Om stall-anslagstavlor

tavla

Hos oss kan man ha pengar på anslagstavlan utan rädsla för stöld. Ett bra betyg tycker jag 🙂 !

För några år sedan skrev jag ett inlägg om stall-anslagstavlor och nu tycker jag att det kan vara dags att påminna om hur JAG tycker att man ska hantera dessa.

Efter X antal år med diverse budskap på dessa informationstavlor har jag noterat att de inte alltid används så genomtänkt och de kan många gånger skapa konflikter som man tveklöst hade klarat sig bättre utan.

Man ska liksom inte behöva åka till stallet och våndas inför ”vad ska det stå på tavlan den här gången” och tavlan får inte användas för personliga vendettor stallkamrater emellan.

Att kritisera andra människor är, vare sig det är befogat eller inte, svårt/ känsligt men man får inte använda sig av tavlan som en ”fegis-utväg” när man inte vågar säga vad det nu är till vem det nu är.

Alltså: Det du inte kan säga till någon face to face ska du inte skriva på anslagstavlan.

Du ska också ta dig en funderare på till VEM ditt budskap riktar sig.

Gäller det en ENSKILD person kanske ditt budskap kan förmedlas till personen nästa gång ni träffas eller via ett telefonsamtal eller sms, framför allt om det är något med så att säga ”negativ klang”.

Fråga dig om ALLA i stallet ”måste” läsa det som gäller en enda person och om de är betjänta av detta.

Det skrivna ordet kan mycket lätt misstolkas.

Av rädsla för att ”folk” ska tro att man menar något illa ser jag många gånger hur man skriver ”smajlisar” efter minsta lilla budskap vilket för mig personligen känns lite fjantigt; det är bättre att vara TYDLIG med vad man vill.

Jag ser liksom inte varför jag skulle behöva skriva ”Vickes lunch är inlagd 🙂  ”, det räcker väl fullkomligt väl med ”Vickes lunch är inlagd” ?

5 kommentarer Skriv kommentar

  1. G

    Jag avslutar ofta med smiley om jag ber om nåt men inte om jag utfört nåt. Fast det är oftast i mailform. Själv kan inte med när folk använder flirt-smileyn i tid o otid och oftast i helt fel sammanhang.
    I vårt lilla stall skrivs inte så mycket på anslagstavlan. Håller med om att såna ska hållas drama-free. Aaand here comes a smiley 😀 (här kunde jag faktiskt använt en blinksmileyn hehe).

    Svara
    • Birgitta

      Jag använder ju också smileys i min blogg men i min värld är det när man skriver något ROLIGT. Att skriva 🙂 efter vad man än skriver känns bara fjantigt för mig och som om man liksom inte riktigt vågar stå för vad man vill/ tycker utan måste ta udden av det med en smiley. Som om det vore så farligt att tex be någon att ta av ens häst täcke eller efterlysa något man är av med.

      Svara
      • G

        Nja jag tänker väl mer smileyn som ett tack på förhand, är lite av en people-pleaser och använder smileyn i artighetssyfte.

        Svara
  2. Frida

    Fast jag kan förstå att man skriver dit en smiley för att man är rädd att ngn ska uppfatta det fel. Vissa människor letar anledning att bli uppretade eller starta konflikter. Ett enkelt meddelande som t ex: Är det ngn som sett mitt blåa regntäcke, syntes sist utanför min box, kan uppfattas som ngt ”argt” av vissa trots att det bara är en enkel fråga, men med en 🙂 så kan man inte missuppfatta. Tråkigt med den typen av människor men jag förstår att man till varje pris vill undvika bråk med dessa då de är så lättprovocerade och kan bråka i det oändliga.

    I övrigt tycker jag att stalltavlor borde förbjudas! Väldigt få stall där de funkar som de ska, dvs som informationstavla. Jag har sett att ngt stall har små tavlor på varje boxdörr istället, där står det som gäller hästen (täcken, lindor, bind alltid upp vid hantering t ex). En bättre lösning tycker jag.

    Svara
  3. Anna-Kajsa

    Att folk använder smilisar på olika sätt får vi nog lära oss att leva med, de finns ju inte upptagna bland svenska språkregler. Du använder det för att tala om att du skrivit något roligt. Någon annan för att linda in vad man säger, ytterligare någon för att tacka i förhand, och någon för att det ser kul ut. Min kompis barn chattade med sina morföräldrar med bara smilisar innan de lärt sig skriva. Det går att kritisera alla användningsområdena om man känner för det, möjligtvis med undantag för de icke-skrivkunniga barnen. Men varför ska man? På en stalltavla är dessutom ett vardagligt skriftspråk det som används, och idag tillhör smilisar det vardagliga skriftspråket för många människor.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>