fast jag själv är hundägare tycker även jag att den absoluta majoriteten av hundar luktar mer eller mindre (ofta ganska mycket), dock ej Soya.

      Och ja, det är väldigt lätt att tro att jag inte KÄNNER hennes lukt eftersom jag har vant mig men jag vill påstå att det verkligen ÄR så- ”Soya- den luktfria hunden” 🙂 .

      JAG anser att hundar främst luktar pga 2 saker:

      1. Tandsten och andra beläggningar på tänderna som gör att de stinker ur munnen.
      2. Päls som är smutsig. Jag tycker att man nästan alltid blir som lite ”mjölig” om händerna av att klappa andras hundar.

      Soya har kritvita tänder utan en pricks beläggning på dom och hon är så tunnpälsad som en hund bara kan bli. Har ALDRIG någonsin känt den där ”mjöliga” känslan när jag klappat henne.

      Men som sagt; jag får återkomma när jag låtit några opartiska personer undersöka henne 🙂 !

      PS. Kanske dina vänner har FLERA hundar (MKT vanligt när det gäller whippet/greyhound) och flera hundar medför nästan alltid (mer) lukt.

      Svara
      • Birgitta

        Kan också tillägga att jag är ganska känslig för hundlukt vilket gör att jag mycket sällan klappar andras hundar och helst vill kunna tvätta händerna direkt efteråt.

        Och att ha Soya sovande i sängen om hon hade luktat- brrr….nej tack!

        Svara
      • CeciliaL

        Ja, det kan nog hända att de har flera hundar, de jag tänker på. Men jag tycker jämt att folk kommer dragande med det där gamla ”min hund / katt luktar inte alls” och så kommer man in i deras hus och nog f-n luktar det ändå. Mitt hus luktar säkert också, förresten, då jag har en labrador som man blir smutsig om händerna av att klappa, haha! 🙂 Men har iaf inte heltäckningsmattor i alla rum som de flesta britter har. Då luktar det antingen hund/katt, eller så har de så mycket kemikaliska doft-grunkor att man storknar för att täcka hund/kattlukten. Urk för båda, vill helst att mitt hus ska lukta såpa (fast det gör det säkert inte för det mesta…)…

        Svara
        • Birgitta

          Ha ha…en gång besökte jag ett hus där ägarna hade flera hundar. De påpekade stolt att det ju inte alls luktade hund medan jag höll på att storkna av stanken.

          Hade också för länge sedan en bekant som enligt mig hade TOTALFÖRSTÖRT sin bil genom att alltid låta sin från stallet smutsiga och ibland blöta hund hoppa på sätena.

          De få gånger jag åkte med personen i dennas bil kunde jag knappt andas av kväljningarna….

          Svara
  11. LenaL

    Jag har ibland ridkläder på mig i mataffären, eftersom det ligger på vägen till stallet-hemmet, men jag skäms alltid lite grann och försöker inte stå nära folk i kön osv. Jag ser alltid till att jag inte är lerig och spånig 🙂 , är ytterjackan skitig tar jag av mig den i bilen innan jag går in i affären. Det har till och med hänt att jag hämtat hästmedicin på apoteket i hästkläder, inte bra känsla – men ändå så gjorde jag det??? Men jag skulle gärna vilja veta om jag med min hästkläder är mer allergen än de som har hund/katt/pälsdjur -men på dem syns det ju inte, någon som vet?
    Hemma byter jag om, nu har jag hästarna hemma och då kanske jag har på mig samma tröja som jag har haft i stallet. Men jag sitter inte med stallbyxor i soffan.

    Svara
  12. jannike

    Jag har alltid relativt rena ridkläder på mig eftersom att jag är väldigt rädd om dem. Handlar på ica med ridkläder på, även besök på apoteket sker, dock oftast i nytvättade. Tror inte varken hund eller kattägare byter kläder när det går till olika butiker och de bär nog minst på lika många allergener.

    Svara
  13. Jeguo

    Har inte stall/ridkläder inne pga att min man är allergisk. Nu tillhör han inte de värst drabbade så det funkar för oss.
    Har eget stall och byter därmed om ett par gånger om dagen, vid enklare saker bara överdragskläder.

    Svara
  14. Trasselkvast

    Jag har assnygga OCH rena ridkläder. Skulle inte skämmas en dag för att gå omkring i dem på stan, varför skulle jag? Gör det inte så ofta eftersom jag upplever att folk stirrar, men jag förutsätter att det beror helt på att de är avundsjuka på min ack så snygga rumpa. Det enda som är skitigt är stalljackan, och den tar jag av mig om jag ska in och handla på hemvägen tex. Det som luktar om mig är förmodligen håret efter hjälmen, fast jag försöker skaka ut det innan jag åker hem. Har bil med läderklädsel och är inte särskilt rädd om den.

    Har frågat pojkvän om jag luktar, men han tycker att jag luktar sååå gott när jag kommer från stallet (han älskar att följa med), så där är inga problem heller.

    Jag tror att allergiker skulle ha långt värre problem med mina hundiga myskläder som jag ju går i varje dag här hemma och tvättar mycket mer sällan än ridkläderna.

    Svara
  15. CeciliaL

    Forresten, allergiker har jag inte agnat en tanke, harregud, jag kan inte skydda alla andra fran allting, de far val ta hand om sig sjalva. OK, det dar lat hart, men alltsa, min mamma ar extremt katt-allergisk och far se till att undvika stallen dar det finns katt, sa enkelt ar det. Det gar inte att ha hela varlden sanerad, det FINNS djur har i varlden och darmed finns det pals, fjadrar osv. Jag far ont i huvudet av folks parfym, men inte vantar jag mig att de ska lata bli att ha parfym pa sig nar de aker och handlar for min skull? SA himla tackt i hund/hasthar att det skulle gora nagon sjuk bara att passera mig pa allman plats ar jag faktiskt inte, och ar personen SA hyperkanslig sa kanske de far ha ansiktsmask pa sig? Det later ovanligt att vara sa valdigt allergisk att man inte kan vistas i samma omrade som nagon som rakar ha hast eller hund? Det ar ju ganska stor skillnad att visa sig i hyfsat rena ridklader jamfort med att knata runt i superskitiga dammiga hariga sunkiga stinkande stallklader, eller? Givetvis skulle jag inte ga omkring sa smutsig att har och boss och damm liksom ramlade av mig i ett moln eller blev kvar pa golvet osv, men totalt 100% hygieniskt sanerad ar man ju faktiskt inte om man har varit i narheten av ett djur?

    Svara
  16. Anna-Kajsa

    När jag var tonåring åkte jag ofta buss till ridskolan där jag red lektioner. Det fanns mycket dåligt med omklädningsmöjligheter på ridskolan så det hände att jag åkte i rena ridkläder. Det hände också att jag fick skäll för det, av medresenärer, just pga allergi. I något fall av en person som hade sin hund med sig på bussen. Jag tror att det i alla fall det fallet var mycket mer legitimt att skälla på en ung ”hästtjej” än på en äldre person med hund – men nog måste det vara minst lika illa att ha med sig själv djuret?

    Svara
  17. Birgitta

    En intressant iakttagelse:

    På alla (mer än 20) år jag red lektion och sedermera hade häst på ridskolan såg jag de 2 duschar som fanns i damernas respektive herrarnas omklädningsrum användas kanske 20 gånger.

    Ridskolan ligger ganska centralt och många åkte kollektivt dit och hem.

    Själv använde jag duschen dagligen men var som sagt ensam om detta?!?!?

    På fråga varför folk inte duschade i stallet (det fanns alltså låsbara omklädningsskåp) hette det att duscharna var ofräscha vilket jag absolut aldrig förstod…..

    Svara
    • CeciliaL

      Skulle inte falla mig in att duscha i stallet om jag sedan bara skulle direkt hem! Brrrrrr! Fast det kanske var uppvarmt rum dar? Tanker pa ridskolor jag besokt och hur toaletterna sag ut dar, na, urrrk… kan inte forestalla mig att duscharna skulle vara lampliga for annat an att duscha av sin hund i?! Kanske annat hos er da?

      Svara
      • Birgitta

        Detta var ”riktiga” uppvärmda omklädningsrum som inte låg liksom I stallet utan i kontors-delen så att säga. Inget konstigt med dom alls….

        Och så kopiöst som en del svettades under sina lektioner har jag svårt att förstå att man vill sitta på en buss i våta kläder hellre än att duscha av sig.

        Undrar om folk som går på gym gör likadant?

        Har man egen bil kan jag förstå om man hoppar in i denna och snabbt kör hem (även om jag personligen alltid duschade på gymmet) men att åka buss helt genomvåt och illaluktande?!?!?

        Svara
        • CeciliaL

          Aha, ja det later ju ok. San lyx har jag inte sett nagonstans faktiskt, har inte statt pa sa stora stall kanske, att det har funnits. Annars tankte jag att om jag hade en vaska med rena klader och handduk med mig i stallet sa skulle ju iaf de lukta hast anda, sa det funkar ju inte.

          Ja, har aker nastan alla hem efter att ha tranat, det ar bara pa stora flotta gym (i London etc) dar folk duschar. Kanske just for att duschar och omkladningsrum ofta ar litet halvtrista, och sa ar de ju saaa himla pryda fortfarande har, folk!! I Sverige har jag val mest varit pa Friskis och dar tycker jag alla duschar, fast det var i centrala Sthlm dar man ju precis som du sager maste sitta och aka kommunalt kanske, och da blir man ju snabbt kall om man sitter i fuktiga traningsklader. Att man ska lukta illa direkt efter traning forstar jag inte – gor du det? Man ar ju ren, har rena klader pa sig och sa ar det ny farsk svett, det luktar ju inte forran det blir gammalt! om man luktade sa himla illa sa fort man blir svettig pa gymmet, sa skulle det ju stinka nagot fruktansvart INNE pa gymet nar det var fullt med folk som tranade, och det gor det ju inte, iaf inte pa nagot av de valdigt manga olika gym jag har besokt eller varit medlem pa (min syster jobbar i branschen, sa jag har varit pa valdigt manga gym bade i Sverige, GB, USA, Canada och annorstades).

          Svara
        • Trasselkvast

          Angående gym – jag skulle ju inte åka kollektivt i blöta träningskläder, men så skulle jag inte åka kollektivt alls heller punkt 😉

          Jag hoppar in i bilen i mina svettiga kläder och åker hem i dem (bor iofs två minuter från gymmet, så regnar det inte så går jag ju). Har dock inga problem heller där med att gå in på Ica i dem – dels så luktar jag ju inte illa (än, bara gammal svett luktar, iaf på mig) och dels är jag ju som snyggast direkt efter ett gympass – återigen, rumpa!

          Svara
          • Anna-Kajsa

            Jag hade älskat en fräsch dusch på ridskolan på den tiden! Nuförtiden när jag tränar har jag ju alltid en häst med mig, och den går i första rummet. Och hästen får förstås ofta duscha innan vi åker hem från tränaren :-). Ang gym: när jag tränade zumba var jag för det mesta helt ensam i omklädningsrummet -gruppen bestod av 20-25 pers. De flesta bytte alltså om hemma. Det förbryllade mig, helt ok omklädningsrum och dusch, och jag tycker det är jätteäckligt att åka hem i svett som torkar. Sen var det förstås så att de flesta bodde närmre än jag, som hade 3 mil och åkte direkt från jobbet till träningen, men ändå?

  18. Liv

    Haha … jag tror att jag nästan svimmar när jag läser alla kommentarer! Jag har aldrig i mitt liv tänkt tanken en enda sekund att det skulle vara pinsamt att gå in i en affär i stallkläder! Jag tror fortfarande inte att det finns någon som tänker så!?! Vad i herrens namn är det för stallkläder ni har på er? När jag är i stallet bär jag i princip alltid nytvättade väldoftande kläder som är välmatchade och många gånger vrålsnygga! Ett par beiga rudbyxor med ett Hermés-skärp, en burberryskjorta och en v-ringad ralph lauren-ulltröja över i snyggt matchande färger. Eller en fräsch sommaroutfit med snygga röda ridbyxor och en läcker piké. Att gå i stallkläder är bland det bästa jag vet. Både i stall, på stan, i affärer och hemma. Om det stinker om kläderna skulle jag föreslå en tvätt … Har då aldrig upplevt att mina kläder stinker. Och för resten: min sambo älskar när jag kommer hem ridklädd. Varför tror du annars att jag blev gravid så kvickt 😀 hahaha!

    Svara
  19. Ann

    Haha, jag behöver inte skriva något då Liv skrev det. Förutom det där med graviditeten då. 🙂
    Har snygga ridkläder som ej stinker.
    Enda gångerna det är pinsamt är när jag ilar iväg en snabbis till affären efter att ha varit hemma och ute på tomten X antal timmar. Inte i rid- eller stallkäder alltså utan mer fixa-på-tomten-kläder. Lera på knäna, grenar i håret. Den varianten.

    Svara
    • Anonym

      Jag ser framfor mig hur era karlar star och dregglar vid dressyrbanan, dar ni glider runt i vackra ridklader och langa blankande stovlar! 😀

      Men skamt asido, hastlukt ar val hastlukt oavsett marke? Eller menar ni att ni ar sa eleganta att ni kan vistas i stallet i flera timmar och inte lukta hast alls?! Inget fel pa market pa mina klader (Pikeur, KyraK, Ariat, Musto, Gersemi etc) aven om jag personligen inte skulle valja att inhandla Hermesskarp och RL toppar enkom for stallbruk. Skulle aldrig rida i mjukisbyxor, gummistovlar eller annat skrap, och avskyr billiga marken med hopplos passform och kass kvalitet (ja, jag vet att ridbyxor fran Gekas lar ska halla i tusen ar, men jag vill hellre kasta bort mina pengar pa markesridbyxor!). Men om jag bara ska poppa over de 20 metrarna fran mitt hus till mitt stall for att mocka/slappa ut eller in osv, sa skulle jag inte snoffsa upp mig i fina ridklader, utan da blir det fixa-i-tradgarn-klader, typ. 🙂

      Svara
  20. Madeleine

    Jag försöker alltid vara snyggt klädd i stallet.
    Sommartid är det lättare för det är oftast torrare klimat. Men vintertid kan jag bli riktigt grisig oavsett om jag har en HM tröja eller Pikeur. Smutsen väljer liksom inte märke.
    Min jacka kan bli riktigt smutsig trots att den tvättas ofta. Om den är så där gräslig så lägger jag den i bilen innan jag går in och handlar mat mm.
    Värre är det med leriga skor och smutsfläckar i ansiktet som jag inte hade en aning om.
    Jag skäms inte för hur jag är klädd, tror jag blivit för gammal för det.
    På tal om allergier så tror jag inte dom blirsjuka om dom inte kommer i direkt kontakt med allergenerna. Och så mycket kramar förekommer väl inte i mataffärer

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>