Hagsmycken

Påmindes om ett ord jag sällan hör när jag läste denna tråd på Bukefalos: hagsmycke, alltså en häst som man sällan eller aldrig rider på.

Själv har jag stött på många sådana juveler i mina dagar och anledningarna har varit högst skiftande.

Man kanske har en gammal och/ eller av skada oridbar häst hemma på den egna gården utan några större kostnader.

Jag har också stött på fall där hästägaren har så pass gott om pengar att en mycket dyr stallhyra inte avskräcker från att bara ha hästen mer eller mindre stående- dessa människor tycker ibland att det kul att HA själva hästen (borsta, putsa på grejerna) men inte rida.

Ibland är detta ointresse förenat med större eller mindre RÄDSLA för att rida- man har kanske råkat ut för något som gjort att man inte vill rida om man slipper.

I något fall är det inte man själv som betalar uppstallningen utan snälla föräldrar och då kanske det inte heller blir lika viktigt att så att säga få valuta för stallhyran utan man kan låta hästen dröna i hagen för att man har annat som lockar mer.

Ja, skälen kan som sagt vara olika och en del, enligt mig i alla fall mer legitima än andra.

Har man som ridlärare sin fullt friska häst på anläggningen där man jobbar och borde vara ett FÖREDÖME för sina elever är det kanske inte lika ok att låta hästen bara gå i hagen ett fåtal timmar/ dag merparten av veckans dagar som om man har ett 20 år gammalt halvblod på sin egna gård med stora hagar och andra kompisar att busa med i dessa. Tycker jag.

8 kommentarer Skriv kommentar

  1. Nina

    Men har det egentligen någon betydelse om man rider eller inte? Och varför skulle en ridlärare vara ett dåligt föredöme bara för att den inte rider sin häst? Jag har aldrig förstått denna hets om att man måste rida si och så mycket och x antal minuter per dag.
    Jag har själv lånat ut min dressyrhäst nu eftersom jag inte tycker att det är lika roligt längre men det har knappast gått någon nöd på honom här i vinter när han bara blivit riden någon/några dagar i veckan. 🙂

    Svara
    • Birgitta

      Tja…står man på en anläggning där hästarna (på den tiden) var ute max 4 timmar om dagen i små grushagar så tycker jag nog att man får se till att rida (eller på annat sätt motionera) en häst i ”sina bästa år”.

      För mig är det självklart att många elever ser upp till sin ridlärare och vill ta efter denna och nej, jag tycker inte att man ska lära ut (läs: visa) att det räcker med ovan korta hagvistelse för att ge en häst ett tillräckligt stimulerande liv.

      Åsyftad häst var för övrigt enligt mig både fet och apatisk.

      Svara
      • Nina

        Nä då är det en annan sak men det framgick inte i inlägget. De flesta har ändå hästarna ute hela dagarna. 🙂

        Svara
        • Birgitta

          Jag undrar det jag….Snarare tycker jag att det är vanligast att man har hästarna ute max 6-8 h/ dag. Beror väl delvis på vilken typ av stall det handlar om och de som har eget stall har nog för det mesta hästarna ute minst 10 timmar, om inte annat för att de kanske jobbar heltid och är borta så många timmar/ dag.

          Men på ridskolor/ inackorderingsanläggningar tycker jag att det är vanligare med kortare hagtid.

          Svara
  2. Anna-Kajsa

    Den mest udda förklaringen till varför man har häst fick jag av en äldre man som jag hyrde både bostad och stallplats av. Jag kände hans son, som var en duktig hästkille, men pappan lade inte två strån i kors för sina hästar i mina ögon. Han hade två ston, den ena med föl. När jag frågade varför han hade hästar egentligen svarade han:
    -De är så snygga att titta på när man sitter på verandan och groggar.

    Svara
    • CeciliaL

      Hahaha!! Tja, det finns manga djur i var herres hage! 🙂

      ”Pasture ornament” brukar man saga har. Jag har ett. Och ar i kategorin ’har egen mark sa han kostar inte sa mycket’.

      Svara
  3. Titti

    Folk får väl göra som dom vill med sina hästar men enligt mig mår nog en häst bäst av att jobba, men det är vad jag anser någon annan anser kanske något annat. Dom lider väl kanske inte direkt av att bara stå och smycka hagen (beror förstås på hagen också. Men jag tror nog att dom mår bäst av att ha något att göra om dagarna om dom då inte går i stora beteshagar med god tillgång till foder, spring och sällskap!

    Sedan kan jag inte för mitt liv förstå varför man skulle vilja betala flera tusen i månaden för en häst om man inte gör något med den, vad man sedan gör spelar ingen roll, men att bara ha den gående i hagen är för mig en gåta! Visst att livet kan se ut så att man inte hinner men då hade jag sett till att någon anna red/motionerade djuret. Troligen hade jag sålt eftersom jag inte hade haft lust att betala någon annans ridning!/Titti

    Svara
  4. Minstral

    Vi har fyra ardenner och shettis som gör absolut ingenting.

    Min man har sina ardennerhästar typ för att han tycker de är fina att titta på. Ska tillägga att hans hästar mår hur bra som helst:)

    Shettisen enda syssla är att vara sällskap till Misty. Jag borstar på honom någon gång i månaden. Han ser inte heller ut att fara illa precis:)

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>