Den enes död- den andres bröd

Det känns som att i alla fall södra Sverige är indelat i 2 läger just nu- de som tackar högre makter för varje snöfri dag utan minusgrader och de som förbannar densamma.

De sistnämnda känner sig smått lurade på en ”riktig” vinter med skid och pulkaåkning och kan inte se några fördelar med det regn och därpå följande gyttja som omger oss.

Och även om inte jag heller gillar varken slask eller blask och definitivt inte all lera som både jag, hund och häst tvingas släpa oss igenom så tillhör jag ändå den förstnämnda kategorin som ser varje snöfri dag som en gudagåva och ett steg närmare våren.

Härom dagen berättade jag om hur mycket billigare mina och makens uppvärmningskostnader har varit denna vinter mot en del ”vargavintrar” och idag slog det mig hur otroligt många samhällsekonomiska vinster man rimligtvis gör när det är milda vintrar.

Inga kostnader för snöröjning och halkbekämpning, inga brutna ben och lårbenshalsar och inga bilar och andra fordon som åker av vägarna. Bara för att nämna NÅGRA exempel.

Så klart tycker jag trots allt synd om tex dom som driver skidanläggningar och måste avskeda folk liksom om dom som tillverkar tösalt, snöskyfflar och pulkor men  nej- jag ser trots allt flera för än nackdelar med att det inte snöar.

6 kommentarer Skriv kommentar

 1. Anna-Kajsa

  Jag är ju normalt helt och hållet i ditt lag. Men OM det kan bli lite lagom vinter, bara några minusgrader och sol skulle jag faktiskt önska det nu. Vår lilla hage är förvånansvärt o-gäggig, men den är ju inte särskilt kul för hästarna. Skogshagen har jag inte velat släppa i sista veckan eftersom den varit så blöt, men där finns det ju mycket mer för hästarna att göra. Om vi hade haft vår ridbana klar hade jag verkligen uppskattat plusgrader, men nu har vi ju inte ens det utan måste ändå köra till ridhus. Så jag önskar en ”lagom” vinter i någon månad, sen får det bli vår!

  Svara
 2. Cristel

  Jag hatar detta varma, kladdiga och tråkiga som är nu. Det är så MÖRKT hela tiden, jag kan inte rida i skogen (vi trampar upp och förstör) och det är fult och blött.
  Fästingarna har inte ens slutat sätta sig på djuren. Ge mig maj genast eller ordentlig vinter 🙂

  Svara
  • Birgitta

   Tro mig- kunde jag ge både dig och mig maj,eller i varje fall härlig mars-vår direkt så skulle jag genast göra det.

   Visst är det mörkt även om jag börjar märka en mikroskopisk skillnad på eftermiddagarna.

   Nackdelen med en rejäl vinter NU är att jag är rädd att det fördröjer vårens ankomst och det vill jag verkligen inte.

   SÅ var det förra året i Skåne- vinter i en evighet, ingen vår och sedan kom sommaren.

   Svara
 3. Bea

  Vintern är så välkommen här hos mig! Älskar snö och kyla. Det blir ljusare, hästen blir piggare, geggan försvinner=hästen renare. Galoppera i snö kan vara bla det roligaste som finns. Åka skidor, och ta långpromenader i snön, åh vad underbart det är! Det här mörkret och regnet går mig på nerverna, konstant trött hela tiden 🙁

  Och med en riktig vinter så tycker jag våren blir härligare. Då får man uppleva det bästa med Sverige, nämligen alla de årstider vi har, och skiftningarna det innebär 🙂

  Svara
  • Birgitta

   Att ridträna i snö är härligt och nyttigt! Tyvärr blir snön nästan aldrig liggande i mina trakter mer än en/ enstaka dagar i taget och då försvinner möjligheten att göra det vettigt.

   Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>