Det är skillnad på ordning och ordning

Jag har i tidigare inlägg berättat hur jag noterat att det ibland kan vara en väldigt stor skillnad på hur det ser ut hemma hos en hästmänniska och hur det ser ut i stallet hos samma person.

Medan hemmet kan vara hur stökigt som helst kan all utrustning vara minutiöst skött och upphängd/ förvarad och hästen och boxen kliniskt rena.

Jag har också noterat att skillnaden även kan bestå i hur man sköter de EGNA sakerna i stallet och det som så att säga är allmänt.

Här kan jag ta mig själv som ett exempel för medan jag alltid har varit noga med mina saker så var jag långt mer slarvig med allt runtomkring medan jag stod på ridskolan- ett beteende som jag har ändrat ganska mycket.

Nu försöker jag att hålla en god ordning överallt, i stallet, i sadelkammaren, på gödselstacken och kan mycket väl gå och ”plocka” även med sådant som inte är mitt eget.

Inte så att jag lägger mig i hur andra sköter SINA EGNA saker men om papperskorgen svämmar över så tömmer jag den i stället för att vänta på att stallägaren ska göra det och om det är dammigt på hyllan där vi har våra mineraler så kan jag mycket väl torka av den. För att ta några exempel.

På ridskolan fanns när jag köpte egen häst för över 25 år sedan en annan mentalitet som även jag anammade- där tyckte ”man” att det fanns betald personal som skulle fixa med allt och folk orkade knappt sopa stallgången efter att deras häst hade lagt en jättehög där.

På den tiden märkte man direkt om någon var ny i stallet- den personen stack oftast ut genom att just sopa noga tex något vi andra slöfockar alltså överlät till personalen för det mesta.

Idag skulle jag inte drömma om att lämna stallgången osopad eller låta bajs ligga kvar  på stallgången ens några minuter- dels stör det mycket i ett så litet stall som vårt och dels tycker jag att jag liksom har en annan mer…ska vi kalla det familjär känsla för detta stall.

Men alla är vi som sagt olika och jag har genom åren sett folk sköta sina egna saker sååå noga medan man kunnat lämna både gödselstack och annat i bedrövligt skick utan en sekunds eftertanke.

Något ni känner igen?

6 kommentarer Skriv kommentar

  1. Cia

    I vårt stall, som jag och en väninna arrenderar har vi väldigt bra ordning. Stallgången ska vara sopad och fri från grejer. Var sak på sin plats. Det är ju också en säkerhets aspekt på detta. Jämförelsevis har vi väldigt städat i vårt stall…. Har sett några ridskolor och även andra privatstall. Fast det är vårt val att ha det så här och ska man stå hos oss så får man bidra både till ordning och god stämning.
    Hemma däremot….. Har jag två hundar och tre apor, skojade bara. Maken och sönerna är inga apor. Men det blir mycket att plocka och ungarnas rum ser ut som bombnedslag. Vi har även (nåväl maken) har en förkärlek till att ha högar här och var… Kläder, papper, tidningar… Däremot är han görduktig på att röja och plocka när han får ett ryck. Sen försöker jag alltid håla ordning i köket och på toaletterna.
    Så summan av kardemumman är att i stallet har jag superordning och kan lätt tala om för någon via telefon om de behöver låna något av mig.
    Hemma däremot har grejerna fötter och det är inte alltid jag vet var sakerna är.

    Svara
  2. Sofia M

    Jag känner igen det du skriver.

    Vill passa på att berömma våra privatryttare som alltid håller ordning efter sig och alltid hjälper till om man behöver hjälp 🙂

    Svara
  3. rackemarie

    Vi sopar i mitt stall endast på morgonen för golvet dammar så, men givetvis tar jag upp om min häst gör en hög i gången. På kvällen ser det alltså bedrövligt ut i vårt stall, men det är som det är. I den äldre delen där dottern har sin häst kan vi dick sopa när hästarna är inne. Även jag kan sopa där och tömma soptunnorna. Tycker vi har en lagom nivå på ordning och reda hos oss. Blir lite stressad av om det ska vara alltför pedantiskt och att varje hörne ska vara rensopat.

    Svara
  4. Frida

    Känner igen fenomenet ordning i stallet och stökigt hemma, bilen brukar också vara sånt som blir eftersatt och full med prylar och diverse skräp. Nu har jag eget stall och bara stått uppstallad ett fåtal gånger. När jag stod uppstallad så såg jag till att hålla ordning så att jag inte störde samt sköta de uppgifter jag skulle på bästa sätt, det är ju fler än jag där och då måste alla göra sin del. I mitt eget stall beror det på mkt på tid och ork, läser på heltid och jobbar halvtid så i bland får man prioritera. När jag måste välja så gör jag allt som har betydelse för hästen t ex så tycker jag att ett rent putsat träns är viktigare än en sopad stallgång. Jag sparar allt som inte har betydelse för hästens välbefinnande till lediga dagar, då kan jag däremot gå och fixa och göra fint i timmar. Huset städas när jag inte står ut längre, inte så jag vill ha det egentligen men så som mitt liv ser ut nu så får jag lätta på vissa krav….

    Svara
  5. Bea

    Jag känner igen mig. Hemma har jag superstökigt, i stallet är det ordning och reda däremot. Täckena upphängda på ett särskilt sätt, träns och sadelgjord putsas efter varje ridpass, hästen ryktas 45 minuter innan ridning, väggarna i boxen skuras regelbundet osv. Självklart kan jag skippa vissa av sakerna om jag har lite bråttom men i princip är jag supernoga.

    Jag är också den som alltid sopar sadelkammaren, alltid sopar stallgången en extra gång, ställer ordning hinkar, skurar vattentunnorna, hänger upp grimskaft som ligger och skräpar osv. Lite irriterande ja, men samtidigt vet jag med mig att jag är överdrivet pedantisk, men jag klarar verkligen inte en stökig stallmiljö.

    Svara
  6. Prick

    Var sak har sin plats och jag ogillar verkligen oreda. Till stor del handlar det om säkerhet att ha ordning.

    Att man inte kan sopa för att det dammar är lätt åtgärdat med lite vatten på gången innan sopning, simsalabim inget damm.

    Ser ibland stall med täcken på golvet bland bajshögar, halm och grepar och hinkar och … usch, blir alldeles kallsvettig av sånt.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>