Måndag- mycket märkligt sammanträffande

Mmmmmm…idag satt jag äntligen i min underbara sadel och på min minst lika underbara häst.

Vi skrittade omkring i ridhuset i 45 minuter och tränade på bland annat halter, någon ryggning och bakdelsvändningar och känslan var hur fin som helst.

Det ”mycket märkliga sammanträffandet” var att jag träffade en annan ryttare med sin häst i ridhuset- ett ekipage som INTE står på vår anläggning.

Och när tjejen, vars häst visade hälta, berättade om händelseförloppet så var det som att lyssna på mig själv.

Hennes häst har också gått i en lerig hage, blev skodd för 4 veckor sedan (Vicke för 3 ½ vecka sedan) visade plötslig hälta, var bra i någon dag, blev halt igen, har visat ömhet för visitertång på båda fram fast mest på vänster- exakt som Vicke.

Enda skillnaden är att tjejens häst fick på sulor med silikon för 2 veckor sedan och att detta inte har hjälpt.

Ja, jag får verkligen hoppas att Vicke håller sig fortsatt ohalt nu och att det inte kommer fler bakslag utan att jag kan rida på som planerat.

6 kommentarer Skriv kommentar

  1. silverbjälke

    Fick hon sulor av silicone eller hårdPVC sulor med silicone insprutat i?

    Är hästen öm i sulan så trycker siliconet ofta på sulan när det blivit hårt och härdat, slog de på en lite mjuk sula så böjs den ju in när hästen trampar på ojämnt även om det av oss klassas som mjukt och då trycker det det härdade siliconet mot den ömma sulan. Bättre är att inte ha siliconet utan att ta jobbet med merarbetet att hålla rent inuti. siliconet trycker och dessutom kan det förhindra syrecirkulation som behövs för läkningen om skadan är sån att man vill bilda hinna.

    Jag har en bekant som nyligen fick sulor av 5mm läder satta, Vilken idiot till hovslagare. det vart katastrof, de blir mjuka i vätan och fyller ingen som helst funktion. av illa kvickt åkte de. Hårdgummimatta eller mjukpvc på löpmeter så klipper man till dem själv. Men undviker att fylla med silicone om man inte måste.

    Det är iaf min erfarenhet av detta. Säger inte att det ÄR så till 100% och alltid men så har alltid varit bäst och rätt för oss hittills.

    Svara
    • Birgitta

      Vet faktiskt inte mer än att hon sa att hästen hade fått sulor med silikon under.

      Intressant det där med lädersulor för jag fick nyligen tipset att använda just dessa och inte plast. Det sades att detta är vad ”man använder på kontinenten”.

      Ja, inte vet jag och jag får ta ett snack med min hovslagare om det skulle bli aktuellt.

      Just nu vill han verkligen undvika sulor på Vicke då hornet redan är sprött och sulor ökar risken för tappskor. Den ena framhoven (inte den skadade) kommer det inte att finnas något att spika i om den går sönder mycket mer så nu måste jag verkligen vara försiktig tills hornet växer ut.

      Svara
  2. Dressyrtant

    Låter onekligen intressant. Låter som min faktiskt även om min var rejält halt överallt på kliniken. Det var fyra veckor med enbart plastsulor och sedan hälta. Jag griper nog efter halmstrån men intressant är det.

    Svara
    • Birgitta

      Din häst kan mycket väl ha utvecklat ”sekundärhälta”, dvs han kanske FÖRST hade ont av sulorna och sedan kom det ”annat”.

      Svara
  3. silverbjälke

    Bolla gärna det jag nämnde med din hovis, Speciellt valet av läder kontra annat material. Min erfarenhet är at läder i 99 fall av100 är skit i praktiken och optmalt i teorin. Dessutom är det svagt ”sviktande” sväller, mjuknar, hårdnar etc beronde på väta och klimat vilket ökar risken för glapp och påfrestan på söm. När lädret mjuknar försvinner syftet med att skydda sulan.

    Obs, det är min åsikt och min tes jag till stor del delar med min hovis, alltså inget jag har vetenskaplig fakta på.

    Kontinenten 🙂 ?? japp, där är lite annorlunda klimat och hagunderlag från en svensk vår-höst.

    Svara
    • Birgitta

      Jag ska absolut diskutera det för jag finner det om inte annat ganska intressant. Dina argument kan jag köpa rakt av men det vore som sagt roligt att höra vad andra också anser om lädersulor och dylikt.

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>