Fråga från en läsare om bett

Har en kille där hemma som är reagerar MYCKET starkt när jag byter bett, han rids i vanliga fall på 3-delat gummibett och går helt ok på det…
Har dock nyss plockat vargtanden på honom men det SKA inte vara några problem.
Han tuggar mkt på bettet så det är inte det att han inte trivs med det..
Han behöver något som rör sig fast ändå något som ligger still…
Men så fort han får något han är helt nöjd med (rakt matallbett ex) i munnen blir han ”käftig” och riktigt kaxig! Går verken att styra, svänga elr bromsa.
Han går som en klocka på sig hackamoore men vill inte att han bara går på det..
Någon som har något tips!?

4 kommentarer Skriv kommentar

 1. Katja

  Det är ju bra att byta bett, mindre slitage på tänderna.
  Förslagsvis ett tredelat äggbett och ett annat träns, kanske inte massvis med variation men mycket bättre än inget och eftersom tredelade verkar fungera så varför inte prova. De är ju för övrigt också ett mycket snällt bett och det är ju bra.
  Lycka till!

  Svara
 2. Malin

  Jag tycker nog också att du ska hålla dig till de tredelade varianterna + hack om han nu trivs med det.
  Dock undrar jag lite hur du vet att han trivs på rakt när han blir ”käftig” och svårreglerad med det? Hästar gör ju inte så på pin kiv, så något är det väl med det bettet som stör honom? Eller missuppfattade jag din beskrivning?

  Svara
 3. Anna

  Min häst är jätte känslig i munnen men trivs riktigt bra med sprenger kk ultra. Tredelat med bra tungfrihet. Jag skiftar enbart mellan detta och kandaret. Vet att man ”ska” variera bett ofta men då varje form av förändring stressar min häst så gör jag det inte. Enligt veterinär är det ingen negativ påverkan på hans tänder och det viktigaste är att lyssna på honom.

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>