Fråga från en läsare om sadelprovning i Malmö-trakten

Jag har en bloggläsare som har sin häst uppstallad utanför Malmö.

Hon letar annan dressyrsadel till sin häst men som vi alla vet som har befunnit oss i denna djungel är det inte alltid så lätt.

Det kan också ganska snabbt bli kostsamt om man anlitar x antal utprovare som inte lyckas med sitt uppdrag och/ eller bedöms som inte så seriösa/ okunniga och tro mig- sådana finns- det har både jag och bloggläsaren erfarit.

Så här skriver läsaren så får ni fundera på om ni har några idéer på hur ni skulle kunna hjälpa/ tipsa henne:

Skulle önska mig en efterlysning, dels på tips om passande sadlar/märken/modeller. Men även om någon i närheten av Malmö kan tänka sig att låta mig prova deras sadel på min häst. Att prova fem minuter på en sadelutprovning funkar inte riktigt på denna hästen, man behöver rida ”ett pass” eller två… Alternativet är (om de inte är så pigga på att låta mig sitta i sadeln) att bara få lägga den på hästen och se om den passar henne.

Min häst behöver en vid bom, hon har rak rygg, lång manke och stora bogblad. Hon är rund om magen och överbyggd bak. Hon är ganska liten och jag har ganska långa ben. Hon har definitivt inte den optimala kroppsbyggnaden men det är så hon ser ut.

12 kommentarer Skriv kommentar

  1. Blablabla

    Ni har inget som sadelmagasinet där nere i skåne? = En salubutik för begagnade sadlar där man även för liten summa får låna hem sadlar och prova själv.

    Om hon har en korrekt uppställd bild på hästen så hjälper det en hel massa i vad som rekommenderas eller inte. Likaså om hon vet hur pass vid hennes häst är, antinge mätt i grader bakom bogblad där sadel ska ligga eller i passande sadelmärkens storlek. Vid kan skilja sig en hel massa mellan olika personer och märkens uppfattning.

    Svara
  2. silverbjälke

    mät, notera, märk med krita osv på alla ”dålig ställen” på den sadeln som man har och inte är bra, ta med den och jämför så är man en bit påväg. finns det ingen i närheten med en gelpad?

    sadelutprovare är tyvärr väldigt skiftande i sina kunskaper och teorier, ett släkte i sig….. ibland är det så att den sadel de tjänar mest på är den som passar bäst oavsett hur den egentligen ligger och ibland tycker de att- denna är perfekt! utan att väga in glid, rörelse, tryck under ritt.

    Svara
  3. Anna

    Hur mycket är hon beredd att lägga på en sadel. Har en kompis med tre begagnade dressyr sadlar i bra skick som jag kan förmedla kontakt till, cirka två mil från Malmö.

    Svara
  4. Katja

    Jerry nere på Böckman är bäst. Där rider du också i sadeln och om du vill kan du säkert rida ett pass där också.

    Svara
    • Anonym

      Jerry är ett skämt i min mening. Okunnig och otrevlig. Riktigt besviken när jag stämt träff med honom första gången. Inte nog med att han är väldigt näsvis och litet av översittarattityd, han är också okunnig i min värld. Vill sälja sadlar till varje pris-känsla hade jag. Butiken är sanslöst flådig och läcker men ojoj så mycket ’noveau riche’ över det hela. Nej inget för mig tack.

      Svara
  5. Anna-Karin Eng

    Hmm, be henne kolla om Sharpmans åker till hennes närhet. De stoppar om sadlar på plats vad jag förstått. De säljer många olika märken. En crown skulle kanske passa eller en av amerigos modeller?

    Svara
  6. Minstral

    Jag gillar Jensen sport i Lund, men jag vet att det finns skilda meningar där som det gör om alla sadelutprovare. Man får helt enkelt bilda sig en egen uppfattning.

    Svara
  7. Polly

    Jerry är så trevlig och tillmötesgående så länge han tjänar pengar på det. Långt ifrån lika enkel att ha att göra med vid problem. Dessutom är han dyr och jag fick inte ut min häst sadelmått eftersom att jag inte köpte sadel av honom. Trots ca 1500 kr i utprovningskostnad.
    Detsamma gäller Jensen i Lund. Varning!
    Anna från horsefarm är på Helsingborgs djursjukhus en gång i veckan.
    Hon är inte bunden till något märke. Hon hade inte själv den sadel hon rekommenderade till mig utan sa vem jag skulle vända mig till. I väntan på min nya sadel hyrde jag en sadel av henne som låg bra. Anna samarbetar med vet, visst tar det lite tid att köra dit med hästen. Men i längden sparar man mycket tid, pengar huvudbry. Hon hjälpte mig med en svårsadlad häst.

    Svara
  8. Minstral

    Och jag tycker att Anna är totalt okunnig, har blivit tokfel varje gång hon ”hjälpt” mig. Dessutom har även hon favoritmärken som hon gärna förordar.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>