Fråga från en läsare om eventuellt hästbyte

En läsare har skrivit till mig och undrat hur JAG skulle göra om jag var i personens situation och situationen är som sådan att läsaren funderar över om befintlig häst ska behållas eller bytas ut mot en yngre och för dressyrändamål lämpligare förmåga.

Utan att gå in på närmare detaljer än så för dom spelar inte så stor roll för mitt svar så skulle jag vilja säga att i frågeställningar som ovan och om man ombeds ge råd så måste man utgå från DEN DET GÄLLER (frågeställaren) och inte sig själv då man ju kan ha helt olika ”syfte” med sin ridning och hästhållning och också helt olika förutsättningar (vad gäller tid, ekonomi, ridkunskap, uppstallningsmöjlighet osv).

För att ta mig själv som exempel är jag ju extremt tävlingsintresserad, jag har relativt gott om tid för en häst och kan lägga mer eller mindre alla mina pengar på densamma utan att behöva ta hänsyn till tex eventuella barn.

Någon annan är kanske arbetslös, har gott om tid men väldigt ont om pengar, vill varken träna eller tävla utan promenadrida osv- det skulle ju bli helt galet om jag gav råd utifrån hur jag resonerade när jag köpte Vicke tex.

Och den som funderar på ett eventuellt hästbyte måste känna efter vad den vill och vad som passar just den personen.

Vad gäller tex byte till en för dressyr mer lämplig häst tycker jag att en fråga ska vara: FÖR VEMS skull önskar jag bytet? För min egen skull eller för ”omgivningens”?

Det kan tyckas som en konstig fråga men ibland kanske man innerst inne är rätt så nöjd med ”det man har” medan det är personer i ens omgivning (kanske själva väldigt tränings/ tävlingsfokuserade) som trycker på och tjatar om att ”det är klart att du ska ha något bättre och inte sitta där och harva runt på den där trista hästen”.

Du ska också vara medveten om att det alltid finns människor i din omgivning som kan ha alla möjliga åsikter om ditt beslut, inte alltid så välmenande och snälla och dessa (åsikter) måste man kunna sätta sig över.

Glöm inte att det är du som betalar, du lägger tid och engagemang (och känslor) och du ska inte behöva rättfärdiga dig inför någon annan kring varför du valt att göra på ett visst sätt med ditt val av häst, eventuell försäljning osv.

Och bestämmer du dig för att sälja så ska du vara medveten om att detta är en process som kan väldigt lång tid (flera månader) men detta är en annan och mycket längre historia.

3 kommentarer Skriv kommentar

 1. Gunilla Leonardsson-Ohlsson

  När man nått min ålder så följer man sitt hjärta o e för gammal för att bry sig om vad andra tycker, he, he som sagt det är ju JAG som betalar och lägger min TID

  Svara
 2. silverbjälke

  det som nämns här som en ”konstig fråga” är väldigt klokt sagt. rid-stallkompisar etc som är mer tävligs och träningsinriktade kan lätt säga – byt! byter man då till något som visar sig vara riktigt bra tycker de inte det är lika kul (de tappar överläget) och då börjar gliringarna om ridningen istället för om hästen. Jag kan gå till mig själv och erkänna att jag ibland undrar varför inte den o den byter häst ist för att traggla på med träningen och tävlandet och alltid sluta i förtvivlan gråt. Men man fastnar för djur, man kanske inte har jättehöga ambitioner och man mår i det stora hela väldigt bra med att ha just sin häst som den är innerst inne. ett levande ting är inte för alla så lätt som man tror att bara byta ut. (antar att det är därför man bara skaffar fler) 🙁

  Svara
  • Birgitta

   Jo, det där känner jag själv igen- att jag i mitt stilla sinne undrar varför person X inte gör sig av med häst Y.

   Fast då brukar det i ärlighetens namn handla om att X ständigt verkar vara missnöjd med Y på olika vis och för mig är det främmande att lägga ner tusentals kronor och många timmar per månad på något man inte tycker är roligt.

   Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>