Onsdag- testad och jag hade rätt Cecilia!

Om Vicks finns inget spännande att berätta- han har blivit ledd i ridhuset en kort stund och så var det med det :).

Däremot har jag lite news till en trogen bloggläsare; Cecilia:

För ett tag sedan diskuterade vi i några bloggkommentarer huruvida min hund Soya LUKTADE  (hund) eftersom jag hävdade att hon inte gjorde det och Cecilia misstänkte att jag snarare hade VANT mig vid hennes lukt (fullt förståeligt scenario i allmänhet- det håller jag absolut med om).

Jag lovade då att någon opartisk person skulle få sniffa på min doggy och det är precis vad jag har gjort nu.

Träffade mina föräldrar idag och det finns nog ingen bättre hundlukts-domare än fadern- han tillhör den äldre invandrargenerationen som snarare tycker att hundar hör hemma fastkedjade utanför en hundkoja i trädgården än liggande i en soffa inomhus (fast han gillar Soya).

Hade Soya lagt sig i HANS säng hade han nog inte bara bytt ut sängkläderna utan hela sängen 🙂 men….efter att ha kört in näsan i Soyas obefintliga päls erkände till och med han att HON INTE LUKTAR!

Hah….Cecilia 🙂 !

För övrigt tycker även jag att i princip alla hundar luktar- antingen i pälsen eller ur munnen….ibland så jag inte han förstå hur deras ägare kan uthärda att vistas i samma rum!

12 kommentarer Skriv kommentar

  1. Madeleine

    Just den diskussionen har jag haft med några vänner.
    Jag hävdar att om hundar luktar unken hund så är det för att dom schamponeras för sällan. Helt enkelt smutsiga med lite fet päls.
    Min vän säger att det är typiskt för jakthundar och terrier att dom har en fränare doft.

    Svara
  2. CeciliaL

    Haha, det låter som ett pålitligt test! Jag litar på pappa Manojlovic 🙂 !

    Svara
  3. Hille

    Mina hundar luktar ytterst lite (om de inte är blöta). Jag tycker att hundar som dreglar luktar otroligt mycket (och illa). Lånade bil av en vän som har en stor hund och hela bilen stank gammalt dreggel och hund! Fast den duschar nog otroligt sällan också. Jag fick åka med rutorna öppna. Min fru har luktsinne som en basset och reagerar väldigt snabbt om det luktar hund, sura kläder (hur kan en del gå runt i kläder dagligen med denna äckliga lukt?), svett, eller för mycket häst etc.

    Fast vi har två hundar som springer ut och in en del och stall på gården och har stallkläder inomhus så luktar det väldigt lite sånt inne hos oss tycker jag. Det beror nog till stor del på att vi har lösdrift till hästarna och med bra bädd, när vi varit hästvakter i vanliga stall så brukar vi båda reagera på att det luktar mycket om kläder och hår. Sen tvättar vi kläder, filtar etc väldigt ofta, undantaget stallskor o stövlar som nog kan lukta en del hästeri.

    Hundarna har bra tänder, dreglar inte, är inte särskilt långhåriga, blanka i pälsen (man behöver INTE tvätta händerna efter att ha klappat dem!) och fäller två ggr/år, inget däremellan. Dessutom simtränar de var 10-14/dag så då blir de ju rejält uppblötta och duschade =) Fast på vägen hem luktar det inte gott i bilen med två blöta dogs… Men det kan jag stå ut med.

    Svara
    • Birgitta

      I vilken typ av stall man står påverkar tveklöst lukten.

      Minns då jag i min ungdom var tillsammans med en man som själv jobbade i travstall. Han kände direkt om jag hade varit på ridskolan och påstod att det luktade helt annorlunda (stank) där än i de travstall (flera olika) där han höll till.

      Ventilationen var i alla fall då dålig på ridskolan och ett 70-tal hästar stod med mer eller mindre stängda dörrar och fönster i alla fall hela nätterna = stark ammoniaklukt.

      Travstallarna var mycket mindre och hade mer öppet.

      Vi hade också spiltor på ridskolan och i dessa blev allting så koncentrerat och luktade mer.

      Minns en vän som skötte ridskolans grisigaste häst, en nordsvensk. Hennes kläder STANK av denna häst.

      Svara
    • Birgitta

      Fast om en hund luktar illa ur munnen tycker jag inte att man ska ”vänja sig” utan göra något åt saken.

      Jag har fått/ köpt 3 hundar i vuxen ålder innan Soya och faktiskt har alla 3 luktat mer eller mindre ”fy fan” ur munnen. Samtliga hade beläggningar (tandsten och gud vet vad) kring tänderna som JAG SJÄLV pillade loss med en nagelsax-spets (det var inte svårt och hundarna var snälla). Stanken försvann direkt och beläggningarna återkom aldrig. Konstigt eller ej- inte vet jag? Soya har varje tandläkares dröm-tänder- kritvita och utan ett pricks beläggning.

      Och vågar/ kan man inte pilla i sin hunds tänder så får man väl gå till en veterinär och inte bara låta det vara. Såg nyligen en hund som hade helt bruna tänder (och stank ur munnen)- fattar inte hur man kan låta det gå så långt- utan att själv SPY om inte annat (+ att det givetvis är synd om hunden).

      Svara
      • Sara P

        Självklart inte! Vad jag menar är att vissa hundar luktar helt enkelt mer hund än andra – oavsett frekvens på badandet.

        Svara
  4. silverbjälke

    Även jag har den optimala hästgårdshunden, en kinesisk nakenhund. skitcool, full med egna ideer, lätt att hålla ren, inte rädd för fan själv, morrar åt varenda häst som inte står still och tyst i boxen och luktar aldrig hund.

    Svara
    • Birgitta

      Var tvungen att googla och kolla hur de ser ut och om du har den hårlösa varianten så ligger min whippet i lä vad gäller ”bristen på päls”. Vet inte om jag skulle anse att både din och min hund egentligen är optimala för stallmiljö då jag gissar att även din kines är ganska/ mycket frusen?

      Men vad gäller ”orka följa med på uteritter” är Soya optimal- vet inte hur din funkar med det?

      Svara
  5. silverbjälke

    Han har bara hår på huvet, fötterna och svansen. frusen, står och skakar och får nya tuffa jackor av ”pappa” stup i kvarten. men outtröttlig kondition, 11år och hur pigg som helst. naturligt lär de ha enorma revirområden och ströva långa sträckor så jag antar att det förklarar både konditionen och det faktum att en granne 2,5 kilometer bort ringer och undrar om jag saknar något? beter sig som en katt, borta 30 minuter eller två timmar sen dyker han upp som gubben i lådan igen. jag har gett upp 🙁 reflexer, blinkande lampa och låt honom leva som han mår bäst av blir det då. bor som tur är ”glest”

    Svara
    • Birgitta

      Åhå…intressant. Man lär sig något nytt varje dag. Inser att jag haft fördomar och tänkt att rasen är riktiga soffpotatisar. Om min whippet ser en hare eller kanin är hon också 2,5 kilometer längre bort inom loppet av SEKUNDER- rasens snabbhet är både deras tjusning och förbannelse (eller KAN vara det) om du frågar mig.

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>