Fråga från en läsare om vilodagar

Här kommer frågan:

En fråga om något helt annat.
Vilodagar.
Hur resonerar Ni ( Birgitta tror jag att jag vet) om hur många dagar i sträck en häst kan/bör ridas innan vila.
Jag rider mycket varierat varje vecka, rider ut, longerar över bommar, tränar dressyr i ridhuset.
Det är lätt att hamna i ridhuset nu under vintern och trimma för mycket. Vilket ger mig dåligt samvete gentemot hästen. Både för det mentala och fysiska.
Och så är det så roligt att rida så jag kan komma upp i 6 -7 dagar i sträck.
Jag tror det optimala är 4-5 dagars motion följt av 1-2 dagars vila.
Vad tycks?

Och själv svarar jag att jag mycket väl kan rida ca 2 veckor i sträck, ibland ännu längre innan hästen får en ren vilodag utan någon som helst annan motion än hagvistelsen.

Om vi till vilodag räknar att skritta ut så får Vicke ungefär en sådan dag i veckan.

Jag håller med om att ”man” riskerar att rida för mycket i ridhuset över vintern- själv vägrar jag att rida ut i mörker och då blir man ju begränsad.

Jag har också i alla år hävdat och gör så än att de flesta vilodagar ges för RYTTARENS skull även om denne påstår något annat 🙂 .

Våra hobbyhästar behöver mycket sällan ren vila från det dagliga arbetet- så hårt rider vi inte.

Att man däremot behöver ha OMVÄXLING i arbetet är något annat och jag är den första att promota detta.

Att jag tex låter Vicke vila helt en dag i veckan just nu beror på att det ännu inte är så ljust att jag kan skritta ut efter jobbet utan att sluta någon timme tidigare (vilket jag redan gör 2 andra dagar i veckan).

Så fort det blir ljusare ute (dvs mycket snart) kommer flera av Vickes rena vilodagar att vara ett minne blott och då kanske han blir ”stående”……tja…2 dagar i månaden eller nåt.

Däremot tar han det LUGNARE vissa dagar i veckan men det är för mig något helt annat.

Att jag resonerar som jag gör beror mycket på nuvarande hagsituation som innebär att Vicke bara är ute ca 6-7 timmar om dagen  i liten grushage där han till 98 % av tiden står stilla.

När han går i större gräshage där han rör sig mer (vilket är fallet när våra gräshagar kan användas igen) är jag inte lika ”manisk” med att han måste motioneras 6-7 dagar i veckan men jag är över lag noga med att hästen rör på sig och kan inte räkna med att hagsituationen uppfyller detta åt mig på vår anläggning.

Hade jag stått på ett ställe där hästarna gick ute säg minst 10 timmar i stora hagar och bevisligen rörde på sig hade jag kunnat tänka mig att skippa ridningen helt 1-2 dagar i veckan.

Sedan tycker jag ju att det är roligt att rida- precis som frågeställaren.

Ger man den vuxna hästen flera (2-3) vilodagar i veckan ständigt beror det enligt MIN erfarenhet på att man inte är så intresserad av att rida.

Det där med tidsbrist köper jag många gånger inte- det man verkligen vill hinner man (oftast) med.

24 kommentarer Skriv kommentar

 1. Pernilla

  Hur menar du med tidsbrist?
  Jag jobbar emellanåt 14 timmars dagar, med resväg till från jobb skulle jag få rida elva på kvällarna. Inte populärt i nåt stall.

  Svara
  • Birgitta

   Jag skrev att det man verkligen vill hinner man oftast med och utgick då från hur de flesta människor tex jobbar. Att jobba 14-timmarspass är inte ”normalitet” och då får man kanske göra annorlunda. Sedan vet jag inte hur många gånger i veckan du jobbar så mycket men jag antar att tex din hagsituation ser annorlunda ut än min och då kan du säkert låta hästen vila utan dåligt samvete vilket inte jag kan.

   Så klart får man anpassa hästeriet till sitt övriga liv, det gör jag också men jag menade att de som ofta låter sina vuxna hästar vila flera dagar i veckan vanligtvis gör det för att de inte är så sugna på att rida- inte för att de jobbar 14-timmarspass (min erfarenhet i alla fall).

   Svara
   • Pernilla

    Tidsbristen är högst reell bland mina stallvänner. Pga jobb eller familj. Men om man knappt jobbar heltid och inte har familj kanske den är svår att se.

    Jag förstår inte syftet med att ha ett stäppdjur i en sån liten hage att den MÅSTE ridas. Känns inte hållbart nånstans. I alla andra sporter tränar och tävlar man efter säsong , man nöter inte bara på dag in och dag ut vilket många ryttare gör. Kunskaper om träningslära är ofta skrämmande låg hos ryttare.

    Svara
    • Birgitta

     Jag kan ju bara svar för min egen del och varför jag valt att ha hästen på en anläggningen där JAG anser att hästen måste ridas i alla fall 6 dagar i veckan.

     ”Mitt” stall ligger i princip granne med min bostad och jag värderar detta mycket högre än om jag skulle behöva köra 30 minuter eller mer bara för att komma till stallet.

     Bättre stall (utifrån MINA önskemål) närmare bostaden än minst 30 minuters körning finns ej- jag har undersökt saken MYCKET noga.

     En del upplever stress av att ha häst och för mycket annat i sina liv- jag skulle uppleva både stress och inte känna mig lika nöjd av andra anledningar om jag hade hästen långt bort.

     I dagsläget är jag inte stressad, rider GÄRNA så mycket som min häst behöver ridas, har pengar och tid till annat än hästen.

     Nej, hagvistelsen är inte optimal men jag har valt att väga in ALLT i MITT hästägande för att må bra.

     Och ”givetvis” tycker jag inte att min häst mår DÅLIGT även om han gissningsvis hade mått ännu bättre med en annan hagsituation (han gick dock i hage ännu kortare tid/ dag innan jag köpte honom och fungerade utmärkt för sitt ändamål = tävlingshäst).

     Svara
 2. silverbjälke

  Det beror lite på ålder och form detdär med vilan. Mer än en dag så blir det lite rodeo 🙂 en häst som är igång äter ju annorlunda än en som går på ”fritidsintressenivå” så energinivå och återhämtningstid är ju helt annorlunda. Jag instämmer, variationen är det viktigaste. uteritt, markarbete, konditionsridning, muskelbyggande och ren teknikträning är ju mer eller mindre på rullande schema och 1 dag i veckan oftast den dagen efter teknikträningen blir vilodag.

  Svara
 3. Minstral

  Med Misty planerar jag aldrig in någon vilodag för hennes skull, den vilodagen/dagarna kommer alltid ändå pga att jag inte hinner/orkar någon dag. Jag rider på när jag har ork/möjlighet/tid, hur många dagar/veckor i sträck det blir kvittar. Sen varierar jag arbetet och längden på passen även det är oftast beroende på mig och min situation. Jag har aldrig varit med om att jag kunnat träna stenhårt under flera månader utan att det blivit någon vilodag. Skulle jag t.ex. lägga in en vilodag för hästen på låt säga onsdagen så kan jag garantera att det inträffar något på torsdagen som gör att jag inte kan rida. Har man dessutom barn så har man andra aktiviteter som kräver tid och då blir det automatiskt vilodagar ändå. Detta innebär ju inte att jag inte har en plan med min träning men av erfarenhet så har jag lärt mig att vilodagarna kommer ganska regelbundet ändå. Så jag jobbar på så länge i taget som allt flyter på. Nu t.ex. har Misty fått en längre vila pga kotledsvrickning och behandlad.

  Svara
 4. Cia

  Winston rids 5-7 dagar i veckan. Det blir vilodagar när jag har tidsbrist ;-). Dagar då jag inte får ihop allt med jobb (kvällsmöten) barn (barnens aktiviteter, läxor) eller om jag är sjuk. Det kan bli två dagar på raken.
  Detta bekymrar inte Winston så mycket eftersom han är ute med sina kompisar i hagen i en stor gräshage ungefär 12 timmar/dag, däremot har det hänt att hästarna har lekt i hagen så att man upplevt att de har haft träningsvärk pga det. Vi har 11 hästar tillsammans flocken är harmonisk och stabil då och då märker vi att framförallt valackerna är rätt så lekfulla. Nu när vi varit enkel på sjukhus med sonen så har Winston faktiskt hållit sig riktigt fin i formen med lek… Även om jag vissa veckor bara hunnit med att rida 4 dagar.
  Mvh Cia

  Svara
 5. Annelie Magnuson

  Tror att många VILL rida men PRIORITERAR t ex att umgås med sina barn, sin man/fru/sambo eller kanske någon annan typ av träning eller liknande. Många jag känner/känt har verkligen dragits åt två håll – mot hemmet, och mot stallet – och haft det ganska jobbigt med det. Nu har jag ju inte häst längre, men efter att jag har fått barn så kan jag säga att jag nog hade haft jättesvårt att ha häst då jag bara får typ tre-fyra timmar vaken tid med mitt barn varje dag efter dagis/innan hon ska sova till vardags, och den tiden byter jag helst inte bort mer än någon enstaka dag i veckan. Och att åka till stallet vid 21 på kvällen hade jag inte pallat med. Hade varit annorlunda om man bott i en annan del av landet och haft möjlighet att ha hästen hemma alt MYCKET nära hemmet. Och att vara ”en sån” som släpar med sin motvilliga unge till stallet dag efter dag…, och som där mest är i vägen…? Nä, det hoppade jag nog helst också över.

  Svara
 6. JohannaB

  En helt annan sak, jag är inte särskilt bra på att variera min träning! 😀
  Det är ju ett mantra man hör hela tiden just nu, men faktiskt rider jag ganska snarlikt varenda dag?
  Visst skiljer underlaget en del (ridhus två dagar per vecka, ridbana med gräsbotten tre-fyra dagar per vecka och gräs ute en-två dagar per vecka) och även längden på ridpassen (30-60 min) och intensitet men ska jag vara helt ärlig så är ridningen väldigt lik från en dag till en annan. Jag värmer alltid likadant, dag ut och dag in, och lägger sedan in arbetspassen (som är väldigt lika) med olika längd och intensitet.
  Jag longerade inte, hoppar inte, rider inte flummiga turer i skogen , intevalltränar inte osv. Jag rider dressyr och lite mer dressyr typ 😉
  För oss funkar det utmärkt, hästen är pigg och glad och utvecklas och har trots veterinärkoller aldrig varit halt av annat än en hovböld (vid två tillfällen, ifjol och för tre år sedan) eller skadad på annat vis.
  Det var bara en sådan där sak som jag ville erkänna, för alla de hästägare som febrilt försöker lägga in sju olika ridpass per vecka för variationens skull! 😉
  Vissa ekipage behöver mer variation för både kropp och knopp (motivationen) medan det för andra är mindre viktigt, tror jag! 🙂

  Svara
  • Birgitta

   Så tror jag absolut att det är, dvs att hästar har olika behov även av varierad träning.

   En del tycker ju att deras hästar knappt ”tål” att ridas dressyr ens någon dag i veckan utan att verka uttråkade/ ovilliga, andra har andra typer av hästar.

   Tittar man på i alla fall vissa proffsryttares träningsupplägg med sina hästar är det inte mycket variation där heller (undantag finns absolut)- det är inte ofta dessa hästar rids ut, hopptränar eller går över bommar- för att ta ett exempel.

   Huvudsaken är väl att man har kompetens nog att avgöra vad som passar för ens egna häst, både fysiskt och psykiskt.

   Jag avråder tex bestämt från att hoppa vissa hästar där det kan göra mer skada än nytta pga tex både ryttarens okunskap och hästens bristande fallenhet för att obehindrat ta sig över hinder.

   Inte heller bör man i alla väder och situationer rida ut- är det tex isgata och storm i flera dagar så får man hålla sig till ridhuset vare sig man vill eller inte för att undvika olyckor osv.

   Så variation ABSOLUT om det passar men inte in absurdum.

   Svara
  • Minstral

   Så är jag också, rider för det mesta dressyr och lite mer dressyr. Dock rider jag i en grupp för min tränare med bommar och ”hoppning” en gång i veckan. Försöker lägga in intervaller på markvägen någon gång i månaden, meningen är en gång i veckan, men det är ju sååå trååkigt. Varvar mellan att rida i paddocken och att rida på gräset. Men det blir mest dressyrpass ändå, hästen mår bra och jag mår bra. Rider ut händer väl typ två gånger om året. Vi har bara skittråkiga grusvägar och dessutom tycker jag att det är läskigt att rida ut. Så jag är nog också ganska enformig om man ska hårddra det:)

   Svara
 7. Anna Lind

  Att INTE ha tidsbrist om man har heltidsjobb, familj och vänner och dessutom häst uppfattar jag som extremt ovanligt! I övrigt håller jag med Annelie till punkt och pricka! Dragkampen mellan att göra något eget = rida tex och att vara med familjen är mkt slitsam. När barnen blir lite äldre är det också en hel eftermiddagsaktiviteter att passa, även om dom inte sysslar med femtitolv olika sporter på ambitiös nivå. Två barn i max lågstadieålder (=kan ej ta sig till o från träning själva) m 1-2 aktiviteter var suger mkt tid!

  Svara
  • Birgitta

   Att man lider av dåligt samvete och tidsbrist om man väljer att både arbeta heltid, ha barn och häst betvivlar jag inte en sekund- det är EN av flera anledningar till att jag har valt att avstå från barn, jag skulle inte vilja leva med just ständigt dåligt samvete och tidbrist och vill inte heller avstå från hästeriet (något förenklat).

   Men, det komiska (eller inte….) är att de som jag har sett rida lite (dvs ha flera vilodagar i veckan till sina hästar) INTE har varit de med barn utan i absolut majoritet ensamstående personer, ibland till och med arbetslösa och/ eller fortfarande boende hos sina föräldrar. Att då säga att man inte har TID att rida menar jag är inte med sanningen överensstämmande, inte heller om man anser att en fullt frisk vuxen häst BEHÖVER vila 2-3 dagar i veckan.

   Sedan har jag inga åsikter om hur ofta man rider I SAK men då får man enligt mig se till att anpassa uppstallnings-situationen efter sin vilja/ ovilja att rida frekvent.

   Vet man med sig att man bara vill rida 3-4 dagar/ vecka menar jag att det är galet att stå i sådana stall som där jag har stått med små hagar och kort hagvistelse. Då får man se till att hästen kommer ut mer = byta stall till ett som kan erbjuda detta- så enkelt är det i min värld. Eller får man skaffa medryttare.

   Svara
 8. Hedwiginnan

  Heddan har en ren vilodag i veckan. Eller vad man kan kalla en ”hästledig dag” för matte. Resten av veckan rids eller tömkörs hon. Ridningen är blandad, antingen dressyr på bana, skogridning, galoppträning, bommar eller hoppning.

  Svara
 9. Blablabla

  Rent muskulärt så behöver musklerna vila efter träning för att de inte ska brytas ner istället. Vila betyder dock bara icke träning, rörelse är bra. Men det betyder att man egentligen inte bör träna mer än i stort varannan dag.

  Så har man inte problem med att hästen står i stallet mer än vad som är bra för den och inte har tillgång till bra hagar så är det lämpligt att rida varannan dag i stort.

  Svara
  • Birgitta

   Jag håller inte med att det är lämpligt att rida varannan dag och egentligen säger du emot dig själv för i stycket ovanför skriver du själv ”vila betyder dock icke träning, rörelse är bra”.

   Jag menar att man visst kan rida oftare än varannan dag men att man då får tänka på att variera träningen så att inte samma muskelgrupper ständigt får jobba på högvarv.

   Och ärligt talat; hur mycket ANSTRÄNGANDE jobbar egentligen en hobbyhäst?

   Titta på idrottsmän- nog tusan tränar de oftare än varannan dag.

   Svara
   • Blablabla

    Kanske problemet är att vi lägger olika betydelse på ord här eller att jag var luddig?
    För mig när vi pratar om att träna så menar jag att man anstränger sig och inte bara glider runt lite. Är varför jag försöker använda order träna och inte rida då rida bara betyder att du sitter på hästen i rörelse i stort enligt mig. Men kanske jag skulle definierat det än mer med att kalla träna=muskulärt ansträngande arbete? Man jobbar/tränar för att bli starkare, smidigare och uthålligare och anstränger sig.

    Personligen så kan jag väll tycka att många hobbyhästar på låg nivå gör vad som kvalificeras som att röra på sig och dvs inte egentligen tränar och anstränga sig för att bygga muskler… Eller så gör de det så pass lite och utspritt över ett pass att det inte blir så ansträngande som att att göra repetitioner utav ansträngande rörelse.

    Att vara ute och röra på sig och träna klassificerar jag som olika saker. Som skillnaden mellan att löp-träna för att springa ett lopp och att ta en promenad typ. I det ena jobbar man och tar i, i det andra är man bara ute och rör lite lätt på sig och får igång blodgenomströmningen = behövs efter ansträngning!

    Att träna lydnads-dressyr en dag där man mest jogga runt och träna styrka a la gym-pass med repetitioner utav stärkande övningar är tex olika sett att lägga upp passen och dressyr-jobba hästen där den anstränger sig muskulärt hårt ena dagen men inte andra.

    Bra artikel om vila: http://www.styrkeprogrammet.se/traningsguide/27

    Svara
 10. Katja

  Tycker att det är viktigt att rida relativt mycket men att vara noga att lägga in skrittpaus i ridpassen. Att rida nonstop 20 min i trav och galopp är inte lyckat, visst något sånt hårt pass i veckan går ju bra men inte alltid. Tror att en dags vila i veckan är nyttigt och att variation är absolut nödvändigt. Både psykiskt och fysiskt.
  Däremot gillar jag inte att man tränar hårt en kväll för att sedan rida hårt på morgonen igen. Musklerna behöver återhämtning, oavsett om hästen känns bra eller inte. Hård dressyr träning ena dagen och dagen efter uteritt eller jogg i ridhuset. Likadant efter hoppträning. ” Samma” arbete flera dag i sträck tror jag inte på.
  Sen köper jag inte heller ursäkten tidsbrist. Visst om man vet att man inte kan rida tre dagar i veckan så får man anpassa uppstallningen efter detta. Stora hagar och mycket utevistelse. Annars går det att skaffa medryttare, att en fullt frisk häst skulle vila tre dagar i veckan med begränsad vistelse är inte ok.
  Väljer man att ha häst vet man också vilken tid det tar och har man inte den tiden, ska man kanske inte skaffa häst. Medryttare eller uppehåll i hästeriet går utmärkt!

  Svara
 11. rackemarie

  Blev så glad när jag läste Johanna B:s kommentar. Jag som har så dåligt samvete för att jag endast rider dressyr även om min häst verkar tycka att det är helt okej. Ändå vill jag att han ska ha lite variation, så minst ett pass med något annat i veckan. Kan vara uteritt eller hoppning med medryttaren eller ett tömkörningspass, helst med dottern vid tömmarna. En till två vilodagar i veckan. Går i stor hage med kompis så länge vi vill, men oftast tar vi in ca 16.00 för då ska det ätas massor hösilage. Kan inte ge så mkt ute då hagkompisen skulle spricka 🙂

  Svara
 12. Linda

  Jag brukar jämför min hästs träning med min egna löpning. Veckan utgörs utav lätta,medel och tuffa pass. Lätta pass kan vara en timmes skrittrunda, ett 30min joggingpass i ridhuset eller en kortare uteritt. Medelpassen är ett normalt dressyrpass på bana, hoppning eller en längre uteritt med mycket trav och galopp. Dom tuffa passen är oftast dom tränarledda då man pressar på lite extra i övningar = eventuell mjölksyra.

  Jag tror att en blandning utav alla tre kategorier ger den bästa variationen och att endast ge hästen vila när man känner att den alt jag behöver den. JAG tror att densitet är viktigare att variera än vart man rider.

  Nu är ju smart våren här på riktigt och helt plötsligt går det att rida ut på kvällarna vilket underlättar massor för iallafall min del.

  Svara
 13. Jennifer

  En häst är ju trots allt skapt för att röra sig långa sträckor varje dag. Så att låta de vila helt en eller flera dagar i veckan är knappast något som är bra för hästen. Om man inte har den i en väldigt stor hage under många timmar och där man vet att hästen rör på sig mycket. Att däremot variera arbetet och ge hästen lugnare dagar då och då är en helt annan sak för mig. För en dressyrhäst som tränas på minst medelsvår nivå kan en vilodag t ex vara att rida ut i skogen, mest rakt fram och i alla gångarter. Det är vila för den hästen. Men för en hobbyhäst som kanske rids lite lätt på banan som sitt hårdaste arbete kanske det krävs en promenad eller skrittrunda för att det ska bli vila för kroppen. Är det en unghäst skulle jag välja att gå promenader och jobba den från marken de dagar den inte rids. Jag skulle dock aldrig planera in mer än en vilodag per vecka oavsett häst. Helst planerar jag inte in någon ren vilodag alls utan ser då hellre till att göra något annat än just ridning någon/några dagar.

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>