Easy come är inte alltid lika easy go

Dagens tankar:

Tänk om en del hade varit lika noga när de väljer häst att köpa som den utrustning som de därefter skaffar….

Att byta sadel är lätt- en olämplig häst långt svårare…

För mig känns det galet när man köper mer eller mindre första bästa häst och sedan lägger månader på att hitta en passande sadel.

Och här är några erfarenheter som jag gjort genom åren:

Vill inte hästen tex hoppa kan ingen sadel i världen ändra på det och har hästen dåliga gångarter finns det ingen utrustning som går att köpa för pengar som kan påverka detta annat än marginellt.

Till syvende och sist är det HÄSTEN du ska rida på- inte utrustningen. Och tro mig- en bra häst kan du rida med i princip vilken sadel och träns som helst, den dåliga hjälper det inte vad du än sätter på.

Jag vet folk som i slutändan betalat mer för sin sadel än för hästen- det har aldrig slutat väl.

22 kommentarer Skriv kommentar

  1. Erika

    Fast man kan inte rida en bra häst i vilken sadel som helst. 😉
    En sadel ska ju vara väl anpassad för att inte trycka någon stannas och ställa till skador.

    Men visst jag har varit inne och är inne på att den dagen jag sparat ihop till en ny sadel så ligger den sadeln på 12-14.000 kr förhoppningsvis kommer den alltid passa alla hästar jag kommer ha igenom åren.
    men sadeln är då dyrare än jag köpte ponnyn för, men ibland är det värt de.

    Men visst kan inte utrustning förändra ett steg hos hästen m.m.
    Om det inte är så att sadeln för att hästen blir kort o stel i sitt steg p.g.a att den trycker för då kan den ju förändra. 🙂

    Svara
    • CeciliaL

      Erika, jag kan LOVA dig pa hedersord att oavsett vad du betalar for en sadel kommer den aldrig att ”passa alla hästar jag kommer ha igenom åren.”!! Det ar en omojlighet.

      Jag tanker inte sa mkt pa om sadeln ar dyr eller utrustningen totalt kostat mer an hasten – jag menar, inkop av hast ar en engangsutgift, sen investerar man oerhorda summor under arens lopp i traning, foder, uppstallning, veterinar, skoning, prylar, sadlar, transport osv osv osv. Tycker inte man kan tanka sa himla mycket pa vad hasten kostade i inkop – det ar ju ofta den minsta summan totalt!

      Sen kan jag halla med dig om att det ar konstigt att folk inte ar sa petiga med vilken hast de koper – ser ofta folk skriva langa haranger om hur vansinnigt vacker och fantastisk nagon i mina ogon helt oansenlig (eller t o m ful och trist, ”skulle inte vilja ha den om jag fick den gratis”) hast pa nan bild de eller nan annan lagt upp. Jag valjer mycket noga och har en ’shoppinglista’ innan jag ger mig av. Brukar ta mig 3-6 manader att hitta den ratta hasten.

      Svara
  2. Prick

    Det är väl rätt vanligt att justera utrustningen när man får problem. tex att byta bett om hästen inte stannar, skarpare sporrar om den inte går framåt, osv, istället för att lägga pengarna på en bra instruktör.

    Ibland tycker jag dock du irriterar dig lite för mycket och i onödan på dem med billiga hästar och dyra sadlar. Det är ju också trots allt två individer som sadeln ska passa :). Även om hästen är billig kanske man ser investeringen också till sin egen rumpa? Det FINNS ju faktiskt de som vill sitta bekvämt i en snygg utprovad sadel på sin mediokra häst.

    Svara
    • Birgitta

      Varför det kan störa mig när folk köper en häst för 10.000-20.000 och därefter lägger 30.000 på en sadel (ja, jag vet sådana fall) är för att dessa personer ibland är väldigt ambitiösa och inte bara vill träna utan även åka ut och tävla.

      Och min åsikt är att ”tävlingsklimatet” i både hoppning och dressyr har blivit sådant idag, i alla fall i Skåne, att det inte längre går att komma med ”vad som helst” och få rosetter- man kanske inte ens kommer runt banan många gånger eller får rida på godkända procent.

      Och visst generaliserar jag en del men man får oftast mer eller mindre vad man betalar för och en 10-20.000-kronors häst har ofta inget att hämta om man vill tävla = besviken ryttare vilket också kommer att återspegla sig på hästen och ridningen. Att aldrig lyckas, att ryttaren sällan är nöjd med hästen(s prestationer) gagnar inte hästen heller enligt mig.

      Givetvis ska man köpa en hur dyr sadel man vill eller har råd med men ibland skulle man nog tjäna mer på att lägga några tusenlappar extra på själva hästen och därefter köpa en begagnad sadel tex.

      Som ett litet sidospår undrar jag om du har varit och kollat på några ponnyhopptävlingar på sista tiden? jag gjorde det härom dagen som hastigast och fick åter bekräftat det jag tyckt länge; dessa ponnys är i majoritet helt fantastiska hopp-MASKINER fjärran från tex russ och fjordingar som man kunde se på tävlingar för säg 20 år sedan. De ponnys som tävlar idag är i mångt slimmade fullblodskopior i miniatyr som klipper hinderna så man baxnar. Snacka om att utvecklingen har gått framåt….

      Svara
      • Prick

        Jag har fina SM-ponnisar i min absoluta närhet så vet exakt vad du menar. De flesta ponnyryttare av idag har ju föräldrar med gedigen häst/rid/tävlingserfarenhet. Detta tycker jag får stor inverkan på ponnyekipaget både vad gäller coachning och köpmönster.

        Svara
      • Lina

        Jag håller för en gångs skull med dig till 100% 😉 Idag ska man köpa så billig häst spm möjligt, gärna en billig import från Tyskland/Holland som gått 140. ( Undrar varför den hamnat i Sverige?!) tar ut en fantastisk sadelutprovare som säger att det enda som passar är en sadel på minst 30 000… Nåt jag ser alldeles för ofta. Och med den nya sadeln så är hästen som ny och helt fantastisk…

        Jag har haft min hoppsadel på säkert 10 olika hästar och den har legat okej på alla och alla har presterat så bra som de kunna, hur kan det vara möjligt om alla hästar måste ha en sadel som passar perfekt? Och då har det varit alla typer av hästar, från 3 åringar till 18-åringar, olika storlekar och typer. Och just det på en gick det inte riktigt, men där åkte alla tio olika sadlar vi hade bakåt..

        Väntar fortfarande på den dagen jag ska få känna den enorma skillnaden med en sadel och hästen plötsligt rör sig som en miljon eller kan hoppa en halv meter högre.

        Svara
        • Birgitta

          Hör gärna av dig om det inträffar 🙂 !

          Skämt å sido, jag tror att det finns en hel del sadlar som kan få en häst att UNDERPRESTERA (pga att de klämmer/ inte passar) men ingen sadel som kan få en häst att liksom gå bättre än vad den så att säga ÄR- hur skulle det gå till egentligen :)?

          Svara
          • Lina

            Självklart får inte en sadel trycka, ligga snett, bara ligga an på vissa ställen eller liknande, men för att se det krävs inte att man är sadelutprovare, endast att man lärt sig det nödvändigaste.

  3. Linda

    Oj, men vänta nu. Inte kan man väl rida en bra häst i vilken sadel som helst? Alla hästar ska väl ha en perfekt passande sadel.

    Eftersom jag fick min ena häst så är varenda sadel dyrare än henne men nog tusan hade även hon varit värd en 30000 kronors sadel om det hade varit det som hade passat henne och jag hade haft råd. Nu hade jag ju sån jäkla tur att en 7000 kronors sadel passade henne men den är ju ändå mycket mer värd penga mässigt än vad hon är.

    Och visst tusan gör sadeln skillnad.

    Svara
    • Birgitta

      Nu raljerade jag för så klart kan man inte slänga på vilken sadel som helst på vilken häst som helst, bra eller dålig.

      Men så länge sadeln PASSAR tror jag man rider bättre i en 1000-kronors sadel på en ”bra” häst än i en 30.000-kronors dito som passar men ligger på en ”dålig” häst.

      Så hästen är alltid viktigast och sadeln sekundär även om den så klart måste passa och hur bra sadel man än har så förvandlar den inte hästen från dålig till bra.

      Svara
  4. M

    Frågan är alltså vilka hästar som är bra eller dåliga 🙂 För jag har en billig häst av icke attraktiv ras (knabstrupper), som jag vill rida och träna rätt hög dressyr på, gärna övre MSV. Kanske tävla nån tävling då och då, på lägre nivå. För jag är inte ute efter tävlandet i sig, utan efter träningen av en go kompis som är sugen på att jobba och jag tror vi kan träna bra högt. Men inte vill jag tävla på en högre nivå. Trots allt vill jag har en sadel som passar oss båda och som säkerligen kan bli dyrare än hästen, för det är inte så svårt.
    Hade jag velat det hade jag köpt ett halvblod, men det känns dyrt att köpa ett dyrt halvblod (som inte alltid är så tålig, beorende på huvud mm), försäkra den bra och tävla för massa dyra pengar, när jag mestadels vill ha en go träningskompis att träna högt med 🙂
    Men jag förstår att du år ute efter dom som köper billiga hästar och sen tror att de ska lyckas med bra utrustning 😉

    Svara
    • Birgitta

      Ja, det är lite det jag menar- INGEN utrustning kan göra UNDERVERK- skit är skit hur den än förpackas höll jag på att säga….

      Lite skämt och lite allvar..folk får så klart köpa hur billiga och dyra hästar de vill och samma sak med sin utrustning men det blir ledsamt när man ställer orealistiska krav som aldrig kan uppfyllas (vilket man förvisso kan göra oavsett pris på hästen).

      För övrigt är bra/dålig häst väldigt subjektivt men blir mindre och mindre subjektivt ju högre krav man ställer på hästen och också om man börjar tävla.

      Svara
  5. M

    Och köper jag en sadel för 20” så är den dyrare än hästen… Och jag tror det kan sluta väl ändå 🙂 Å andra sidan köpte jag också en oriden treåring.

    Svara
    • Birgitta

      Så klart kan det sluta väl…när jag skriver handlar det mycket om generaliseringar men man kan så klart genom både tur och/ eller skicklighet lyckas hur bra som helst med mycket billiga hästar.

      Min Heron som gick 130 och St Georges på tävling som bäst kostade 30.000 som 4-åring vilket var billigt redan på den tiden.

      Men om man som hobbyryttare liksom förutsätter att ”det går LIKA BRA med en 20.000-kronors häst” som med en för säg…80.000, då vill i alla fall jag påstå att man kan bli mycket besviken.

      Sedan behöver man verkligen inte köpa en häst för just 80.000- det var bara en siffra jag tog som exempel.

      Svara
  6. Linda

    Jag tror jag fattar vad du menar fast… Ja. Mina skithästar är verkligen inga skithästar.
    Med min skitkorsning som är travare/nordsvensk hade jag lite tokiga ideer om att vi ska ut och tävla.
    Fast jag har ingen villfarelse om att vi ska plocka några rosetter eller att jag ska köpa en sadel som magiskt gör att vi kommer plocka rosetter.
    Vad folk egentligen borde lägga pengarna på för att kunna nå upp till sina förväntningar är väl att rida för bra tränare oavsett om man har en skithäst eller en gjord av diamanter.

    Svara
    • Birgitta

      En tränare kan göra MKT men inte heller de är några trollkarlar.

      Har man tex en för hoppning väldigt obegåvad häst så kan man visst få hjälp till en viss gräns men som sagt; tränaren kan inte totalt förändra hästen.

      Svara
      • Linda

        Nej det sa jag inte heller men det beror väl på vad man har för mål. I slutändan så är det väl skit i sadeln om man förväntar sig att vinna grand prix med en häst som inte har rätt förutsättningar.

        Svara
        • Birgitta

          Man behöver inte ens satsa mot Grand Prix för att bli besviken- det kan räcka med mycket lägre nivå om hästen saknar förmåga och/ eller vilja. Allt går varken att träna eller tvinga fram- oavsett sadel och/ eller tränare och det är delvis därför jag tycker att en del hästköpare borde ha lagt mer tid på att hitta lämplig(are) häst- har man väl gjort det ordnar det sig lättare med tex sadeln.

          Svara
          • Linda

            Menade inte gp bokstavligen. Oavsett nivå så är det skit i sadeln och inte under om man förväntar sig/kräver för mycket.

  7. Madeleine

    Men det är väl märkligt att förr i tiden red man alla hästar i fruktansvärda manskapsdadlar. Säkert inga unga människor som vet vad det ens är.
    Men det var stora tunga, hårda eländiga sadlar, som gav enorma blåmärken på låren.
    Förr fanns väl antagligen en annan typ av häst, tålig och okänslig.
    Idag har aveln gett oss känsliga lätta hästar som måste ha formgjutna sadlar. ( mkt dyra).
    Jag har bestämt mig för att gilla läget. Mao dyr sadel.
    Men det fungerar för min häst. Och då är jag nöjd.

    Svara
    • Birgitta

      Utvecklingen har tack och lov gått framåt på många fronter- även på hästfronten.

      Frågan är hur tex dressyrhästar som ansågs bra för 40 år sedan skulle stå sig idag- inte alls tror jag.

      Svara
  8. Madeleine

    Nej,det jag har sett av gamla filmer så har kraven höjts oerhört på hästarnas rörlighet och lätthet och därmed ett laddat temperament

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>