Speciella annonser del 533: köp efter färg

archie5

Den finaste färgen enligt mig 🙂 ! Archie som unghäst.

Hmmm…den här kvinnan har tydligen bestämt sig för att det är FÄRGEN mer än något annat man rider på 🙂 !

Sedan ska jag erkänna att även om vuxen-Birgitta ”givetvis” bedömer en häst efter dess kvalitéer så var Birgitta 12 år ganska kinkig när hon letade häst i somras.

Det skulle väääääldigt mycket till för att jag skulle köpa en skimmel och även fuxar stod ganska långt ner på min önskelista ska erkännas.

”Lustigt” nog verkade det vara ett överskott på just fuxar….

Sedan tror jag att man om man är klok så klart köper en häst som PASSAR oavsett om det är grön med rosa prickar eller ej och när man väl har hästen i sin ägo så tycker man säkert att den är jättefin 🙂 !

13 kommentarer Skriv kommentar

  1. Minstral

    Fast jag håller med henne, ska man ha en häst som hon söker så finns det ju ett brett utbud och då tycker jag man kan välja efter färg. Jag är lite likadan, ville ha ett föl, dressyrstammat som jag kan få upp i MSV, finns ju också ett brett utbud, då letade jag naturligtvis tills jag hittade fux med bläs 🙂

    Svara
  2. Anna-Karin Eng

    Haha, jag är också färgfixerad. Skulle gärna ha en skimmel, en mörk fux eller helst en fuxskäck.

    Svara
  3. silverbjälke

    Jag har svårt för att se ”det” i skimmlar, Den mest överraskande och nu lovande 5åringen vi har är skimmel. Jag har aldrig sett den på allvar tidigare?! vet inte varför, Nu ser jag den som en fantastisk häst men har fortfarande svårt för att tycka om färgen…

    Fux, sådär riktigt fux är inget jag saknar, har ingen och saknar ingen. Vet inte varför.

    Gillar mörkt, sådär mörkbrunt nästan svart så det ”skimmrar” av totalt djup eller nästan metalliska nyanser när ljuset ligger på.

    Men egentligen….. Vad fan spelar det för roll? Det är för mig kontakten i blicken och kroppsspråket som får mig såld och daltande, kramande eller bara – ok, fin häst.

    Svara
  4. Birgitta

    Oavsett våra preferenser kan vi nog vara överens om att det är tur att dessa ser så olika hur- således finns det en hästfärg för alla.

    För tänk om alla hade velat ha en svart häst….eller en skimmel….var skulle alla de andra ta vägen 🙂 ?

    Lite skämt och lite allvar….

    När jag skulle köpa min första häst blev det en jättevacker mörk, mörk skimmel som jag några år senare konstaterade hade blivit nästan vit = fult.

    När andra hästen köptes tyckte jag fuxar med bläs var såååå fina och har sedan Menelli-tiden även ägt Décima, också fux.

    Archies färg var outstanding snyggast och det var det nog inte bara jag som tyckte för det hände mer än en gång att folk kom fram till mig och ”bara var tvungna att kommentera hur vacker han var”. Det var ju roligt så klart.

    Kreon var ”vanligt brun” och jättevacker enligt mig men ingen häst som folk i allmänhet vände sig om efter och Vicks…han är en riktig eye-catcher han också, precis som Archie och dessutom mer korrekt byggd.

    Jag vet att jag hävdade att Zacks färg (fux utan tecken) och förvisso också korta ben låg honom i fatet när vi tävlade dressyr och jag är än idag på fullt allvar övertygad om att han hade knipit några poäng till, hade han haft tex Vickes utseende men gått exakt så som han gjorde.

    Svara
  5. G

    Har aldrig tyckt skimlar varit speciellt fina men så träffade jag min medryttarhäst och tycker nu skimlar är jääättefina. En härlig personlighet kan verkligen ändra ens preferenser. Samma med människor, utan charm o humor så blir ett vackert utseende väldigt platt.

    Svara
    • Birgitta

      Så kan det absolut vara. Jag har till och med svårt för vissa NAMN, bara för att någon namn-bärare varit en otrevlig person.

      Svara
  6. Frida

    Bryr mig inte så mkt om färgen, har man inte så mkt pengar att handla häst för så finns det så mkt annat man får kompromissa med 😉 Det enda jag inte skulle vilja ha är en skäck mest för att jag fått för mig att man inte blir helt rättvis bedömd på dressyrbanan då domaren nog tror att det är ngn skum korsning haha. Har hört att i Tyskland vill ingen ha fuxar så det är ofta billigare, vet inte om det är sant men kan ju vara en chans att få en fin häst lite billigare 😉
    Drömmer så klart om en isabell eller en kolsvart skönhet men som sagt när jag väl ska leta häst så bryr jag mig inte alls, finns så mkt viktigare saker att ta hänsyn till…

    På tal om färger, det sägs ju att fuxston ofta ett jävla humör. Hur mkt sanning tror ni att det ligger i det?

    Svara
    • Birgitta

      Helt ovetenskapligt och TROTS att jag själv har ägt 2 fuxston med de bästa temperament man kan önska sig är jag nog benägen att instämma i att det är ganska vanligt med ”humör” hos just fuxston.

      Kanske beror det helt eller delvis på någon form av ”självuppfyllande profetia”, dvs att de som hanterar fuxston liksom FÖRUTSÄTTER att ”here comes trouble”- jag vet inte.

      Känner fn till ett fuxsto, åring, som verkligen har visat humör och som jag idag känner att jag aldrig kommer att kunna lita på fullt ut. Skulle tex inte prova att lyfta hennes bakben för några pengar i världen…dom hade jag inte haft nytta av i graven…

      Svara
  7. Susanna

    Nu ska jag ju inte köpa någon ny häst, eftersom jag redan har den bästa och finaste i världen (fuxsto!), men jag tror att jag liksom omedvetet hade sållat bort andra färger. Jag kollar lite på hingstar och då blir det automatiskt så att jag kollar på fuxar med mycket vitt. Can’t help myself.

    Svara
  8. rackemarie

    Hur mycket jag än älskar vår gamle flugskimmel…aldrig mer en skimmel. Hade ju min mörkt, mörkt bruna skönhet och letade efter en kopia sedan. Fanns ju ingen lika fin förstås! Hittade en som var totalt olik, en FUX! Skulle jag ju INTE ha, en gud vad glad jag är att jag fann honom. Han är perfekt♥

    Svara
  9. Prick

    Hm det som spelar roll är faktiskt att skimmlar blir SMUTSIGA! Och om de lägger sig i en bajshög blir det inte bara en tråkig lukt, det blir också en ful fläck. Lägger de sig piss blir fläcken SVÅR att ta bort. Det går alltså åt mer strö till en skimmel 🙂
    Och mer jodopax (för att tvätta bort fläckarna)
    Och så får man sova mindre innan tävlingsdagen eftersom man måste gå upp tidigare för att hinna göra vid fula fläckarna.
    Väljer bort skimmeln.

    Svara
    • Birgitta

      Precis. En ”vanlig” skimmel (dvs inte de som är riktigt mörka) går aldrig att få den där gnistrande och glänsande hårremmen på.

      Och jag som är så van att alla mina hästar har haft just ovanstående hårrem utan någon direkt ansträngning från MIN sida (jag ryktar tex aldrig) skulle inte orka med att ständigt tvätta gula fläckar från en vit häst.

      Visst får även tex bruna hästar kissfläckar men de syns inte alls på samma vis eller är lika svåra att få bort.

      Och samtidigt som jag är lat/ slö är jag också en estet som hade blivit tokig av att ha en smutsig häst framför ögonen= ingen bra kombination med andra ord.

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>