Dagens (skrittmaskins)fråga

Hade ni önskat att ni har tillgång till skrittmaskin i anslutning till ert stall?

Skulle ni utnyttja en om det fanns? Hur ofta/ i vilka sammanhang?

Skulle ni vara villiga att betala extra för att få nyttja skrittmaskinen?

HAR ni kanske redan en skrittmaskin och vad tycker ni i så fall om detta påfund?

Jag ska inte påstå att jag liksom ”aktiv saknar” en skrittmaskin men hade vi haft en på anläggningen hade jag använt den ofta och hade kunnat tänka mig att betala extra för detta.

Dagar då det är ”svin-kallt” tex och hästarna bara står blickstilla, ihopkurade i hagarna hade jag gärna sett att min häst fick skritta runt i maskinen som ett komplement eller när han har en vilodag eller bara som ren framskrittning innan ett dressyrpass.

Jag tror att en skrittmaskin hade gagnat många hästar som idag rör sig på tok för lite men det är ju så klart en stor investering och man ska också ha en lämplig yta där denna kan stå.

16 kommentarer Skriv kommentar

  1. Hedwiginnan

    Hade på förra och har på nya stället. Nu ingår den och på förra fick jag betala 250:- i månaden vilket jag också gjorde.
    Använder den gärna!

    Svara
  2. Lena B

    Vi har inte skrittmaskin, utan ett skrittband men det kanske kan passa in här ändå?
    Uppskattar verkligen att det finns hos oss och använder det varje vecka!

    Svara
  3. Stina

    Vi har skrittmaskin men tyvärr står den så dumt på anläggningen att man inte kan ha uppsikt över hästen om man inte står precis bredvid. Men vid tider på dagen då det är lugnt vid skrittmaskinen kan jag släppa min häst där.

    Svara
  4. G

    Nej, hästarna går ute hela dagarna (och 2 av dom även på nätterna) och rör på sig så jag känner inget behov.

    Svara
  5. rackemarie

    Känner inget större behov men hade det funnits hade jag säkert använt den vintertid då de kommer in tidigare. Skulle vara smidigt att sätta hästen där medans man mockar tex .

    Svara
  6. Eva i Lux

    Jag använder vår skrittmaskin mycket! Kostar 1euro/10 min. Kör 20 minuter med båda hästarna, Calvin går program 1-3, Prima 5:an (dvs lutning på bandet i intervaller). Då och då ber jag vår beridare ställa nån häst på bandet på morgonen och så blir det ridning på kvällen, speciellt de tider då vädret inte tillåter till mer än minimum av utegång.

    Tycker det är ett UNDERBART komplement till annat arbete, eller om ridhuset skulle vara knökfullt vid jättedåligt väder, eller dyl. Är också kinkig med vem som får handha Calvin, så om vid tillfälle är frånvarande, ber jag någon vänlig själ ställa honom på bandet.

    När vi löshoppar, får de gå 10 minuter först, eftersom det då är ”kö” till hoppningen och inte finns plats att värma upp någon längre stund.

    Men det är väldigt sällan jag enbart aktiverar hästen på bandet.

    Till sist, det var GULD värt under Calvins långa konvalescenser, då han bara fick gå och skulle göra så 2 ggr/dag!

    Svara
    • Birgitta

      Jättesmart att använda den som du gör.

      Och jag minns ju hur jag höll på att döööö av LEDA (obs ordvits) när Décima skulle LEDAS 30 minuter 2 gånger om dagen i 8 veckor efter sin buköppning. Jättekul (not) att släpa runt på en seeeg häst.

      Svara
  7. Madeleine

    Jag skulle använda den regelbundet som komplement till ridningen.
    Det står högt på min önskelista, eller skrittband som går att ställa in på klättring.

    Svara
  8. Nina B

    Vi har en STOR skrittmaskin (20 m diameter med fyra ”fack”) som vi betalar 200 kr/månad för att använda. Den vänder var sjätte minut och är så bred att hästarna kan stå ”tvärs över” , så det blir små belastningar vid vändningarna.
    Stallägaren har travhästar och underlaget är alltid i gott skick, så den är ett fantastiskt komplement till annan träning.
    Perfekt när det är isigt och knöligt i skogen, bättre att låta hästarna skritta på bra underlag där och väldigt tidsbesparande att ha hästen där medan man mockar så att man kan rida ut på uppvärmd häst sedan.

    Svara
  9. CeciliaL

    Skulle gaaarna ha! Skulle defo anvanda! Skulle vara villig att betala! 🙂

    Forresten har jag hort att det finns ovala skrittmaskiner ocksa, det tycker jag later bra, sa det inte blir pa cirkel hela tiden utan litet mer ’raka’ spar.

    Svara
  10. Anna-Kajsa

    Jag skulle gärna ha ett skrittband – dels för att man kan ställa det så det lutar och dels för att det tar mycket mindre plats än en skrittmaskin. Men jag är i dagsläget inte beredd att betala vad det kostar (måste ju isf köpa hela själv). Men visst skulle det vara praktiskt under vissa perioder, och särskilt vid en konvalecens.

    Svara
  11. Linda

    Från att ha tyckt att skrittmaskin är ett djävulens påfund så skulle jag gärna ha en och använda den. Det skulle vara helt perfekt att sätta min gamla dam och skritta som uppvärmning då hon alltid behöver lång uppvärmning. Eller att sätta shettisarna till att promenera bort lite hull. En shettis kan ju omöjligt ta skada av att gå i en skrittmaskin så små dom är. (Om det nu inte finns nånstans dom kan fastna)

    Fast jag har hästarna på lösdrift i stor fin hage så rör dom sig inte alls lika mycket som dom hade behövt.

    Svara
    • Birgitta

      Ha ha.. jag var också totalt ANTI i min ungdom utan att någonsin ha använt en skrittmaskin. Får väl skylla på att jag såg allting mer i svart eller vitt då 🙂 .

      Nu har jag hört så många lovorda skrittmaskinen att jag som nämnts verkligen skulle uppskatta en.

      Svara
  12. silverbjälke

    Väldigt bra måste jag säga, Vi har genom åren använt våran flitigt. Speciellt under ”lersäsong” och vid igångsättning eller som när man har för många igång och vill bibehålla grundkondis. Men de har en baksida, folk tror att maskinen är istället för och inte som komplement.

    vi har haft problem med botten i våran och inte löst det helt så den är inte flitigt använd senaste tiden. har gett upp, ska gräva ur, gjuta grusa sanda och köra på gummiflis. tycker allt hamnar vid sidan med djupa stigar och mycket söndertrampat bajs i. tänker att just till detta är gummiflis grymt. bara spola av i massa vatten titt som tätt när man sett till att både gjuta och dränera.

    Saknar en ”walker” DET är något jag verkligen vill ha. ställa motstånd, lutning, hastighet.. 🙂

    måste skaffa. = skitdyra

    Svara
    • Birgitta

      Det är en av de rädslor jag har inför en eventuell skritt-maskin: att de som redan nu är lata och knappt orkar rida ska rida ännu mindre när de kan koppla hästen till en maskin.

      Å andra sidan är det kanske bättre att motioneras av en maskin än inte alls….

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>