Mera torsdag- hos veterinären

Eftersom jag redan i tisdags, efter magnetröntgen, fick en hint från den veterinär som tagit bilderna om vad HON ansåg var Vickes ”problem” (fast hon ville begära in en second opinion från en kollega i Tyskland) bokade jag redan efter detta besök en tid hos mig egen veterinär- som ni vet vill jag att allt ska ske NU, GENAST, MEDDETSAMMA och helst redan igår och givetvis framför allt när det handlar om en häst som behöver behandlas.

Och eftersom den tyska kollegan instämde i att det är hovleden som ”spökar” (severe distention of the coffin joint= fylld i hovleden) så anade jag att det var den som även min egen veterinär ville behandla idag.

Och mycket riktigt- efter longering där man såg en hälta i ena varvet och efter palpering som bekräftade den fyllda hovleden så sprutades Vicke där.

Veterinärens teori är att hovleden ”helt enkelt” behöver mer tid för att läka ut och det är inget konstigt vad gäller just hovleder enligt honom; de kan ta längre tid på sig än tex kotor.

Och pulsen i benet tror han kommer av inflammationen i hovleden- det sa även ”röntgen-veterinären” att hon trodde.

Nu är det enbart hagvistelse i liten hage som gäller i en vecka, därefter kan jag leda Vicke veckan därpå och sedan är det återbesök då vi kanske får spruta om leden.

Eqqiox i en vecka- det är en inflammationshämmande pasta som ges i munnen.

Vad gäller just hovleder så är SKONING av mycket stor vikt och tyvärr är Vickes hovar allt annat än optimala.

Han har tunna, platta sulor och är låg i trakterna och dessutom liiite lägre i trakterna i det skadade benet.

Nu ska vi prova någon form av ringsko med överrullningsfunktion och en sula under i alla fall under en skoperiod- skoning blir någon gång i nästa vecka.

Visst sitter skorna sämre med sula men vad ska man göra?

Jag är så klart inte det minsta glad att stå med en skadad häst i hur många veckor som helst men får ändå vara tacksam att det inte är några ligamentskador inblandade eller någon sena för den delen.

Nu är det ”bara” att se tiden an- till att börja med som sagt om 14 dagar vid nästa klinikbesök.

25 kommentarer Skriv kommentar

  1. Malin

    Vad skönt att du har fått ett konkret svar, även om det förstås är tråkigt att behöva behandla och vila ännu längre! Förhoppningsvis har han bra ”läkkött”! 🙂

    Sa veterinären något om vad inflammationen kan tänkas bero på (får be om ursäkt om du har skrivit om detta tidigare!)? Min erfarenhet är tyvärr att veterinärer ofta behandlar men inte lika ofta utreder orsaken till skador, vilket jag tycker är väldigt frustrerande eftersom man ju inte bara vill ha en frisk häst, utan också vill veta hur man ska hålla den frisk i framtiden..!

    Svara
    • Birgitta

      Både jag, magnet-röntgenveterinär och ”min” veterinär GISSAR på ett trauma, dvs att hästen har vrickat sig. För detta talar att han då hältan uppstod hade en liten blödning i hoven som om han trampat på något vasst och i samband med det också vrickat sig. För det talar även att bara ett ben är inblandat samt att jag, om jag får säga det själv, har matchat hästen väldigt genomtänkt och absolut inte överansträngt honom på något vis.

      Svara
      • Malin

        Okej! Vad skönt att orsaken är mer eller mindre utrönad! 😀 Hoppas du får ett bra besked på återbesöket och tack för att du delar med dig av allt så öppenhjärtigt 🙂

        Svara
      • My

        Det är väl en bra och väldigt logisk förklaring tycker jag, och sånt där är ju sånt som händer utan att man kan förhindra det (hur försiktig man än är brukar jag tänka, när jag ibland står med hjärtat i halsgropen). Och om jag hittar Luzen med tappsko någon dag ska jag inte gnälla, för det kunde ju varit värre än så…

        Svara
        • Birgitta

          Jag tänker många gånger att det är konstigt att det inte händer ÄNNU MER med hästar, så som de tex far omkring i hagen ibland.

          Svara
          • Minstral

            Fast där håller jag inte med, tycker inte det är vanligt att hästar ”far runt i sina hagar”, men jag vet ju inte hur hästar som har kort hagtid och små hagar beter sig, men våra hästar ”far inte runt” i sina hagar. Men jag tror också att lång hagtid i hyfsat stora hagar med sysselsättning, gräs eller foderhäck t.ex. minskar skaderisken.

          • Birgitta

            Jag kanske uttryckte mig otydligt. Menar inte att det är vanligt att hästar ”far omkring” men visst tar de någon rusch, tex om de går flera och leker/ busar. Och då kan det bli tvära stopp, full fart, snäva svängar osv= potentiell skaderisk mot om hästen betar i stillhet.

  2. My

    Åh vad tråkigt med att hans hovar är så dåliga nu när han behöver dem som bäst 🙁 Håller alla tummar för att det räcker med en behandling och att skorna sitter kvar även med sula (man kan ju få ha tur ibland, eller hur 🙂 – fördelen är i alla fall att det är torrt i hagarna och då är det inget som ”suger” tag i sulan på samma sätt.

    Jag undrar också över om de har någon teori om varför de får problem med hovleden?

    Svara
    • Birgitta

      Hans hovar är egentligen inte sämre nu än tidigare men vid just problem med hovleder önskar man en häst med lite bättre vinklar än vad Vicke har (pga hans låga trakter).

      Svara
  3. Linda Ferne

    Helt otroligt vilken otur du har! Detta går att behandla o vad är prognosen? Jättekul dock med ”Lilla Röda”! Inga planer på att rida ”Stora Röda” igen ? Linda

    Svara
    • Birgitta

      Prognosen är god.

      Den lilla röda är en härlig erfarenhet ja.

      Och nej, den stora röda har jag inga planer på att rida som det ser ut idag.

      Svara
  4. Blablabla

    Det lät ju ändå som bra besked så långt!

    Beror ju på varför sula behövs, men typ equi pak kanske skulle fungera istället om du ogillar sula?

    Svara
    • Birgitta

      Plast-sula för att skydda kanske fortfarande öm hov (hästsula).

      JAG ogillar inte sulor- min hovslagare ogillar dom (om de inte verkligen behövs) då hans mångåriga erfarenhet är att skorna sitter sämre med sulor.

      Svara
  5. Petra

    Hej! Min häst har haft en liknande skada för ca två år sen. Han är nu helt återställd. Dock var det jobbigt eftersom veterinären inte exakt kunde säga vad det var (vi gjorde ingen magnetröntgen). Han blev inte behandlad i någon led. Han fick metacam (mot inflammation) och han gick med ringsko och sula ett tag, han skulle röra sig någorlunda så blodcirkulationen kom igång men inte på något jättehårt underlag (han reagerade på det) och undvika höger varv (höger fram)samt böjt spår. Tömkörde honom mycket för att inte belasta honom, ofta syntes hältan med ryttare men inte utan. Han hade visserligen haft en hovböld tidigare (något år innan) som gjort att de fick skära upp hoven väldigt mycket och vi drog slutsatsen att efter det var han känsligare i hoven. Han har vanliga skor igen men det är viktigt att jag har en bra hovslagare som skor honom och att man inte gör några stora förändringar (hans hovar är som de är och kan aldrig bli lika). Jag var också hos två veterinärer för att få ett utlåtande, b la en av de du har varit hos. Fick samma besked.

    Svara
  6. Dagge

    Men vad skönt att ni hittat något att gå på!!! Det är ju trots allt en god prognos!!! Men så jäkla trist med ännu mer konvalescens :-(. Men det är bara att bita ihop!!! Går du fortfarande i Bollerup?? Annars låter det som en klinik som börjar på L och slutar på d som brukar rekommendera speciella ringskor med överrullning i aluminium kombinerat med flytsula 😀

    Svara
    • Birgitta

      Jag åker till Bollerup ja.

      Pratade faktiskt med en hovslagare (inte min) som sa att man ibland bara på ”sko-rekommendationen” kunde veta på vilken klinik hästen varit.

      Flytsula har diskuterats men det artilleriet vill jag vänta med- inte bara för att det är mycket dyrt utan för att jag vill ha något ytterligare att ta till om nya skoningen inte skulle vara tillräcklig.

      Svara
  7. Kristina

    jag har en kompis vars häst råkade ut för exakt samma sak – däremot tog det lång tid innan de kunde sluta sig till var hältan kom ifrån då det inte fanns tillgång till den typ av undersökning din häst har fått. Det var en jobbig tid, diffus hälta som kom och gick – veterinärerna gissade också på hoven till en början. Han skrittades en period och blev sedan bra, fullt igång nu och är en riktig rosettplockare! Det är tur du är tålmodig, men det är ju också så mycket lättare när man vet vad det är för fel och att prognosen är god!

    Svara
    • Kristina

      ..han skos för övrigt också med specialbeslag bak. Fungerar bra tydligen.

      Svara
    • Birgitta

      Visst är det MYCKET lättare när man inte svävar i ovisshet och dessutom ”vet” att prognosen i alla fall är god.

      Men det är ju dessutom så att man på något sätt inte har något val oavsett.

      För vad annat kan man göra än att ha tålamod? Tja…MÖJLIGEN ”lämna bort” hästen under konvalescensen för att slippa ”se eländet” varje dag och det hade jag MÖJLIGEN övervägt om det skulle handla om en vila på 6 månader eller mer. Hoppas verkligen jag slipper ta ställning till DET….

      För övrigt är jag glad att gjorde magnetröntgen även om den kostade mig 5500:–. Utan den hade jag haft en gnagande oro kring om Vicke trots allt har en ligamentskada vilket inte skulle vara omöjligt vid en rejäl vrickning och så pass långvarig hälta.

      Svara
  8. Jenny

    Trist! Men jag har av egen erfarenhet lärt vad ultimat skoning och rätt beslag kan göra för en häst så jag hoppas du får ordning på skoningen och får uppleva samma sak 🙂

    Svara
  9. Susanna

    Vad tråkigt att höra att det var hovleden. Som du vet är jag mitt uppe i hovledsbehandling med min häst jag också. Tredje återbesöket om en vecka.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>