Måndag- halt Vicke!

Suck och stön!

I morse när jag skulle rida tyckte jag redan då jag tog ut Vicke från boxen att han gick en aningens orent.

Jag hoppades så klart att jag bara hade inbillat mig men hur ofta göra man det? I princip ALDRIG om ni frågar mig.

Och mycket riktigt- i ridhuset kände och såg jag en hälta-vilket ben den sedan kommer ifrån väljer jag att inte spekulera i- hältdiagnosticering har aldrig varit min starka sida.

Jag har givetvis klämt och känt på benen som ser helt normala ut; inga svullnader, värme, ömhet.

Samma sak med hovarna; dom har jag bankat hårt på från alla håll och kanter men de syns oömma och kalla.

Så hältan är i dagsläget ett mysterium då Vicke ställdes in i boxen ohalt igår klockan 16.30 och alltså togs ut halt 06.00.

För övrigt red jag honom lindad runt om igår och han stod med back om track på sig i boxen så några smällar på benen finner jag högst osannolikt att han skulle ha fått.

Själva boxen såg också normal ut med rikligt med strö så att Vicke skulle ha halkat i den låter också långsökt men vad vet jag?

För just en vrickning eller framför allt en STRÄCKNING skulle vara det mest logiska i min värld men är det något hästlivet har lärt mig så är det att man verkligen inte kan förlita sig på logik.

Nu ska jag faktiskt försöka att tillämpa det som många andra hästägare gör men som jag har så ohyggligt svårt för: jag ska VÄNTA OCH SE och INTE ringa och boka en tid på klinik förrän om några dagar.

Vi får väl se om jag kan behärska mig- det beror på hur hältan utvecklar sig tänker jag.

Just nu kan man alltså till och med se den när Vicke skrittar så jag borde ju kunna se åt vilket håll det går (ordvits) så att säga.

25 kommentarer Skriv kommentar

  1. Johanna

    Kanske en begynnande hovböld om det varit blött och regnigt med leriga hagar. Dock brukar de ju bli ordentligt halta av sådana. Hoppas han blir bra fort iallafall.

    Svara
    • Birgitta

      Vet inte vad träningsvärken skulle komma av eftersom jag inte ansträngt hästen. Dessutom ser hältan mer ”linkande” ut och inte som att hästen är ”allmänt stel”.

      Svara
  2. Cecilia

    Ja, eller en kotledsinflamation? Du har ju ridit på ganska bra och hästen är relativt ny för dig. Ny ryttare, ny ridning, nytt underlag ökar ju risken för felbelastning såklart. Hoppas att det inte är något allvarligt.

    Svara
    • Birgitta

      Kotledsinflammation pga ridningen skulle förvåna mig EXTREMT mycket då jag varit väldigt noga med hur jag har ridit Vicke, just eftersom jag är väldigt medveten om hur mycket en häst påverkas av ryttarbyte.

      Jag tycker inte alls att jag har ”ridit på ganska mycket” (dina ord) utan har tvärtom ”backat” flera steg i hästens utbildning sedan jag köpte honom (han tränade piruetter och seriebyten då).

      Jag har dessutom gett hästen en 2 veckor lång vila för inte alls många veckor sedan.

      Svara
      • Sara P

        Håller med dig Birgitta. Av vad man kunnat läsa här på bloggen måste jag säga att du verkligen haft ett optimalt upplägg på träningen. En kotledsinflammation tycker jag känns långsökt.

        Svara
        • Liv

          Sara P: Fast en kotledsinflammation kan ju uppkomma av fel ridning (det vill säga en häst som går i fel form och inte arbetar korrekt: det vill säga tar ordentligt med vikt på sina bakben et cetera). Detta torde enligt mig kunna uppkomma även om man, som till exempel Birgitta, rider oerhört varierat och har optimalt upplägg på träningen. Nu vill jag ABSOLUT inte med detta inlägg mena att det är det som hänt Vicke, jag menar snarare att det är lite snedvriden uppfattning att tro att ett optimalt träningsupplägg är lika med noll risk för kotledsinflammation då det ena (träningsupplägget det vill säga hur varierat man rider, underlag et cetera et cetera) inte utesluter den risk dålig ridning (det vill säga hur korrekt hästen arbetar, om den rids i en för hästen optimal form et cetera) medför.

          Däremot vill jag definitivt mena att ett dåligt träningsupplägg säkerligen kan skynda på en kotledsinflammation (även vid ”bra” ridning, förstås ännu mer vid ”dålig” ridning), likaväl som ett bra träningsupplägg säkert kan fördröja en kotledsinflammation (vid ”dålig” ridning).

          Jag vill åter igen poängtera att detta INTE är min uppfattning när det gäller Birgittas ridning!

          Svara
          • Sara P

            Du har självklart rätt Liv, men då vi nu befinner oss på Birgittas Hästsida och funderar över hennes halta häst så kände jag att faktorn ”dålig ridning” kunde uteslutas utan vidare kommentarer.

          • Cecilia

            Fast det ÄR vanligt med kotledsinflamationer vid ryttarbyte oavsett träningsupplägg eftersom hästen inte är van vid den tidigare beslastningen/ryttaren/underlaget. Det är ingen kritik åt något håll (något som allt som oftast behöver förklaras på den här sidan).

          • Birgitta

            Nja…hur ”vanligt” det egentligen är låter jag vara osagt- det finns ju många hästar som rids av olika ryttare/ byter miljö osv utan att bli halta.

            Oavsett vad så är i alla fall jag faktiskt FULLSTÄNDIGT ÖVERTYGAD om att Vickes hälta inte beror på något ryttarbyte utan ÄR det ridrelaterat så är det en ren ”olycka” (läs: feltramp) som har inträffat.

            Att en 7 år gammal häst som ridits regelbundet och aldrig varit halt tidigare skulle bli halt efter att jag har ridit den regelbundet i 6 månader på bra underlag, under tränaruppsikt varje vecka och med den erfarenhet som jag faktiskt har efter att ha ridit i över 30 år enbart för att jag inte rider exakt som föregående ryttare och på annat underlag- nej, där vågar jag faktiskt hävda att jag är helt oskyldig.

            Och skulle hältan mot förmodan faktiskt bero på ”felaktig ridning” från min sida så har jag VERKLIGEN inte den minst aning om hur jag ska rida FRAMÖVER för att inte samma scenario ska uppstå, just för att jag absolut tycker att jag har beaktat allt- ridning, underlag, utrustning, träningsupplägg, viloperiod osv.

            För övrigt brukar kotledsinflammationer som beror på ridningen vara dubbelsidiga och ofta svåra att upptäcka just därav (för att båda benen drabbats).

            Vicke är tydligt halt på ett ben så åter igen tycker jag att diskussionen om han eventuellt skulle vara halt pga min ridning/ ryttarbyte känns väldigt onödig i dagsläget. Den kan vi väl spara tills veterinär i så fall konstaterar något helt annat än de fakta jag öppet och ärligt har presenterat så här långt.

          • Cecilia

            Du behöver inte försvara dig Birgitta, det är ingen som säger att du ridit hästen fel, för hårt eller något annat. Min kommentar var precis av samma karaktär som ”kanske hovböld – för att det är blött ute” (jfr med ”kanske ledinflammation – ny ryttare som rider hästen relativt intensivt” Observera igen att det inte ligger någon negativ värdering i ordet intensivt)

            Det blir säkert jättebra i slutänden oavsett vad det beror på:)

          • Birgitta

            Jag skulle gärna vilja att du förklarar vad du menar med ”relativt intensivt”- relativt i förhållande till VAD?

            Jag tycker ju själv att jag FORTFARANDE efter 6 månader rider under den nivå Vicke befann sig på då jag köpte honom och det är ett medvetet val jag har gjort från dag 1 så därför tycker jag att din kommentar är intressant.

          • Ann

            Nu svarar jag på det Cecilia skrev och som DU sen svarade på. Och jag skriver ganska generellt, inte om dig och Vicke just.

            Jag antar att hon/man med »intensivt« inte alls nödvändigtvis menar på vilken NIVÅ man rider. Huruvida man gör byten eller inte, piruettarbete eller inte, kanske inte är det allra mest intressanta. Snarare antalet pass och längden på dessa. Jag tror alltså helt enkelt inte skillnaden vad gäller samling och rörelsernas svårighet så mycket påverkar. (Däremot är det smart att backa lite även där för att hästen mentalt ska hinna anpassa sig till den nya ryttaren).
            Däremot om den gamla ryttaren ridit med balans och samling, korta pass, 4 dagar per vecka, på djupt underlag, och den nya ryttaren rider på mer framåt, 7 dagar i veckan, på annat underlag. Bara som ett lösryckt exempel! SÅDANT tror jag påverkar.

            Skulle jag sälja min 12-åriga häst på nivå svår skulle jag kunna säga typ just detta. Han är sedan många år van att varje vecka ridas varannan dag i ridhus, relativt korta pass, med balans och mycket samlande arbete. Sen tömkörs han med dito arbete på raka spår någon dag, cantrar ute ibland, och vilar två dagar. Skulle han byta ägare som kanske red alla dagar, i mindre samling, längre pass, kanske han skulle reagera i sina ben. Även fast ryttaren inte gjorde varken piruetter eller byten i varje.

            Jag skriver detta lite utifrån en diskussion med en bekant som vet en häst på svårklass-nivå som varit MYCKET skadad och nu säljs som typ MsvB-häst. JAG kan i min enfald inte förstå hur den hästen ska hålla för att springa runt och träna MsvB mer än den klarade tidigare träning. Det man snarare får tänka med en sån häst är kanske att den bara kan gå KORTA pass varannan dag, eller något sådant. Inte exakt sätta någon slags tävlings-definierad nivå på vad den kan gå. Mycket konstigt enligt mig.

            Sammanfattningsvis, jag tror alltså inte det spelar så stor roll exakt VAD man gör (inom rimliga gränser) utan snarast hur ofta och hur länge man gör det.
            Och det är också detta jag tror Cecilia menar med »intensivt«.

            I övrigt tycker jag kanske att både ovilja pga ryttarbyte så väl som hälta av samma anledning brukar komma lite snabbare än efter 6 månader. Jag tror i detta specifika fall att Vicke gjort något som fått honom halt på ett ben. I övrigt tycker jag kanske att både ovilja pga ryttarbyte så väl som hälta av samma anledning brukar komma lite snabbare än efter 6 månader. Jag tror i detta specifika fall att Vicke gjort något som fått honom halt på ett ben. Är ju inte det minsta konstigt, bara tråkigt och irriterande.

          • Birgitta

            I sak håller jag med dig Ann.

            MEN om en häst som av föregående ryttare ridits 4 dagar i veckan 40 minuter per gång blir halt hos ny ryttare som rider mer/ oftare/ längre så ska det nog lite mer ”extremfall” till- typ mycket annorlunda underlag och/ eller mycket, mycket mer ridning.

            Om vi ska ta Vicke som exempel så rids han max 1 timme/ dag vilket alla 7- åriga hästar bör klara av utan att man ska säga att hästen ”rids relativt intensivt”, därav att jag undrar vad Cecilia menar.

            Hade jag tex skrivit att jag ofta rider 1,5 timme, aldrig låter hästen vila/ få lugnare pass hade jag bättre förstått kommentaren.

            Icke att förglömma brukar alla friska hästar träna upp sin ork allt eftersom månaderna går så om en häst blir halt av ”annan intensitet” på ridningen borde detta komma efter bara någon månad, om ens det, eller så är hästen ”svag” av någon anledning (latent skada/ålder tex).

  3. Lena B

    Vad tråkigt:-O! Håller tummarna för att det är något enkelt och okomplicerat!

    Svara
  4. Anna-Kajsa

    Jag håller också tummarna för hovböld eller något annat enkelt och snabbt!

    Svara
  5. Dagge

    Nämen fy vad trist :-(. Håller tummarna för att det är snabbt övergående! Ser ju fram emot alla roliga tävlingsrapporter från er, som väl snart skall ramla in 🙂

    Svara
    • Birgitta

      Jo tack du…jag hade OCKSÅ sett fram emot att SKRIVA tävlingsrapporter.

      Just nu är jag tjuriga Birgitta 6 år som gnäller ”ska det aldrig bli MIN tur” 🙁 !

      Svara
  6. Eva i Lux

    Det var inte roligt att läsa. Kan inte göra annat än att hålla tummarna, jag också!

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>