Fredag- dagens upplägg

Redan när jag hade avslutat träningen för Christina i tisdags såg jag fram emot att jobba vidare med det vi tränat på egen hand och idag var det dags.

Jag började med att värma upp som jag alltid gör- trav i lägre form under lättridning och därefter galopp på samma vis (i lätt sits).

Sedan tog jag itu med skolorna och varierade mellan öppnor, slutor och förvända slutor utmed långsidorna.

Ibland red jag första halvan av långsidan i förvänd sluta, ställde därefter om och fortsatte i öppna, ibland red jag en öppna eller sluta till mitten av långsidan, red därefter in på en volt och fortsatte sedan i skolan resten av långsidan.

Efter detta jobb följde min passage-förberedande trav där jag försöker samla traven så mycket jag kan men med bibehållen schwung. Vi har inte fått till någon passage än men är på god väg tycker jag.

När jag var nöjd med den långsamma traven övergick vi till att försöka öka densamma- att kalla den mellantrav är väl än så länge att ta i (en av Vickes akilleshälar) men även här går det framåt.

Så klart rider jag inte bara omkring i ”mellantrav” under denna övning utan jag varierar mellan arbets och mellantrav- fram och tillbaka.

Galoppen tränades genom att jag samlade den så mycket jag kan (någonstans mellan samlad  galopp och arbetsgalopp) och nu får jag hjälpa till med spöt när jag vill minska tempot utan att benen ska kännas styva.

Förr var det ju mer ”men vad vill du-sluta” från Vickes sida så fort man petade på honom med pisken, nu är det ”ok, jag bromsar lite men galopperar fortsatt mjukt”.

Övergångarna mellan galopp och skritt börjar faktiskt bli bättre, det är just att benen ska vara mjuka som är ”grejen”- ju mjukare ben desto mjukare (bättre) övergång.

Jag hoppas att det inte bara är ett önsketänkande att övergångarna är bättre- jag vet ju av erfarenhet att en hel del brukar kännas snäppet bättre efter en vila så förhoppningsvis ÄR det så i det här fallet.

Avslutningsvis blev det förvänd galopp- faktiskt väldigt fin idag och utan de ofrivilliga bytena som Vicke har kunnat lägga in tidigare.’

Att motställa honom men ändå bibehålla galoppen är otroligt nyttigt och en bra test för både ryttare och häst- hästen ska inte byta bara för att man ställer om den och ryttaren ska inte ändra sin position i sadeln utan sitta kvar oavsett vad som händer där framme.

Min tanke är att ha ungefär detta upplägg vid varje dressyrpass framöver med endast smärre variationer- får jag allt enligt ovan att sitta tror jag att vi är bra förberedda  inför start i MSV C när tävlingssäsongen börjar.

Ett pass som dagens tar ganska exakt en timme i anspråk- jag hade GÄRNA ridit längre 🙂 men det gäller att sluta innan det börjar ta emot och bli en neråtgående spiral- det håller hästen både frisk och glad tror jag.

För övrigt har lilla Soya födelsedag- 6 år fyller hon och jag kan inte fatta att vi redan har haft henne i 5. .

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>