Fråga från en läsare om FÖR pigg häst

En läsare som äger ett halvblod avsett för dressyrtävlande upplever att hästen vid ridning kan bli FÖR pigg. Ibland känns det som att sitta på en tickande bomb och att rida längre i ett försök att trötta ut hästen hjälper inte.

Och även om det kanske är att föredra med en för pigg häst framför en för slö dito så kan det ändå vara svårt att komma till arbete på en häst som bara vill trumma snabbare och snabbare med benen, där man inte hittar takten och nästan får känslan av att hästen vill skena i trav.

Själv har jag aldrig haft ett sådant djur och har inga tips på ridövningar eller annat som skulle kunna få hästen att coola ner sig lite men ni kanske har?

13 kommentarer Skriv kommentar

 1. Hedwiginnan

  Jag tänker övergångar. Skritt-trav-skritt-trav. Försöka fokusera på att få den rund o låg. Rida lätt. Volter o serpentinbågar. Ha massor med tålamod, inte lämna över initiativet till hästen utan hela tiden förekomma så att den blir mer o mer fokuserad på ryttaren.

  Svara
 2. Anna

  Jag lärde mig rida min egna ”hets-pelle” genom att tillämpa detta: http://lindah.se/hastar-som-ar-heta-och-springiga/ (se särskilt sista stycket) Dvs. luta mig lätt framåt och slappna av i tygeln (ha mkt lätt kontakt), så att mina sittben säger åt hästen att ta det lugnare.

  I början fick jag göra så varje pass, men nu för tiden är han mer skolad (han blir 8 i år) och har alltså lärt sig att inte springa fortare när jag sitter rakt/lutar mig lätt bakåt. Fortfarande kan jag dock få ta till metoden om han hetsar upp sig (tex på en stökig framridning), eftersom han då kopplar bort vad han lärt sig och går med på instinkt, och instinkten säger ”trycker/drar hon, så trycker/drar jag emot!”. 🙂

  Svara
 3. Anna-Kajsa

  Å, jag gillar såna hästar! Ofta handlar det om att fokusera på takten, skolor är en bra hjälp. När de ilar iväg blir de ju oftast steppiga ”får tusen fötter” som min tränare kallar det. Får man bara en jämn och bra takt är energin oftast inte ett problem. Övergångar kan funka på en del hästar, men inte på alla. Det dummaste man kan göra är att sitta och tjuvhålla i handbromsen, det blir inget bra av. Ibland måste man paradoxalt nog driva fram dem för att få till takten, det är lite individuellt. Men det är självklart svårt att råda någon utan att ha sett ekipaget, en bra tränare är alltid det bästa tipset.

  Svara
 4. Frida

  Jag hade nog tänkt på att sätta hästen i arbete, gör sånt som är lite jobbigt och samlande öppna, sluta, små volter, övergångar till tusen osv. Om hästen inte vill sakta ner eller bryta av så lägg små volter för att tvinga den att bryta av utan att man måste dra. Annars har jag inte så mkt tips, har aldrig haft det problemet….

  Svara
 5. Jenny

  Se över foderstaten, hur mycket energi är där i grovfodret? (kan göra väldigt stor skillnad, det är ju trots allt det hästen äter mest av).
  Sen skulle jag nog tänka ”tvärtom” med en sån häst, inte ösa på och försöka trötta ut, man får bara en häst i bättre kondis som orkar ånga på ännu mer. Utan ha ett lugnt tempo, trötta ut huvudet med övergångar, flytta ”lite hit lite dit”, mycket olika saker hela tiden för att hålla huvudet upptaget. Och så satsa på en ”frisk” uppvärmning istället, men ett lugnt mitt-pass! 😀

  Svara
 6. JohannaB

  Jag skulle nog fundera mer kring vad problemet egentligen är, för pigg eller för mycket energi går inte att få tycker jag men däremot kan en pigg häst bli för olydig, för spänd, brista i lösgjordhet, ligga på eller vad som helst annat.
  Att hästen är pigg är nog en konstant, och inget problem egentligen, så fundera på vad som brister i ridning och/eller skötsel pga hästens egenskaper (energin) och ta tag i det utifrån det, tycker jag! 🙂

  Svara
 7. scytale

  Rider ett mycket ’fullblodigt’ engelskt fullblod på ridskola. Uppskattar att han har mycket driv själv, behöver sällan ens lägga till skänkeln. Halvhalter och mycket jobb på volter får honom riktigt fokuserad och samarbetsvillig. Och som någon sa här ovanför, ALDRIG tjuvhålla… Att andas djupt och långsamt själv hjälper också väldigt mycket. Mången gång har jag blivit tillsagd att räkna lååååångsamt, högt så ridläraren hör hehe.

  Svara
 8. silverbjälke

  Jag tänker spontant av erfarenhet att ni är inne på fel spår 🙂 spekulera mindre i eventuella ridövningar och byt foder helt. gör om, tänk om gällande foder, byt ut.

  Ridövningar i all ära men vi måste tänka annorlunda och slut jämföra med oss människor, Hästars beteende, psyke och allt påverkas mycket er av vad de äter än v någonsin kan tänka oss. Låter som mumojumbo men är sant.

  Ring eller maila, Denna kvinnan som själv är inbiten dressyrtjej och dressyr mamma är grymt duktig på foder och hjälpte mig när jag hade ett sånt problem och jag trodde det var kört, hade gett upp men fick ta mig fan en ny häst!!! Det var hon som fick in mig på att verkligen vilja förstå foder och påverkan. att lära mig det är bland det bästa jag gjort för att utveckla hästarna.

  http://www.ekebygard.nu/butik-foder/butik-19023049

  Svara
 9. Cecilia

  Tycker att FÖR pigga hästar ofta bara är rent olydiga. I mitt eget fall handlade det ”bara” om att lära den att vänta på ryttaren och bli lydig. Jag kan bara tala om egna upplevelser men med min väldigt pigga och till en början ouppfostrade häst hjälpte följande:

  1. Upp i kondition så att den inte springer ifrån arbete för att den är trött och inte orkar
  2. Lydnadsträning – tusen halter med tydlig eftergift när hästen faktiskt stannade funkade bra på min. Bäst effekt uppnådde jag när jag gjorde så mycket övergångar att hela hästen liksom väntade på en övergång, då kunde jag komma till drivning.
  3. Bara göra övningar som hästen kan/som är enkla att förstå så att den inte springer för att komma undan något den inte fattar. I vart fall tills den lärt sig vänta och är mer mottaglig för inverkan.
  Visst kan man testa att byta foder, men man skall inte ignorera ”olydighetsaspekten” i det hela. Inget foderbyte i världen kommer inte att kunna väga upp för en inkonsekvent eller otydlig ridning. Vi måste göra oss säkra på att hästen inte springer för att den inte förstår vad vi begär av den.

  Svara
  • Cecilia

   Hmm… varför kan man inte rätta inlägg när man upptäcker att man skrivit gravt undemålig svenska 😉

   ”Visst kan man testa att byta foder, men man skall inte ignorera ”olydighetsaspekten” i det hela. Inget foderbyte i världen kommer att kunna väga upp för en inkonsekvent eller otydlig ridning” ska det vara såklart.

   Svara
   • silverbjälke

    Jag hade samma problem med inlägget – missade tangenter 🙂

    när jag nämner foder som en avgörande aspekt förutsätter jag att ridningen utförs av en som gör rätt men inte kommer i samklang med hästen hur man än vändit och vridit på det. Att fodret ska hjälpa hästens beteende, energier, psyke så ridningen blir lättare att genomföra bra, inte med uppfostrande eller tillbakahållande syfte för då är ridningen hämmande av ett beteende (kanske) grundat i hästens energier mer än den är utbildande av kunnandet.

    Svara
 10. Anna-Kajsa

  Pigg häst är ju ingen enhetlig modell, och när jag läser svaren här känns det lite som om vi refererar till olika typ av pigghet.

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>