Flera dressyrdomare- bra eller dåligt?

Diskussionen har varit uppe tidigare.

Jag såg nu i någon MSV A-klass att en ryttare av de tre domarna hade bedömts så att hon av den ena domaren hade kommit 2:a i klassen, av den andra 5:a och av den tredje först på 13:e plats.

Eftersom det var 5 placerade i klassen gissar jag att ryttaren var glad att det inte bara var den sistnämnda domarens poäng som räknades- då hade ekipaget varit väldigt långt från sin rosett.

Och så ser bedömningarna ut ibland- väldigt olika.

Min fråga är hur ni hade velat bli bedömda om ni fick välja; av en,två eller tre domare?

4 kommentarer Skriv kommentar

  1. Linda

    Tre domare helt klart. Allra helst fem domare så kan man räkna bort högsta och lägsta resultatet. Det hade gett det mest rättvisa slutresultatet. Men det är såklart inte genomförbart på vanliga regionala och nationella tävlingar. Hade blivit ruskigt dyra anmälningsavgifter för att kunna betala fem domare.
    Jag tävlar själv klasser där det är tre domare. Nu verkar jag och min häst vara lättbedömda för det är sällan det skiljer speciellt mycket mellan domarna. Men man blir ju mörkrädd ibland när det kan skilja upp till tio procent mellan domarna på samma ekipage… Det är onekligen lite av ett lotteri att tävla dressyr.
    Red en MB:4 för ett par veckor sedan och blev totalsågad av den domaren (förmodligen pga orutin att döma den klassen och såklart även personligt (o)tycke). Där hade jag önskat att det var tre domare så hade jag åtminstone fått två korrekta bedömningar. Fick 7-8 % procent lägre än vad känslan sa och filmen visade. Tack och lov har jag haft ”tur” i många år för det är första gången jag råkar ut för det.

    Svara
    • Anna-Kajsa

      Ja, gärna fler domare, men det är ju som sagt en kostnadsfråga också. Men särskilt i lägre klasser känns det som om domarna spretar en del, och jag tror det kan ha att göra med att de för sällan dömer tillsammans med andra. I klasser med fler domare diskuterar de ju ofta bedömningen med varandra efter klassen, vilket borde leda till att de blir mer samstämda. Men jag är å andra sidan inte beredd att betala uppåt 400 kr/klass…

      Svara
  2. Stina

    Håller med föregående talare! Hade jag haft alla pengar i världen hade jag mer än gärna ridit för flera domare. Framförallt i dom lägre klasserna spretar bedömningen på alla håll och kanter. Ofta pga nya och oerfarna domare.

    Svara
    • Birgitta

      Fick jag välja fritt hade jag gärna dömts av både 3 och 5 domare samtidigt, om inte annat för att ha jämförande kritik att ta till mig (eller ej).

      Som några har påpekat är det dock en kostnadsfråga och i vissa län också en fråga om tillgång på tillgängliga domare.

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>