Om att jobba med hästar

På tal om tv-serien Ryttareliten hörde jag att någon beklagat sig över att det som visas på tv kan framstå som väl ”räkmacke-aktigt” medan det finns de som jobbar inom hästnäringen som sliter 24/7 för nästan inga pengar alls.

De sistnämnda är aldrig lediga, kan aldrig tillåta sig att bli sjuka, kan inte unna sig något osv och deras liv är allmänt jobbigt minsann.

Och ja, visst har jag stött på dessa hästjobbare i olika former men att jag skulle tycka synd om dom- nej, inte det minsta faktiskt.

I min värld är denna form av kombinerat arbete/ fritid/ livsstil SJÄLVVALT och då får man också stå sitt kast och gilla läget eller försöka förändra läget.

Det är ju liksom ingen som TVINGAR en att jobba med hästar och får man ingen lönsamhet i det man gör så får man väl lägga ner…så enkelt är det i min bok.

Å andra sidan ”vet” jag vilken rävsax en del av dessa hästjobbare har satt sig i; de har ingen som helst utbildning att falla tillbaka på och inte heller någon annan arbetslivserfarenhet än att jobba med just hästar och visst: då är det verkligen inte så lätt om man tex närmar sig 50, börjar få diverse krämpor osv.

Har stött på det några gånger och dessa människor har i de fall jag känner till valt att fortsätta att jobba med hästar, fast kroppen säger ifrån, mycket för att de annars ser ett liv med flerårig (livslång?) arbetslöshet framför sig.

Jag kan själv ibland fantisera om att det hade haft sina FÖRDELAR att jobba hos tex någon mycket skicklig dressyrryttare- tänk vad jag skulle lära mig och hur mycket jag skulle utvecklas.

Men så tänker jag på alla nackdelar och de överväger så pass mycket att jag aldrig skulle ta en hästskötarjobb även om jag fick välja att jobba hos precis vilken ryttare som helst i hela världen.

Men som sagt; det är frivilligt att jobba med hästar, det passar vissa och andra inte men valet gör man själv.

En kommentar

  1. MandaS

    Jag jobbar som hästskötare på halv tid vilket i dags läget passar mig bra pga olika anledningar. Jobbar i ett mindre travstall med rätt mkt unghästar men även en del äldre tävlingshästar. De är roligt och givande att jobba med dessa djur. Självklart sliter de på kroppen med mockning, fodring osv. Just nu har jag hand om mockningen & fodringen till 3 st 2 års killar och 2 st 1 års flickor. Sen har jag självklart häst hemma så mina dagar består av att tänka häst typ 😉 Läste hästskötare utbildning mot trav på gymnasiet!

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>