Om subtila hältor och en film

Hade en diskussion med en god vän om att det enligt oss är tämligen vanligt att hästar som ryttarna anser vara ”dumma” på olika vis i själva verket skulle behöva genomgå en veterinärundersökning snarare än att straffas av sina ägare.

Jag skulle kunna skriva en bok i ämnet eller i alla fall ge otroligt många och varierande exempel på ovan.

Jag tror också att en del ryttare lever i föreställningen att ”halt = hoppa på 3 ben” men min erfarenhet är snarare att just hältor kan vara otroligt subtila och ibland knappt märkbara.

För att illustrera ovanstående tänkte jag visa denna

http://www.videofy.me/f8cmxknn/698180

film- den förställer Kreon på en dressyrträning inte långt efter att han hade blivit friskförklarad från sin första knäledsinflammation.

Den minnesgoda läsaren kommer kanske ihåg att det var pga massiva skador i höger bak-knä som Kreon blev utdömd ungefär ett halvår efter denna film.

Det intressanta med filmen (som visar en ”normal” träning, dvs den gick varken ovanligt bra eller dåligt och inga ovanliga krav ställdes) är att JAG efter att ha sett den tyckte att jag fick en känsla jag haft av och till bekräftas- jag upplevde att Kreon inte riktigt tog för sig likadant med höger som med vänster bak. Jag tyckte mig se det i enstaka steg när jag på filmen travar på volten i höger varv.

När filmen publicerades på bloggen första gången (dagar efter träningen) var jag SÄKER på att någon/ flera också skulle notera detta och påtala det- min erfarenhet är att folk brukar vara väldigt snabba med att ”hugga” på sådant.

INGEN kommenterade dock ritten i annat än positiva ordalag medan jag själv spelade upp filmen nästan maniskt, gång på gång på gång…

Till slut skickade jag filmen till min veterinär och frågade vad han tyckte och eftersom han faktiskt höll med mig om att man kan ana ”något” åkte jag snabbt iväg för att få Kreon kollad.

Och vad ska man säga: helt ua vid longering och helt ua vid böjprov?!?!?!?

Jag är trots det och med facit i hand ÖVERTYGAD om att det fanns en skada i knät redan där och då men som sagt; ingen SÅG i princip något och jag kände det bara ytterst subtilt.

Och vad gör man när böjprov inte visar något?

Tja, jag slappnade av- tänkte att benet bara var ”svagt” och behövde tränas upp och tränade ÄNNU hårdare tills det gick som det gick.

Resten vet vi….

25 kommentarer Skriv kommentar

 1. Hedwiginnan

  Det enda jag ser är att han inte lyfter hb lika mycket, alltså släpar benet lite,lite mer. O d skulle lika gärna kunna vara en svaghet. Nu var det ju inte så i Kreons fall men jag har svårt att tro att han skulle ha jätteont här.

  Svara
  • Birgitta

   Nej, jag tror inte heller att han hade jätteont då eller ens ont kanske?

   Jag TROR att djur precis som människor lär sig att ändra sitt rörelsemönster så att det ska kännas bäst för kroppen och vid den tidpunkten då filmen är gjord tror jag att det var så.
   Dock kan det ju till slut uppstå sådan belastning/skada att man inte längre klara att ”själv-kompensera” denna och det är då en riktig hälta kommer fram vilket jag tror var fallet med Kreon några månader senare.

   Svara
   • Titti

    Nej det syns verkligen inte på filmen! Jag ser halta hästar precis överallt annars!! Hästar och deras hältor eller icke hältor är ett ämne som man får klåda i hårbotten av! Jag sitter nu med en konvalecent efter operation där jag i två års tid nästan blivit dumförklarad av veterinär (min tolkning) eftersom jag gång på gång åkt in och tyckt att något konstigt är det. Ingen av gångerna jag åkte in visade det sig något på böjprov. Inte förrän hästen hade kompenserat så mycket att han var halt på tre av fyra ben. Det säger även en del om dessa djur och deras förmåga att uthärda smärta. Sen tror jag att när dom verkligen har ont på riktigt så säger dom ifrån. Annars är dom kanske som vi människor för vi kan ju ha ont och vara fullt funktionsdugliga ändå!! Fram till dess är det vår uppgift att vara så lyhörda som möjligt för att upptäcka skador och avvikelser i tid! Vilket är jättesvårt tycker jag!! Ibland kan man ju faktiskt läsa in för mycket också!! SVÅRT!!

    Svara
 2. Emilia

  Fin han var! Jag vet faktiskt inte vad som hände med han sen mer än att du fick ta bort honom. Vad hände? Hade du ute någon kiropraktor under tiden som du hade han, om dy hade det sa hon/han ngt?

  Svara
  • Birgitta

   Han var ”frisk” (?) när filmen gjordes och höll sig synligt ohalt till 4 maj. Visade då ”något” på en framridning (5 minuter innan han skulle debutera MSV B).

   Kollades av sin veterinär på klinik 8 maj och var då halt höger bak (knät).

   Sprutades i knät och blev snabbt ohalt igen (inom 2 veckor).

   Sattes igång försiktigt, visade ny jättekraftig hälta (kunde öht inte galoppera i höger varv) några dagar innan 20 juni då vi var på ett nytt veterinärbesök där beslut om titthålsoperation fattades.

   Titthålsoperation utfördes 24 juni, massiva skador i knät konstaterades (allt ledbrosk var i princip borta + att det fanns ytterligare skador) och han togs bort samma dag.

   Och som svar på din fråga; ja, jag hade en fysioterapeut som kollade Kreon 2 eller 3 gånger under de knappt 2 åren jag ägde honom.

   Vid sista besöket sa hon att jag fick betala ”för ingenting”- så fin var han i kroppen och det fanns ingenting att behandla vilket inte är så vanligt på en dressyrhäst som tränade aktivt på MSV B-nivå.

   Svara
 3. JohannaB

  En helt annan sak, han röntgades ju ett par gånger väl?
  Såg man inga skador alls på röntgen?
  För det var ju först vid titthålsoperationen ni fick veta att det fanns strukturella skador i knäet förstod jag det som?
  Jag tänkte lite på röntgen överlag, vi röntgar ju t ex vid köp av häst men visar det inte ens så här stora skador är det ju ett lotteri… Lösa benbitar syns ju men de kan ju ofta vara ofarliga ijämförelse med andra skador?

  Svara
  • Birgitta

   Han röntgades ua vid köp (augusti 2011) och första gången han blev halt (hösten 2012). Minns inte att vi tog fler röntgenbilder därefter- han svarade ju väldigt snabbt på behandling och blev ohalt på ingen tid.

   Det var att samma hälta KOM TILLBAKA som gjorde att JAG ville att man skulle gå in i leden, just för att allt inte syns på röntgen (Kreon hade förutom avsaknad av brosk även ligamentskador).

   Med facit i hand ett bra beslut som säkert även veterinären hade propsat på i sinom tid men om jag inte hade varit så bestämd i min önskan hade vi kanske först provat att behandla ytterligare en gång.

   Sedan är jag övertygad om att just Kreons massiva skador inte fanns där varken vid första eller andra röntgen-tillfället.

   Så grava skador som han hade när han väl togs bort hade inte gått att dölja på några vis utan jag tror att knät ÖVER TID bröts ner (veterinären förklarade att brosket liksom hyvlades bort som med en osthyvel).

   Sedan NÄR skadan uppstod initialt vet ingen- jag gissade på att det var när han gick omkull våren 2012 men veterinären trodde att det kommit senare.

   Men visst är det som du påpekar att röntgen inte visar allt även om det är detta vi använder oss av vid tex köp. Egentligen borde man även i alla fall ultraljuda hästarna åt alla håll och kanter tänker jag?

   Svara
 4. Prick

  Tror inte heller att han hade speciellt ont på filmen. Även om hästar kan vara tåliga och lojala borde en starkt smärtpåverkad led synas mer.

  Också nyfiken på om han var röntgad innan och vad det gav för resultat.

  Svara
 5. S

  En fråga som är totalt OFF TOPIC, som jag tänker mig att du och dina läsare kanske skulle kunna ha lite koll på. Minns du att det förut (ca 20 år sedan) var vanligt med dressyrspön som hade ett vitt läderhandtag med en silverknopp på? Hela handtaget var liksom i samma form och hade bara en knappt märkbar skillnad mellan spö och handtag. Håller på att leta ihjäl mig efter ett sådant, då det i min mening var det perfekta dressyrspöet (vilket jag är på ständig jakt efter). Nu för tiden är det så tjocka handtag på nästan alla ridspön. Tacksam för tips, om någon vet! 🙂

  Svara
 6. Birgitta

  Och om någon undrar; nej, jag har inte det minsta dåligt samvete för att jag fortsatte att träna med Kreon hela våren.

  Jag tycker att jag gjorde vad jag kunde under rådande omständigheter; hästen var kollad av en veterinär med mångårig hästerfarenhet, tränades för tränare varje vecka och reds och tävlades dessutom frekvent av en annan skicklig ryttare med lång erfarenhet.

  Så om ingen av oss trodde att det var något fel på hästen ser jag inte vad jag skulle ha gjort annorlunda utan just försökt att stärka vad vi trodde var ett svagt bakben ( i sak inget ovanligt).

  När jag nu läser vad jag skrivit om hur snabbt jag kollade Kreon hos veterinär tycker jag snarare att jag gjorde MER än vad många andra hade gjort då min uppfattning är att i alla fall en del hästägare gärna vill ”se om det går över” innan de åker till klinik medan jag inte kan komma dit fort nog.

  Svara
  • CeciliaL

   Du behover verkligen inte ha daligt samvete – tycker det later som om du kollade battre och tidigare an de flesta skulle gjort, precis som du sager! Och stod pa dig nar du kande att du hade ratt (du kande ju hasten battre an veterinaren). Jag skulle inte tankt tanken att du borde haft daligt samvete!

   Svara
 7. silverbjälke

  rent spontant så måste jag säga att du gjorde allt du kunde, allt du kom på och mer än många andra skulle gjort. jag reagerar litegranna på att vet inte ultraljudade varje detalj, led och sena från höft ner när de inte hittade något på röntgen men kunde se hältan. jag utraljudar ofta för att se legament, senor etc.

  (något bortskämd dock eftersom jag gör det gratis när jag vill)

  men ändå, varför gjorde vet inte det för att se vad som inte syntes på röntgen?

  Svara
  • Birgitta

   Min veterligt brukar man inte ultraljuda vid ledinflammationer vilket initial-diagnosen var.

   När hältan återkom så snabbt ville jag göra en så grundlig undersökning som möjligt= titthålsoperation.

   Vet inte hur mycket man hade sett vid ultraljud och om det hade räckt för utdömning på plats vilket jag faktiskt var tacksam över (dvs att slippa ta hem en så skadad häst).

   Svara
   • silverbjälke

    jag tror det är väldigt olika från vet till vet gällande inom vilka områden man använder ultraljudet. det är väl som på röntgen, läkarna är olika bra på att se olika saker. hur som så är jag glad för hästens skull att du verkligen ville veta. det är svårt att förlåta sig själv om man vet med sig att man var lite noncharlant hellre får min vet tycka att jag är en jobbig fan än att jag ständigt oroar mig för det jag inte kollat trots att hela magkänslan skriker åt mig att nåt är fel.

    Svara
    • Birgitta

     Exakt. EN starkt bidragande faktor till att jag sedan många år anlitar just den veterinär jag har är att han är högst medveten om hur jag funkar när mina hästar varit dåliga = jag vill komma nu, genast, meddetsamma och helst redan igår och det gör han allt för att kunna tillgodose. Jag vill inte ”vänta och se” och kan oftast få en besökstid inom 2-3 dagar. Dessutom upplever jag att jag blir tagen på allvar och lyssnad på, vi har alltid en bra dialog och sist men inte minst har jag alltid känt att han GILLAT mina hästar :).

     Angående ultraljud vet jag tex att ”rullbands-veterinären” i Halmstad redan för ca 10 år sedan hade mycket avancerad apparatur (även ultraljud) vilken han gärna använde. Jag gissar att det även idag skiljer en del på vilken typ av utrustning olika kliniker har då denna kan vara mycket, mycket dyr.

     Svara
 8. Frida

  Tycker det är en svår balansgång. Att träna med en häst som har ont är inte kul men att åka in för minsta struntsak håller inte heller. Vet att många tycker jag är konstig som förespråkar att man åker till klinik och checkar hästen 1 gång om året, pengar i sjön tycker de men jag vet hur svårt det kan vara att upptäcka små hältor. Min erfarenhet är att det är de små hältorna som kommer smygande som är värst inte ordentliga som kommer plötsligt (om det inte är fraktur eller senskada). Sen finns det de som nästan letar fel och så fort hästen känns lite svår i höger öppna eller nåt så är det nåt fel på hästen. Det är svårt att veta ibland vilket som är vilket. Om jag går på gymmet och lyfter vikter så känner jag ju själv om jag är svag och behöver träna upp mig eller om det är ngt annat. Men så lätt är det ju inte med hästen, det kan lika gärna vara en begynnande hälta/skada, jag som rider för dåligt eller att hästen är svag och behöver stärkas. Därför är det skönt att kolla regelbundet (och om man misstänker ngt så klart)

  Svara
  • Birgitta

   Instämmer i varje ord och känner igen det du skriver om.

   Jag vet också de som nästan VILL att det ska vara något fel på hästen (så att dom slipper rida) och till slut kan det ju också BLI det om man rider väldigt sällan och oregelbundet.

   En mycket svår balansgång men med stigande erfarenhet har man förhoppningsvis ofta rätt i sin känsla om man inte söker fel där inga fel finns enligt ovan.

   Svara
   • Frida

    Håller med och letar man tillräckligt så hittar man alltid ngt. Hittar inte veterinären så hittar massören/equiterapeuten/akupunktören/hästviskaren/självutnämnda experten/homeopaten något. Tycker att det är väldigt viktigt att ha en veterinär som man litar på och som känner ens häst. Gillar inte att byta veterinär utan vill gå till samma.

    Svara
    • Birgitta

     Helt rätt. Tycker att man i 90 % av fallen hör att det hittas något när man tar ut diverse ”hästbehandlare”.

     Själv har jag tack och lov träffat seriösa människor som faktiskt sagt att ”nej,det finns INGET att behandla på din häst” om så varit fallet. I de fallen har jag mest gjort en check-up, inte trott att det egentligen varit något fel på hästen.

     Svara
 9. Malin

  Jag tycker mig också se någon liten skillnad mellan hur han tar för sig bak i traven, men hade jag ridit själv eller sett det i tex ridhusethade jag, som någon annan skrev, snarare trott att det var hästens svagare sida.

  På tal om något helt annat måste jag berömma hur otroligt prydligt och fint du rider, du sitter som om du vore skapt för den hästen 🙂 Förhoppningsvis har du samma känsla på Vicke! 🙂

  Svara
  • Birgitta

   Tack, den hästen påverkade min dessförinnan hemska sits mycket positivt.

   Jag hade innan honom haft en häst som jag ständigt fick ”jaga” med skänklarna och det påverkade min sits mycket.

   Kreon var väldigt självgående samt hade en väldigt stilla rygg så det var till och med för mig lätt att sitta på honom utan de tidigare flaxande skänklarna :).

   Vicke var HEMSK att sitta på den första månaden i alla fall- jag har faktiskt aldrig suttit på en så skumpig häst men det tror jag med facit i hand berodde på att han spände sig i sin nya miljö.

   Numera är han jättelätt att sitta på (TACK!!!!!) trots att han travar mycket bättre än när han kom och tveklöst bättre än Kreon.

   Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>