Fredag- mer skritt

Ja, vi fortsätter att skritta på, Vicke och jag…..

Idag var det skönt att ha ett ridhus att hålla sig i eftersom det regnade rätt så rejält och där gjorde vi våra sedvanliga övningar- skritt åt alla håll och kanter…typ.

Pulsen i benet bultar vidare för övrigt och det är väl det som oroar mig mest.

Har faktiskt aldrig varit med om detta under så lång tid annat än när Archie hade fång och inte ens då kunde man känna den så tydligt som nu då jag till och med kan SE den bulta i ett litet kärl ovanför kotan.

I kväll blir det bio i ett försök att glömma eländet- det är nästan så att jag tycker det är konstigt att håren på vänster-benet inte är avskavda så mycket som jag klämmer och känner på det, morgon och eftermiddag…..

10 kommentarer Skriv kommentar

  1. Johanna

    Vet inte om det är nån tröst och kanske har jag skrivit det tidigare? Min häst var halt för två år den. Höger framhov med puls i benet. Efter en vecka eller två med letande efter hovböld åkte jag till klinik. Hov var problemet enl släcka häkta metoden. Syntes inget på vanlig röntgen. Ev strålbenshälta och kilskor på. Ingen förbättring 3-4 veckor senare blev det bestämt magnetröntgen. Den visade ligamentskada och en gammal hovböld. Bölden hittades först efter att bilderna skickats till expert i Usansom såg nåt grått mystiskt i hoven. Bölden öppnades och kilsko insida framhov sattes på. Igångsättning 4-6 veckor, med kilsko, eggbar och straightbar sko. Hästen fungerar idag utan minsta problem. Så det tog ett par månader..tyvärr…men från strålbenshälta till ligamentskada och hovböld känns ändå ok.

    Jag hopas Vicke har nåt som ligger och gror i hoven. Ibland tar det lång tid för bölder att komma ut. Tror jag skrev om min stallkompis som hade problem i 4-6 veckor.

    Som sagt, inga upplyftande svar… Men han blir säkert bra igen även om det tar lite tid.

    Kram från mig. Så tråkigt när ens häst inte mår bra.

    Svara
    • Birgitta

      Jag är också inne på detta spår.

      Har varit i kontakt med flera hovslagare och veterinärer för råd.

      Tyvärr ser man inte alltid hovbölder ens med MR som för övrigt är en mycket dyr undersökningsmetod som måste godkännas av försäkringsbolaget i förväg och som ändå inte ersätts fullt ut utan där man själv får får betala minst 6000:– eller mer.

      Vet inte om det har någon betydelse men Vickes hälta syns bara på hårt underlag och värmer ur även där så att inget syns efter ett kort tag.

      Svara
      • AnnH

        Va? Jag betalade då inga extra summor alls när min magnetröntgades båda fram från hov till carpus för ett år sedan. Skulle magnetröntgen kosta 30.000 per ben? (vilket blir 6.000 om man själv betalar 20 %). Min veterinär och klinik var iofs väldigt snälla men tror inte de bjöd på SÅ mycket… ? Var ju som sagt två framben också. Och hela benet.

        Svara
        • Birgitta

          Folksam ersätter max 5500:– vad gäller magnetröntgen. En hov kostade enligt den klinik jag förhörde mig hos igår ca 11.000.

          Du har ju DINA som jag uppfattat som väldigt generösa.

          Svara
          • Anna-Kajsa

            Jag har fått uppgiften att MR av ett ben kostar ca 7 tkr från sövning till uppvak – sen kan det ju tillkomma om hästen står på stationärvård också förstås. Jag var med och magnetröntgade ett par hästar på Helsingborg för ett par veckor sedan – både ben och hals/huvud. Jätteintressant och väldigt tydliga bilder!

  2. Madeleine

    Om min häst visar hälta och puls i ett ben flera veckor så hade jag inte suttit på den och sktittat.
    Med det inte sagt att det behöver vara något allvarligt med din häst.
    Men inte ridning.

    Svara
    • Birgitta

      Jag har diskuterat detta med min veterinär och fått rådet att skritta vidare.

      Hästen skrittar ”som en dröm” och verkar inte det minsta bekymrad. Vi skrittar i ridhuset där han för övrigt även i ohalt i trav. Det är bara på hårt underlag det syns en kort stund.

      Det är många skador där man SKA skritta, både vad gäller vrickningar och ledinflammationer (inte direkt dock).

      Svara
      • Anna

        Skulle det vara en ligament skada så är det också skritt som gäller. Inte många skador som nuförtiden rekommenderas ren boxvila.

        Svara
        • Birgitta

          Helt rätt. Och som nämnts skrittar hästen super- pigg och med öronen framåt.

          Eftersom hoven är röntgad kan vi utesluta fraktur.

          Den enda gången som jag på rak arm kan komma på då man absolut inte ska skritta är vid fång.

          Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>