Lördag- boxvila

Du milde man som det blåste i morse (och hela dagen för övrigt….).

Det var inte tal om att släppa ut några hästar i hagen- det hade varit förenat med direkt livsfara om något kom farande.

När jag skulle kliva ur bilen på stallplanen var det knappt jag fick upp dörren- så mycket blåste det.

Så Vicke fick tillbringa hela dagen i sin box med undantag för en ny frisör-omgång med undertecknad.

Vad gäller hur man vill ha sin hästs hår råder det verkligen delade meningar men så här tycker jag:

 

bild(60)

Klippa svansen upptill- NEJ TACK!

När jag köpte min första häst gjorde i alla fall alla i mitt stall detta, så även jag.

Men det var hur svårt som helst att bibehålla den välklippta svansrots-looken i mer än några dagar tyckte jag och nu är det måååånga år sedan jag gav mig på detta projekt.

Dessutom tycker jag att det är mycket snyggare med oklippt svans.

bild(59)

Svans som släpar i marken- NEJ TACK! Ner till kotan går bra.

bild(58)

Lång man à la travare- NEJ TACK. En handsbredd tycker jag att det ska vara ungefär. Däremot behöver man inte vara rädd för att klippa topparna med en sax- klipper man däremot hela manen rakt av med en sax blir det väldigt sällan snyggt och ju fulare desto tjockare man en häst har.

bild(57)

Vicke har en rejäl kalufs- notera mängden hår på marken och då ska man veta att jag tunnade ur lika mycket för 2 dagar sedan.

5 kommentarer Skriv kommentar

  1. MandaS - Hästskötare

    Jag klipper bara svansen, har visseligen bara raser hemma som ska ha lång man. Varmblodstravare, haflinger och islänningar. Pappa skriker nästan rakt ut när jag vill toppa av svansarna när de nästan står på dem! 😉

    Svara
    • Birgitta

      Ja, bortsett från att jag inte tycker att det är snyggt när svansar släpar i marken brukar jag tänka på hur förfärligt det vore om hästen själv eller någon annan trampade på svansen så att stora delar slets av.

      Man vet ju hur otroligt lång tid det tar för en svans att växa ut.

      Hade jag haft tex en travare hade jag ÄNDÅ ryckt manen- för mig är det viktigare vad jag tycker är snyggt än hur det ”ska” se ut, såvida vi inte pratar om utställningsdjur.

      Svara
  2. Jennifer

    Håller helt med dig om svansen, tycker det är fruktansvärt fult att klippa vid svansroten. Mycket finare med en naturlig svans! Vill ha den ganska lång men som du skriver ner till kotan är väl ganska lagom, beror lite på hur hästen bär sin svans. Hatar kortklippta ”hopphäst-svansar”. 😉
    Manen vill jag gärna ha lite längre men absolut inte för lång, men tillräckligt lång för att det ska bli fina knoppar så kanske snarare 1,5 handsbredd. 😀

    Svara
  3. Rie

    HUR bär du dig år för att klippa snyggt? Jag är urusel på det. Sätter du saxen rakt in och klipper bara en snutt åt gånger eller hur gör du? Min pålle har rätt tjock man så det är mycket sällan jag får till det snyggt.

    Svara
    • Birgitta

      Om det ska bli snyggt kan man bara precis ta topparna för att få en rak linje nertill på manen. Ju tunnare man- desto lättare är det. Man som ligger liksom ”lager på lager” blir inte snyggt.

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>