En ovanlig (?) ridhusregel

Då vi diskuterade ridhusregler i vårt ridhus nyligen googlade jag lite på just ”ridhusregler” för att se hur man gör på andra ställen.

Hittade denna regel på en klubb och höjde faktiskt lite på ögonbrynen:

Hälsa på alla som befinner sig i ridhuset och säg hejdå när du går.

Är detta något ni anammar?

För övrigt fick man inte heller prata i mobiltelefon.

Vad tycker ni om dessa regler- bra eller dåliga?

10 kommentarer Skriv kommentar

  1. G

    Kanske är för såna som sitter och drömmer och rätt var det är så är det ett annat ekipage framför ögonen och skrämmer slag på en. Eller tvärtom, sitter och pratar med någon som plötsligt inte är kvar. Låter som en bra regel i ett ridhus för mig i så fall 😀 😀 :D.
    Nä men hej/hejdå skulle det inte behövas en regel om kan man ju tycka och mobiltelefonregeln kan ju vara p g a hänsynslöst användande tidigare så regeln blev tvungen att komma till.

    Svara
  2. Anonym

    Att säga hej och hejdå hör väl till vanligt folkvett!! Men mobiltelefon på hästryggen är en styggelse. Har vid många tillfällen sett både unga och äldre facebooka, tweeta, instagramma etc när de rider, var ligger fokus då? Iaf inte varken på hästen eller omgivningen. Farligt och helt onödvändigt! Alltså generellt sett en bra regel.

    Svara
  3. Nina B

    Vi införde mobilförbudet i årets revidering av ridhusregler på ”min” klubb just av ovanstående anledning.

    Svara
  4. Titti

    Tråkigt att dom behöver ha en regel som uppmanar till vanligt folkvett. Man får väl anta att den kommit till av en anledning och jag är faktiskt inte förvånad. Människor kan vara hemskt ohyfsade och kanske speciellt hästmänniskor, eller?/ Titti

    Svara
  5. silverbjälke

    hej och hejdå är väl praxis så ekipaget inne vet att någon kommer och att den blir lämnad. mobiltelefon……… har aldrig reflekterat över det då vi har ”eget” och man inte ska skälla på fru eller personal för något man gör själv. men det är ju jävligt oansvarigt vid gemensamt nyttjade av ridhuset både för att det stör och ökar olycksrisken. man kan inte alltid leva som man lär ju 🙁

    Svara
    • Birgitta

      Eftersom jag i princip alltid rider ensam i vårt ridhus kan jag mycket väl både svara på blogginlägg och posta inlägg på Facebook medan jag skrittar/ leder hästen men I SAK förstår jag absolut ett förbud just pga säkerhetsaspekten.

      Svara
  6. Madeleine

    På min förra klubb jag var medlem i var det ett problem att folk inte hälsade på varandra. Klubben fick dåligt rykte, det fanns mkt arrogans mot dom som inte var uppstallade på anläggningen, och mot ridskoleeleverna. Många kände sig ovälkomna.
    Samma klubb införde oxå ett förbud mot att använda mobil när man handskades med hästar i ridhusen. Än en gång pga nonchalans mot övriga, som hade kunnat sluta i en trist och onödig olycka.
    Tyvärr kommer inte ett trevligt uppförande med automatik.

    Svara
  7. LenaLu

    Tycker att ryttare har nog lite mer artighet i sig. Man hälsar naturligtvis när man kommer/går i ridhus men även när man är ute o rider och stöter på fotgängare o bilister. Jag tror att det är en kvarleva från förr o att hålla sig väl med alla. Så att det bara blir en bra upplevelse att möta ett ekipage. Det är så härligt att vänlighet och hyfs finns i ridsammanhang (nu pratar jag om ridhusregler 🙂 inget annat) för motsatsen är att åka kommunalt i Sthlm, fy fan för det.

    Svara
    • Birgitta

      Jag håller med dig och känner själv att det är viktigt att försöka ha en bra ”relation” till sin rid-omgivning så att säga.

      Jag är absolut för samarbete och att man liksom kan dela på tex möjliga ridvägar.

      Har mött en del mycket tråkig attityd av ETT FÅTAL boende där jag brukar rida ut. En man körde tex på full speed med sin motorsåg när vi ville rida förbi och bara ryckte på axlarna när vi bad honom stänga av den tills vi hade passerat, en annan kallade min hund för ”djävla hund-djävel” bara av att han SÅG henne (hon gick stillsamt bredvid min häst) och en annan märklig människa tyckte att min stallkamrat skulle hoppa av och plocka upp bajset efter sin häst (vi har häst på rena landsbygden….).

      Jag har valt att bita ihop och vara vänlig/ neutral i dylika situationer även om min mun hade velat säga ett och annat.

      Men där tänker jag på våra stallägare och att liksom inte förstöra för dom och att det blir ännu mer inskränkningar på våra ridmöjligheter.

      En av hästar störd person skulle ju i teorin kunna hitta på allt möjligt i sin trädgård bara för att slippa ha hästekipage som passerar och det finns verkligen folk till allt så jag bedömer det inte som ett totalt osannolikt scenario.

      Svara
  8. rackemarie

    Vi är inte så många som rider i vårt ridhus men vi brukar faktiskt både säga hej när vi ses i ridhuset och sen säger vi till innan vi går ut. Mobilen ligger i fickan på ljudlöst. Tycker att de där reglerna är rimliga, speciellt på större ställen och kommer man utifrån blir man riktigt glad när folk på stora anläggningen säger hej.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>